Den stora julklappsguiden – ge en gåva med mening

Vad ska mamma, farbror eller mormor få i julklapp? I årets gåvoguide från NRC Flyktinghjälpen hittar du klappar som räddar liv, ger värme, skydd och hopp till människor på flykt – vad mer kan man önska sig av årets viktigaste julklapp?

Julklappstipsen nedan hjälper dig att hitta den perfekta klappen som glädjer både släkt och vänner – samtidigt är du med och hjälper människor på flykt.

 

Till mamma: Ge en familj på flykt tak över huvudet

För en familj på flykt är ett hem en av de viktigaste sakerna de kan få. De behöver en plats där de kan känna sig trygga och som håller kylan borta.

NRC Flyktinghjälpen ordnar allt detta. Med din hjälp delar vi ut vattentäta och vinterisolerade tält som en tillfällig lösning, vi reparerar förstörda hus samt bygger nya hem till människor som flyr från krig eller drabbas av katastrofer.

För 400 kronor kan du hjälpa en familj på flykt med ett tillfälligt hem tills det är säkert att återvända hem.Ett hem: Klicka här och ge en gåva som räddar liv.


Till pappa: Ge varma vinterkläder till någon som verkligen behöver det

Vinterkylan kan vara skoningslös, i år kan du ge pappa en gåva som värmer.

Barn och familjer på flykt får ofta bara med sig det de står och går i. När vintern kommer med minusgrader, snö och isande vindar är det livsviktigt att barnen får hjälp att hålla sig varma.

För 600 kronor kan en hel familj få varma vinterkläder.

Varma vinterkläder: Klicka här och ge en gåva som värmer.


Till bror: Ge en bättre start i livet till barn på flykt

Ge bror en julklapp som hjälper barn.

Barn på flykt är de mest sårbara. NRC Flyktinghjälpen ger dem trygghet och paket med det mest nödvändiga och hjälper mammor att ta hand om de minsta barnen.

De lite större barnen får tillgång till skola, kläder som ger skydd mot kylan och hjälp med att bearbeta fruktansvärda händelser de varit med om.   

För 350 kronor kan barn på flykt få en bättre start livet.

Barnpaketet: Klicka här och ge en gåva som ger barn en bättre start i livet.


Till din partner: Ge en ugn som värmer

Ge din partner en gåva som räddar liv i vinterkylan.  

Barn på flykt är mycket sårbara. Många bor i tält och hus utan värme. När vintern kommer med minusgrader, snö och isande vindar kan en enkel värmeugn vara skillnaden mellan liv och död.

För 300 kronor kan en familj få en livsviktig värmeugn.

Värmeugn: Klicka här och ge en gåva som räddar liv.


Till barnen: Ge skolböcker till barn på flykt

För barn som upplever krig och konflikter ger skolgång trygghet och hopp om framtiden.

Utbildning är något av det viktigaste för barn på flykt. NRC Flyktinghjälpen ger barnen skolböcker, så de kan lära sig skriva, läsa och räkna. I skolan får barnen lite normalitet och trygghet i vardagen som också hjälper dem att bearbeta trauman.

Ett kit med skolböcker kostar 350 kronor.

Skolböcker: Klicka här och ge en gåva som ger hopp om framtiden.


Till mormor: Ge flickor och kvinnor skydd

Med årets julklapp till mormor bidrar du till att skydda sårbara flickor och kvinnor mot våld och övergrepp.

Flickor på flykt är en av de mest utsatta grupperna. Många riskerar att gå miste om sin utbildning och att bli utsatta för våld och rekrytering till beväpnade grupper. Vi kämpar för att fler flickor på flykt ska få komma tillbaka till skolbänken och få utbildning och beskydd.

250 kronor hjälper flickor på flykt att få skolplats och skydd.

Skydd till flickor: Klicka här och ge en gåva som skyddar mot våld och övergrepp.


Till morbror eller moster: Ge en familj filtar att hålla värmen med

Med klappen till morbror eller moster får en familj skydd mot den isande kylan.

Flera av de länder som NRC Flyktinghjälpen jobbar i som Afghanistan, Syrien, Ukraina och Irak, har liknande vinterväder som oss här i Norden. Många familjer får tillbringa vintern i tält, i baracker av tunn plåt eller i hus utan fönster.

För 250 kronor kan en hel familj få filtar som ger skydd mot kylan.

Filtar: Klicka här och ge en gåva som skyddar mot den isande kylan.


Till lillasyster: Ge en julget

Familjer på flykt behöver både mat och inkomster. Med julklappen till lillasyster ger du familjen möjlighet att klara sig själva.

Getter är tåliga djur som ger både mjölk och kött. De kan också avlas på och det ger viktiga inkomster. NRC Flyktinghjälpen hjälper med tillgång till mat och att familjer på sikt ska klara sig själva.  

En get till en familj kostar 400 kronor.

Get: Klicka här och ge en gåva som hjälper en familj att kunna klara sig själv.


Köper du en gåva med mening ger du två gåvor i en. Du hjälper barn och familjer som flyr från krig och konflikter och du ger en gåva till den du vill glädja.

Gåvobladen värde är realistiska exempel på vårt arbete. Pengarna används där de bäst behövs. Läs mer om gåvor med mening här.

Den bästa gåvan är den du ger.