NRC Flyktinghjälpens Liliia Derkach (till vänster) i samtal med en ukrainsk flyktingfamilj. – Information är kritiskt här, säger hon. – Folk är förvirrade. "Vad innebär det att vara flykting? Vilka rättigheter har jag? Måste jag registrera mig i Rumänien? Får jag jobba?" Foto: Ingrid Prestetun/NRC Flyktinghjälpen

Ukraina-krisen: Vi trappar upp arbetet

Roald Høvring|Publicerat 25. mars 2022
NRC Flyktinghjälpen skalar nu upp insatserna inne i Ukraina och i grannländer för att hjälpa människor som tvingats på flykt. Under de senaste nästan fyra veckorna har vi skickat ut nödhjälpsteam till Ukraina, Polen, Moldavien och Rumänien.

Situationen för miljontals människor i Ukraina blir alltmer desperat för varje dag som går. Vi tillhandahåller därför mat, vatten, sanitet, tak över huvudet och rättshjälp.

– Våra modiga kollegor arbetar dag och natt under extrema förhållanden för att kunna tillgodose de växande behoven hos utmattade barn, kvinnor och män, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC Flyktinghjälpen.

Hittills har vi ingått partnerskap med 15 lokala hjälporganisationer i Ukraina, Polen, Moldavien och Rumänien som kan nå fram effektivt med biståndet. Målet i NRC Flyktinghjälpens nödhjälpsplan är att ge hjälp till 800 000 människor under de närmaste sex månaderna.

Så kan du hjälpa

Sorin och Liliia hjälper ukrainare som har flytt över gränsen till norra Rumänien. Liliia flydde från sitt hem i Ukraina för bara två veckor sedan. Nu jobbar hon för NRC Flyktinghjälpen och hjälper oss skala upp vårt arbete vid gränsen. Foto: Ingrid Prestetun/NRC Flyktinghjälpen


Det här gör vi:


I Ukraina

  • Tillsammans med lokala partner har vi öppnat ett välkomstcenter och ett soppkök i Lviv, västra Ukraina.
  • Pengastöd kommer inom kort ges till tusentals människor på flykt, så att de kan tillgodose sina familjers grundläggande behov både inne Ukraina och om de fortsätter fly över gränsen.
  • Tillsammans med lokala partner skickar vi mat och andra förnödenheter in i Ukraina genom grannländerna. Hittills har vi gett bistånd längs evakueringsvägarna.
  • Våra team i Ukraina ger information och rättshjälp för att hjälpa ukrainare och icke-ukrainare som har flytt inom landet, så att de kan få skydd och tillgång till grundläggande tjänster. Mer än 1,2 miljoner människor har besökt vår Facebook-sida för NRC Ukraina de senaste veckorna.
Kiril (8) och Vitalina (10) har blivit goda vänner på ett härbärge för ukrainska flyktingar nära staden Suceava, Rumänien. Härbärget är ett av de projekt som NRC Flyktinghjälpen stödjer genom en lokal hjälporganisation. Foto: Ingrid Prestetun/NRC Flyktinghjälpen


I grannländerna Polen, Moldavien och Rumänien

Vi arbetar tillsammans med lokala partnerorganisationer i Polen, Moldavien och Rumänien för att se till att:

  • Flyktingarna har en säker plats att sova på.
  • Barnen kan gå i skolan.
  • Flyktingfamiljer kan få tillgång till hälsotjänster och offentliga tjänster.
  • Tusentals flyktingar från Ukraina får kontanter under de kommande veckorna.
  • Flyktingar ska kunna tas emot på transitcenter som vi öppnar i Polen och Rumänien.