En kvinna använder sin mobiltelefon på tågstationen i Dnipro under en evakuering av kvinnor, barn och personer med funktionsnedsättning. Foto: Mykola Synelnikov/REUTERS/NTB

Ukraina: – Vi blir nerringda av desperata människor

Publicerat 18. mar 2022
Våra kollegor i Ukraina får flera dussintals förfrågningar varje dag. Desperata människor kontaktar dem för att de behöver hjälp med att komma i säkerhet och hjälp för att överleva. Situationen är dramatisk, kaotisk och förvirrande. Läget förändras från timme till timme och från dag till dag.

– Vi har ett nödnummer dit folk kan ringa för att få information och råd. De är desperata och rädda, och de har många obesvarade frågor, säger Ganna Dudinska, talesperson för NRC Ukraina.

Utöver nödnumret använder NRC Flyktinghjälpen Facebook, Viber och e-post för att kunna kommunicera och svara på frågor.

– Många undrar hur de kan hitta säkra flyktvägar ut ur landet för sig själva och sina barn, och de har frågor rörande asylansökningar, säger Ganna.

Våra kollegor ger detaljerad information om vägar ut ur krigsområden, tågtidtabeller och information från myndigheter.

– Folk är desperata. Många bryter ihop och gråter när vi pratar med dem, fortsätter Ganna.

Hon berättar om vad en kvinna, som ringde från den västra delen av Ukraina, sa mellan tårarna: ”Jag kan inte föreställa mig hur lång tid det kommer ta att bygga upp vårt land igen. Men det viktigaste är att stoppa bombningarna och våldet nu. Jag är så rädd för barnens framtid. De är så unga, de har inte fått leva sina liv ännu.”

– Det är de civila som betalar det högsta priset. Hundratusentals människor saknar vatten, el, gas och transportmöjligheter. I städer som Irpin, Bucha, Volnovaklha och Mariupol är situationen kritisk. Här befinner sig folk i skyddsrum och källare – utan tillgång till vatten eller mat, säger Ganna.

Läs mer: Fast i skyddsrum

Kommer ge kontanter

NRC Flyktinghjälpen är igång med registreringsprocessen och kommer snart börja dela ut pengar till de mest behövande. Första området vi gör detta i är regionen Ternopil, som har blivit en samlingsplats för människor på flykt.

– Vi samarbetar med lokala partnerorganisationer. Med deras lokalkännedom och våra nödhjälpsteam identifierar vi de som är störst i behov av ekonomiskt stöd, säger Ganna.

Många av de 70 anställda hos NRC Ukraina är själva på flykt i landet. NRC Flyktinghjälpen har i dagsläget över 20 anställda som är operativa inne i Ukraina.

Hjälp till 800 000 människor

Våra kollegor arbetar hårt för att få in nödhjälp till Ukraina från vårt krislägesarbete i grannländerna.

– Vi försöker sätta upp en försörjningskedja från Polen och Rumänien till våra nödhjälpsdepåer i de västra och centrala delarna av Ukraina, säger Ganna.

I grannlandet Polen, där vi håller på att etablera ett kontor, samt Rumänien och Moldavien har NRC Flyktinghjälpen nödhjälpsteam på plats som planerar för stora och långsiktiga insatser.

Målet är att vi under de kommande sex månaderna ska kunna nå ut med livräddande hjälp till 800 000 människor inne i Ukraina och i grannländerna.

Vi behöver allt stöd vi kan få

Jan Egeland, generalsekreterare för NRC Flyktinghjälpen, berättar att responsen från både privatpersoner och företag har varit enorm.

– Kriget i Ukraina har skapat en flyktingkris vi inte sett i Europa sedan andra världskriget. Samtidigt har krisen utlöst ett enormt engagemang och givarglädje, säger han och fortsätter:

– En extraordinär kris kräver också en extraordinär insats, och stödet från givarna blir därför helt avgörande för att ge livräddande hjälp till de många som nu är på flykt.