En kvinna med två barn och bärkassar har precis korsat den slovakisk-ukrainska gränsen i Ubla, östra Slovakien, nära den ukrainska staden Welykyj Beresnyj. Foto: Peter Lazar / AFP / NTB

Ukraina: Förbereder oss på stora flyktingströmmar

Publicerat 01. mar 2022
– Tusentals desperata människor drivs nu på flykt. Våra kollegor i östra Ukraina har sett många fly västerut. Vi räknar med att de allra flesta kommer att tvingas fly inom Ukraina, men också med att hundratusentals människor kommer söka skydd i grannländerna om striderna fortsätter att eskalera.

Det säger Tiril Skarstein som leder NRC Flyktinghjälpens pressteam. Hon besökte nyligen de östra regionerna i Ukraina.

Redan före den ryska militäroffensiven hade konflikten resulterat i att över 3 000 civila dödats och över 7 000 skadats, sedan 2014. Över 50 000 hus hade också förstörts helt eller delvis.

Ukraina: Klicka her för at bidra

Drivs på flykt

– Redan före Rysslands militära offensiv var nästan en miljon människor fördrivna inom Ukraina efter åtta år av konflikt. Många drivs nu på flykt för andra gången, fortsätter hon.

Skarstein understryker att om striderna fortsätter kan det leda till en stor humanitär kris.

– Om konflikten fortsätter räknar vi med en stor humanitär kris inom Ukraina. Miljontals människor kommer att drabbas och många kommer att tvingas fly inom landet och behöva akut hjälp.

– Men vi ska komma ihåg att det här utspelar sig i Europa och i ett område med relativt resursstarka grannländer. Även om miljontals människor skulle tvingas på flykt borde grannländerna, med stöd från resten av EU och Europa, kunna hantera flyktingarna på ett bra sätt.

Tiril SkarsteinTiril Skarstein, chef för NRC Flyktinghjälpens pressteam. Foto: NRC Flyktinghjälpen

Vill hjälpa de mest utsatta

NRC Flyktinghjälpen har funnits i Ukraina sedan 2014 och hjälpt mer än 700 000 människor med mat, tak över huvudet, vatten, sanitära förhållanden och rättshjälp.

Läs mer om vårt arbete i Ukraina.

– Våra kollegor på plats planerar nu hur vi kan trappa upp hjälparbetet och möta de ökade humanitära behoven. Det kommer att finnas behov av mat, vatten och tak över huvudet. Preliminära rapporter visar att marknaderna i Ukraina fortfarande fungerar, och vi kommer därför att fokusera på att nå ut med ekonomiskt stöd till de mest utsatta familjerna, så att de kan säkra det mest nödvändiga under rådande kris, säger Skarstein.