NRC’s Secretary General Jan Egeland at Stanytsia Luhanska, one of the crossing points on the contact line in Ukraine.
NRC Flyktinghjälpens generalsekreterare Jan Egeland vid gränsövergången i Stanytsia Luhanska, där vi har bidragit med information och bättre sanitet för att minska spridningen av Covid-19. Foto: Tiril Skarstein/NRC Flyktinghjälpen

Ukraina: Så kan du hjälpa

Publicerat 01. mar 2022
I takt med att det kommer fler chockerande nyhetsrapporter om bombningarna av civila områden och tusentals människor som flyr, får vi många förfrågningar från människor som vill hjälpa.

– Ukrainas civilbefolkning behöver hjälp nu. Vi har ingen tid att förlora, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC Flyktinghjälpen, som besökte östra Ukraina för några veckor sedan.

NRC Flyktinghjälpen har funnits i Ukraina sedan 2014 och hjälpt mer än 700 000 människor med mat, tak över huvudet, vatten, sanitära förhållanden och rättshjälp.

Läs mer om vårt arbete i Ukraina här.

Här är 6 saker du kan göra för att hjälpa:

1. Ge ett engångsbelopp

Akut hjälp är väldigt viktigt! Bidra till vår öronmärkta insamling för de drabbade i Ukraina via vår webbplats. NRC Flyktinghjälpen har 90-konto, vilket innebär att vi granskas och är godkända av Svensk Insamlingskontroll.

Vi har tyvärr inte Swish aktivt i dagsläget, av administrativa skäl, men arbetar för att skaffa det.

2. Bli månadsgivare

Tack vare stödet från människor som du kan fler få livräddande hjälp som vatten, mat och tak över huvudet. Stöd vårt hjälparbete med ett månadsbelopp.

3. Följ oss på sociala medier och sprid kunskap om krisen i Ukraina

4. Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få nyheter från Ukraina och andra kriser vi arbetar i, personliga berättelser samt information om hur du kan hjälpa, direkt i din inkorg.

5. Köp en gåva med mening

Köper du en gåva med mening ger du två gåvor i en. Du hjälper familjer på flykt från krig och kriser och du kan ge ett fint presentkort till någon du vill glädja.

6. Gör en egen insamling

Samla bidrag till NRC Flyktinghjälpen genom en födelsedagsinsamling på sociala medier eller crowdfunding.