Det gifta paret Saiida och Abo Faisal flydde från kriget i Syrien till Jordanien. Nu odlar de grönsaker i den jordanska öknen, tillsammans med syriska och jordanska familjer. ”Varje kväll efter arbetsdagens slut sätter vi oss här framför växthuset, för att dricka en kopp te. Sen kommer de andra familjerna och slår sig ner tillsammans med oss. Precis som vi gjorde i Syrien”, berättar Saiida. Foto: Hassan Hijazi / NRC

Växthuseffekten

Hassan Hijazi|Publicerat 21. mar 2018|Ändrats 15. jun 2018
Sex växthus i den jordanska stenöknen har gett nytt liv och hopp till syriska flyktingfamiljer.

Efter att ha kört i två timmar dyker sex silhuetter upp i fjärran. När vi kommer närmare ser vi att det är växthusen som vi är på jakt efter.

På marken framför ett växthus sitter ett gift par med benen i kors. Mannen Abo Faisal önskar välkommen och inviterar till te. Makan Saiida gör ett tecken att vi ska sätta oss. Familjen är krigsflyktingar från Syrien.

- Vi var bönder och levde av att odla jorden som var bördig, och vi hade alltid tillräckligt med vatten. Vi är inte vana vid öken och jag blev förkrossad när jag först kom hit, säger Abo Faisal.

Sex växthus i den jordanska stenöknen har gett nytt liv och hopp till syriska flyktingfamiljer. Foto: Hassan Hijazi / NRC.


Nya möjligheter

- Men växthusen har skapat nya möjligheter. Nu älskar vi vårt liv här, säger Saiida och torkar ett par tårar ur ögonvrån. Jag vet att vi är långt hemifrån, men det här projektet har fått mig att känna mig som hemma.

Det är den lokala hjälporganisationen Mkefteh och NRC som har satt upp de sex växthusen, som ger arbete och inkomst till syriska flyktingfamiljer och jordanska familjer.

- Varje kväll efter arbetsdagens slut sätter vi oss här framför växthuset, för att dricka en kopp te. Sen kommer de andra familjerna och slår sig ner tillsammans med oss. Precis som vi gjorde i Syrien, berättar Saiida.

Efter ett tag dyker Faleh upp. Han är en av de jordanska arbetarna som deltar i projektet.

- Vi är alla i samma båt, konstaterar han. Vi är alla drabbade av kriget, oavsett om du är en syrisk flykting eller jordanier. Vi står inför många utmaningar med flyktingarna som är här, men de har också rätt att arbeta och kunna försörja sina familjer.

Genom att använda vatten i stället för jord, vilket kallas hydroponisk odling, använder växterna mindre vatten och behöver inte vattnas dagligen. Foto: Hassan Hijazi / NRC


Ny teknik

Genom att använda vatten i stället för jord, vilket kallas hydroponisk odling, använder växterna mindre vatten och behöver inte vattnas dagligen. Idén med att använda denna metod i jordbruket kom från jordaniern Abo Motaz. Han arbetar för det kommunala jordbrukskontoret.

- Jordanien är vattenfattigt och vi har inte många naturresurser, så vi måste komma på nya jordbruksmetoder, säger han.

Abo Faisal fyller på teglasen och berättar om hur växthusen har förändrat familjens liv.

- Vi har nio barn tillsammans, säger han med ett leende. Sedan kriget började har de flesta blivit fördrivna och är bosatta i olika länder, men tre av dem är här i Jordanien tillsammans med oss.

Vi är alla i samma båt. Vi är alla drabbade av kriget, oavsett om du är en syrisk flykting eller jordanier. Vi står inför många utmaningar med flyktingarna som är här, men de har också rätt att arbeta och kunna försörja sina familjer.
Faleh, jordansk arbetare

 
Tack vare NRC och den lokala hjälporganisationen Mkefteh har två av barnen fått möjlighet att fortsätta skolan, medan ett av barnen hjälper till med arbetet i växthuset.

- Det var Mkefteh som skaffade oss ett hus med indraget vatten och el. Så småningom fick vi också erbjudandet att delta i växthusprojektet, säger han. Det var första gången jag hörde talas om hydroponisk teknik. Vi kände bara till vanligt jordbruk, baserat på bördig jord och vatten.

Familjerna ansvarar för både produktion och försäljning av jordbruksprodukterna, men får hjälp med själva marknadsföringen.

- Vi har sålt den sista skörden, som var gurkor, säger Abo Motaz, som ansvarar för att marknadsföra produkterna. Vi hade några små utmaningar, men det är en del av lärandeprocessen. Vi kommer att undvika de felen nästa gång.

Nu är det produktion av bönor som står på tur.

"Vi har sålt den sista skörden, som var gurkor", säger Abo Motaz. Han ansvarar för att marknadsföra produkterna. "Vi hade några små utmaningar, men det är en del av lärandeprocessen. Vi kommer att undvika de felen nästa gång. Nu är det produktion av bönor som står på tur.” Foto: Hassan Hijazi / NRC