Conrad N. Hilton Humanitarian Prize - NRC Flyktinghjälpen er pristagare 2022
Lekande barn vid en hjälpinsats i Demokratiska republiken Kongo. Foto: Tom Peyre-Costa/NRC Flyktinghjälpen

NRC Flyktinghjälpen tilldelas Conrad N. Hilton Humanitarian Prize 2022

Publicerat 15. aug. 2022
Vi är väldigt glada över att NRC Flyktinghjälpen tilldelas Conrad N. Hilton Humanitarian Prize 2022. Det är världens största humanitära pris som delas ut årligen till ideella organisationer, för extraordinära bidrag till minskandet av mänskligt lidande.

Peter Laugharn, ordförande och vd för Conrad N. Hilton Foundation, tillkännagav 2022 års pristagare:

– Nu när rekordmånga 100 miljoner människor är på flykt globalt från krig och förföljelse är NRC Flyktinghjälpens arbete angeläget, med tanke på organisationens förmåga att nå människor under de svåraste omständigheterna och att göra det i stor skala.

– Juryns val av NRC Flyktinghjälpen som mottagare 2022 av Conrad N. Hilton Humanitarian Prize erkänner vikten av arbetet med att hjälpa och skydda människor på flykt medan de bygger en ny framtid för sig själva.

Avgörande stöd till världens flyktingar

Jan Egeland, generalsekreterare för NRC Flyktinghjälpen, sa:

– Vi är hedrade över att motta det här prestigefyllda humanitära priset i en tid då det är en utmaning som aldrig förr att nå, hjälpa och skydda människor som har tvingats fly från krig och förtryck.

Mer än 100 miljoner människor världen över har tvingats fly från sina hem – fler än någonsin tidigare i historien. Miljontals människor på flykt befinner sig i områden som är svåråtkomliga för hjälporganisationer, vilket ofta lämnar dem försummade och utan hopp.

– Vi bevittnar den ena förödande krisen efter den andra, förklarade Egeland.

– Auktoritära regimer och brutala väpnade aktörer försöker hindra oss från att nå människor i behov av hjälp, och biståndsbudgetar reduceras. Stödet och erkännandet från Hilton Foundation är därför mycket viktigt för vårt arbete. Världens fördrivna får inte förbises eller glömmas.

– Priset är ett stort erkännande för alla våra medarbetare. De arbetar ihärdigt för att hjälpa och ge en röst till människor på flykt världen över, under utmanande och ibland farliga omständigheter.

Om NRC Flyktinghjälpen

Sedan organisationen grundades 1946 har NRC Flyktinghjälpen arbetat för att skydda rättigheterna för människor som har fördrivits av våld och befinner sig i utsatthet under kriser. Vi ger stöd till civila i väpnade konflikter och prioriterar försummade och svåråtkomliga områden där tillgången till hjälp är begränsad. Allt oftare ger vi även stöd till människor som har fördrivits av katastrofer, negativa effekter av klimatförändringar och allmänt våld.

NRC Flyktinghjälpens arbete drivs av behoven hos människor på flykt. Vi lyssnar på människor i nöd och samarbetar med lokala organisationer och samhällen för att kunna ge en respons som är lösningsorienterad och skräddarsydd för sammanhanget. Vi samarbetar också med internationella och nationella organisationer för att kunna säkerställa en effektiv koordinering. Vi försvarar rättigheterna för flyktingar och internt fördrivna som ofta saknar en röst, och vi kämpar för positiv förändring på högsta nivå.

Under 2021 hjälpte NRC Flyktinghjälpen nära 10 miljoner människor runt om i världen. I dag arbetar vi i över 35 länder, i både nya och långvariga kriser. För att nämna några exempel har vi i år mobiliserat för att ge stöd till människor som drabbats av jordbävningen i Afghanistan, kriget i Ukraina och den allt värre torkan i Somalia.

Om Conrad N. Hilton Humanitarian Prize

Varje år granskar Hilton Foundation nomineringsinlämningar från ideella organisationer världen över. En oberoende internationell jurypanel gör det slutliga valet efter en noggrann kontrollprocess.

Under åren har Hilton Foundation donerat mer än 41 miljoner dollar till mottagare av priset. NRC Flyktinghjälpen sällar sig till skaran av 26 tidigare pristagare, inklusive CAMFED, Homeboy Industries och Task Force for Global Health.

Priset kommer formellt att tilldelas NRC Flyktinghjälpen den 21 oktober 2022 på Hilton Humanitarian Symposium and Prize Ceremony. Evenemanget äger rum på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills (CA), USA, och har temat "The Power of Perseverance" (”Uthållighetens kraft”).