Irakiska ungdomar på flykt från IS spelar Iraks nationalsport fotboll i flyktinglägret Hamam Al-Ail i norra Irak. Foto: Helen Baker / NRC

Vägrade att ge upp fotbollen

Publicerat 05. apr. 2018
Under IS blev fotboll förbjudet eller kom att omfattas av strikta regler. Nu får ungdomar på flykt i Irak möjlighet att på nytt utöva sin favoritsport.

Bland ungdomarna som bor i flyktinglägret Hamam Al-Alil i norra Irak har många förlorat sina hem, familj och vänner - men de har inte förlorat glädjen att spela fotboll. Fotboll har blivit ett sätt att knyta ny vänskap och en källa till positiv energi.

I områden kontrollerade av den islamiska staten (IS) blev det förbjudet att spela fotboll. Sporten utövades endast av några, och under strikta regler. Många tvingades fly på grund av våldshandlingar som begicks av den väpnade gruppen. Nu kan de på nytt glädjas åt Iraks nationalsport i flyktinglägret. Här har NRC skapat ett fotbollsplan för barn och ungdomar.

I kö för att spela

Spelarna i lägrets 30 fotbollslag måste alla vänta tålmodigt för att få speltid. Endast tio lag kan använda planen varje dag och alla måste boka tid i förväg för att få spela.

18-årige Mazhr var tvungen att fly från sitt hem i Mosul då IS angrep staden. Han har bott i Hamam Al-Alil sedan lägret öppnade i maj 2017. Mazhr lever för fotbollen. Han spelade i ett av Mosuls fotbollslag, och nu drömmer han om att en dag få spela för det irakiska landslaget.

Eighteen-year-old Mazhr had to flee his home in Mosul when the city was attacked by the IS group and has been living in Hamam Al-Alil camp since it opened in May 2017.  Mazhr has a great passion for football. He was a member of Mosul football club, and dreams of joining the Iraqi national team someday.
Photo: Helen Baker/NRC
18-årige Mazhr lever för fotbollen. Han spelade i ett av Mosuls fotbollslag, och nu drömmer han om att en dag få spela för det irakiska landslaget. Foto: Helen Baker / NRC

 
Fotboll i långbyxor

Efter att IS angrep Mosul tog de över hans klubb och införde nya regler. Spelare var tvungna att bära långbyxor istället för vanliga fotbollsshorts och när det var dags för bön, var de tvungna att lämna träningen eller pågående matcher omedelbart, för att komma till moskén. Straffet för brott mot dessa regler var tortyr, eller det som är ännu värre.

I flyktinglägret Hamam Al-Alil fortsatte Mazhr att spela fotboll.

- Det fanns flera oorganiserade lag i lägret, och jag spelade med ett av dem. Problemet var att vi saknade både utrustning och en plan. Vi spelade med en plastboll i leran utanför lägret, berättar han.

Det tog inte lång tid förrän han tog saken i egna händer.

- Jag pratade med NRC:s team i Hamam Al-Alil. De lovade att göra vad de kunde för att hjälpa oss, och efter några månader var den nya fotbollsplanen klar att användas, säger han med ett leende.

- NRC kände till att jag brinner för fotboll och de gav mig en ordentlig fotboll som gåva.

While they’re waiting to rebuild their lives, youth and children play football with passion, queues to enter the field, organise and unite teams to play together.
Photo: Helen Baker/NRC
Den nya fotbollsplanen i lägret blir en fristad där ungdomar kan släppa krig och flykt, och bara vara ungdomar. Foto: Helen Baker / NRC

 
Vänskap och sammanhållning

Fotbollen har skapat sammanhållning och stark vänskap mellan många i lägret. Mahfudh (21) och Mohamed (22) var båda tvungna att fly när IS angrep deras byar. De möttes för första gången i Mohameds by Tal Afar, där Mahfudh först sökte tillflykt. De blev goda vänner genom ett lokalt fotbollslag. Senare flydde de två vännerna tillsammans från Tal Afar till Hamam Al-Alil, där de återigen kunde spela organiserad fotboll och få nya vänner.

De är glada att de äntligen fritt kan spela fotboll, efter tre år med förbud under IS.

- Om IS såg oss spela fotboll, kunde de antingen tvinga oss att bli en del av IS, eller tvinga oss att gå till moskén. Så vi varje gång vi såg dem sprang vi hem.

 
Fotboll i lera

Adnan, en ung pojke från Sinjar, har bott i Hamam Al-Alil i sex månader. Han är en stor fan av fotbollslaget Barcelona, och precis som alla andra Barca-fans har han Messi som favoritspelare.

- Vi brukade hänga runt i lägret, eftersom vi inte hade något annat att göra, eller så spelade vi fotboll på den leriga marken utanför lägret. Nu ser vi fram emot varje ny träning och match på den nya fotbollsplanen, säger han.

Även om IS är besegrade på fler platser i Irak, är många osäkra på framtiden och fortfarande rädda för att återvända hem. De fruktar att deras hem är i ruiner efter bombangreppen, och de är osäkra på när det är säkert att återvända hem.

Den nya fotbollsplanen i lägret blir en fristad där ungdomar kan släppa krig och flykt, och bara vara ungdomar. Samtidigt ges de möjlighet att bygga ny vänskap och stärka tron på en ljusare och fredligare framtid.

Many people in Hamam Al-Alil displacement camp in northern Iraq have lost their homes, loved ones, families and friends - but not their passion for football.  It’s become a way for them to make new friends and keep the positive energy.
Photo: Helen Baker/NRC
Ungdomarna i flyktinglägret Hamam Al-Alil är lyckliga över att äntligen kunna spela fotboll fritt igen, efter tre år med förbud under IS. Foto: Helen Baker / NRC