Agaichata Mahamadou och hennes familj var tvungna att fly till Gossi i Timbuktu i februari 2018. Utan skydd eller tillgång till mat riskerar de nu svält och sjukdomar. Foto: Togo Moise / NRC

Våldet i Mali driver människor på flykt

Publicerat 25. maj 2018
NRC är mycket oroade över det våld som nyligen brutit ut i regionerna Mopti och Ménaka, i centrala och norra Mali. Våldet har tvingat tusentals människor på flykt.

Mer än 600 personer har flytt från sammandrabbningar i byarna Anakila, Madougou-Peulh och Alajina-Peulh i Koro-området, enligt The Regional Office for Social Development and Solidarity Economy i Mopti. Hundratals hus har bränts ner.

Sedan februari 2018 har myndigheterna genomfört terrorbekämpning i Ménaka-regionen, nära gränsen till Niger. Detta, tillsammans med sammandrabbningar mellan beväpnade grupper i området, har tvingat mer än 1 000 familjer att fly från sina hem, särskilt i Anderamboukane-distriktet.

Den humanitära situationen i regionen har förvärrats med fem väpnade attacker sedan slutet av april. Den senaste ägde rum den 9 maj. Dessa attacker har lett till att man dödat civila och tvingat den maliska civilbefolkningen på flykt från sina hem i rädsla för repressalier.

Ökat behov av humanitär hjälp

Den nuvarande militära operationen och den ökande aktiviteten hos väpnade grupper i Mali, gör att behovet av humanitär hjälp växer. NRC och våra lokala partners ser ett akut behov av mat, vatten, hushållsartiklar och tillgång till sanitetstjänster.

Många av de som tvingats fly har fått lämna allt, inklusive deras levebröd. Bristen på nödhjälp kommer att utsätta redan sårbara familjer på flykt för ytterligare risker.

- Vi ber världssamfundet om ekonomiskt stöd till den humanitära responsen, så att vi kan ge skydd och nödhjälp till fördrivna familjer, säger Hassane Hamadou, NRC:s landsdirektör i Mali.

NRC kartlägger nu behovet av hjälp, i samarbete med andra humanitära aktörer, i de två drabbade regionerna genom Rapid Response Mechanism (RRM). Målet är att få reda på vilka behov människor på flykt har och ge dem ett tillfredsställande, målinriktat, integrerat samt enhetligt erbjudande.

Den 14 maj började vi, med stöd av lokala myndigheter, distribuera nödhjälp i form av mat, hushållsartiklar och vattenreningstabletter.

Rapid Response Mecanism implementeras av NRC i Mali och finansieras av EU:s organisation för humanitärt bistånd (ECHO) och FN:s barnfond UNICEF.