Trots en svår säkerhetssituation ser Mustapha till att det finns ett tryggt område där krigsdrabbade barn kan få undervisning. Här får barn till nigerianska säkerhetsstyrkor, Boko Haram-rebeller och barn som är föräldralösa på grund av terrororganisationens våld gå i skolan. Foto: Rahima Gamba/UNHCR

Visionär lärare från Nigeria vinner Nansenprisen

Publicerat 18. sep. 2017
Zannah Mustapha heter årets vinnare av Nansenpriset. Den nigerianska läraren var en av medlarna som bidrog till att Chibok-flickorna släpptes fria och har i flera år arbetat att ge utbildning för barn och ungdomar som påverkats av krig och konflikt i Nigeria.

Nansenpriset hyllar personer som har gjort en extraordinär insats för människor som har drivits på flykt. Priset delas ut av FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) i samarbete med NRC.

Årets vinnare kämpar för barn, som växer upp i områden som är föremål för våld och konflikt i nordöstra Nigeria, ska få gå i skolan. Konflikten med Boko Haram har lett till att 20 000 personer i regionen har mist livet, medan miljoner har drivits bort från sina hem.

- Förstörelsen av skolor berövar Nigerias kommande generation deras möjligheter att lyckas, säger Jan Egeland, generalsekreterare NRC. Att erkänna Zannah Mustafs modiga arbete betonar vikten av utbildning för Nigerias framtid.

2007 grundade Mustapha en skola i Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno, som har varit ett centrum för Boko Haram-upproret. Trots våld och härjningar har man lyckats hålla igång den.

I skolan får barnen utbildning, mat, uniformer och vård. Allt är gratis och Mustapha välkomnar barn som har förlorat sina föräldrar på båda sidor av konflikten. Det tror han är ett steg mot försoning, en försoning som han ser behov av i hela regionen.

- Konflikt kan ge barn djupa fysiska och känslomässiga ärr. Krig har drivit dem flykt, utsatt dem för outplånliga övergrepp och splittrat deras familjer, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

- Skolgång är ett av de viktigaste verktygen barnen har i kampen för att övervinna den grymhet de har upplevt genom våld och tvångsflykt. Utbildning ger ungdomar möjligheter, utrustar dem med färdigheter och gör det möjligt för dem att stå emot utnyttjande och rekrytering till väpnade grupper. Det arbete som Mustapha och hans team gör är av oerhörd vikt, och det bidrar till att främja fredlig samexistens och att återuppbygga samhällen i nordöstra Nigeria. Med denna utmärkelse hyllar vi hans insats, vision och tjänster, säger Grandi.

Kungörandet om Nansenpriset kommer samtidigt som tiotusentals nigerianska ungdomar fortsätter att växa upp utan skolgång. Landet måste handskas med en växande ungdomskull, och skolor i nordöst utsätts fortfarande för attacker som har förstört skolor och dödat lärare.

Under det decennium som har gått sedan skolan i Maiduguri öppnades har antalet elever ökat från 36 till 540. Dessutom har skolan långa väntelistor. 2016 öppnade Mustapha ytterligare en skola, bara några kilometer från den första. 88 barn, alla på flykt från konflikten i regionen, kommer till klassrummen där varje dag.

Mustapha arbetar också med att förhandla om frisläppande av gisslan. När de 21 unga Chibok-flickorna släpptes efter mer än två år i fångenskap, var Mustapha med under förhandlingarna som ledde till att de så småningom släpptes fria. Detsamma har han gjort för 82 andra Chibok-flickor, som släpptes i maj 2017.

Mustapha och hans grupp av frivilliga lärare känner väl till de risker de löper, men arbetet är för viktigt att ge upp.

Den här skolan främjar fred, säger Mustapha. Det här är en plats där varje barn betyder något. Barnen ska rustas på ett sådant sätt, att de kan stå på egna ben.

Förutom skolarbetet har Mustapha visat en vilja att hjälpa alla delar av samhället som drabbats av krig. Hans stöd bidrog till att skapa en kooperativ förening för änkor, som ger efterlängtad hjälp till nästan 600 kvinnor i Maiduguri.

Nansenpriset har tidigare delats ut till Eleanor Roosevelt, Graça Machel och Luciano Pavarotti. Årets ceremoni kommer att hållas den 2 oktober i Genève.