Afghanistan
En dödlig kombination av torka och konflikt

En akut torkkatastrof väntas i år drabba över tre miljoner afghaner. Samtidigt skapar den tredje pandemivågen än en gång kaos och stridigheterna eskalerar i hela landet.
En dödlig kombination av klimatförändringar och konflikt drabbar Afghanistans västra och norra regioner, där miljoner fortfarande kämpar med att återhämta sig från de lamslående effekterna av den senaste torkan för bara tre år sedan.

De nyanlända
Redan i juni 2021 hade de tidiga effekterna av årets torka tvingat 5 880 personer att lämna sina hem i jakten på mat och rent vatten. Men även i läger för internflyktingar är det humanitära biståndet begränsat.
Nyanlända lever i provisoriska skydd mot väder och vind eller i samma söndertrasade tält som distribuerades till flyktingar undan torkan för tre år sedan. Familjer hjälper varandra och delar sina begränsade resurser, inte bara med varandra utan också med de djur som de har fört med sig som sina enda ägodelar.
I många områden i är människorna beroende av att vattnet från vinterns snöfall och vårregnen räcker hela året. Men i år har det regnat och snöat mindre än vanligt och vattenreservoarer och brunnar har redan torkat ut.
För andra gången på tre år har Saatullah, 67, flytt från sin by i Badghis till provinsstaden Qala-e-Naw.
– Just när vi trodde att det kanske skulle bli bättre, tvingades vi [att lämna våra hem] ännu en gång, säger han. Årets torka kommer att få ännu mer förödande följder än den för tre år sedan, eftersom vi inte har återhämtat oss från konsekvenserna av den och det finns inga jobb och inget bistånd.
Samtidigt som han plattar till en yta där han ska sätta upp sitt tält i lägret Chakiran, berättar Saatullah:
– Det finns varken vatten eller mat i byarna. Halva min familj har redan kommit hit och den andra halvan kommer inom två veckor.
Vill du hjälpa människor som tvingats på flykt? Stöd vårt arbete idag.
Fälten här är fortfarande gröna men i granndistrikten torkar veteskörden bort. På grund av regnbristen dröjer det inte länge innan även skördarna här förstörs.
Bara kvinnor
Zarafshan, 43, kom till lägret Sinjitak i utkanten av staden Qala-e-Naw i början av maj. Hon och hennes tio barn kom hit i sökandet efter mat, dricksvatten och sjukvård.
Samtidigt reste hennes man till Iran i hopp om att hitta ett jobb och kunna skicka pengar till sin familj.

Zarafshan med fem av sina barn i tältet som nu är deras hem. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen
Zarafshan har inte några nära släktingar i lägret och är gravid med sitt 11:e barn.
– De flesta män, särskilt de unga och friska, har givit sig av till Iran för att arbeta. Det har gått två veckor sedan min man reste men jag vet ingenting om vad som har hänt honom eller om han har kommit fram till Iran helskinnad eller inte, säger hon.
"Vi är hungriga och törstiga nästan hela tiden."
I tältet nickar hennes kvinnliga grannar instämmande när Zarafshan fortsätter:
– Vi är hungriga och törstiga nästan hela tiden. Jag har inte tillräckligt med vetemjöl och ris för att ge mina barn mat. Jag har också förlorat två bröder i kriget. Jag fick psykiska problem efter deras död och lider av ångest, och den här hemska situationen förvärrar mina problem. Mina barn är sjuka nästan hela tiden. De har diarré, och de hostar mycket och kan inte sova ordentligt.
Situationen är lika förödande för dem som var tvungna att fly för tre år sedan och inte har kunnat återvända hem. De hade redan svårt att klara sig med den lilla hjälp som humanitära biståndsorganisationer kunde ge. Nu, efter att biståndet har skurits ned, kämpar de för sin överlevnad.
Några familjer har sålt alla sina ägodelar, även sin mark. De har ingenting kvar.

Zarafshan med fem av sina barn i tältet som nu är deras hem. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen
Zarafshan med fem av sina barn i tältet som nu är deras hem. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen
Kampen för överlevnad
I Shahrak-e-sabz, en informell bosättning i utkanten av staden Herat, bor fler än 12 000 familjer. Många har bott är sedan de tvingades att lämna sina hem för tre år sedan. De har inte mycket hopp kvar.
"Det är ett mirakel att vi har överlevt här."
– Det är ett mirakel att vi har överlevt här, säger Mohammad Rafiq, 45, en av lägrets invånare.
– Livet kan inte vara svårare än det vi lever nu. Om förhållandena förvärras blir det vår död.
Rafiqs bror återvände till Badghis förra året men fruktar att de måste fly igen på grund av årets torka.
– Vi har levt ett miserabelt liv de här senaste tre åren. Jag säger åt dem att inte tänka på att komma tillbaka till lägret om det överhuvudtaget är möjligt att låta bli, säger Rafiq.
Rafiqs granne i lägret, Daud Barakzai, tvingades också att fly på grund av torka och stridigheter.
– Jag hade åkrar, hästar, boskap och ett eget hus. Nu har jag ingenting kvar, säger Barakzai och fortsätter:
– Människorna i lägret är frustrerade och utmattade. De kan inte skaffa en bit bröd till sina familjer. Det finns inte tillräckligt med rent vatten. Inte ens domedagen kommer att bli lika svår som att leva i det här lägret.
– Den här katastrofen hade kunnat förhindras
– Årets torka är droppen som får bägaren att rinna över för miljontals afghaner som kämpar för att överleva efter decennier av strider och mer än ett års covid-19-pandemi, säger Astrid Sletten, NRC Flyktinghjälpens landschef i Afghanistan.
Minnet av att ha tvingats lämna sina hem under torkan 2018 är fortfarande färskt för hundratusentals människor i landet.

Astrid Sletten, NRC Flyktinghjälpens landschef i Afghanistan. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen
Astrid Sletten, NRC Flyktinghjälpens landschef i Afghanistan. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen
– Den här katastrofen hade kunnat förhindras. Om vi har ekonomiska möjligheter att förbereda oss och stöd från lokala och nationella myndigheter, kan vi bidra till att förhindra att oräkneliga afghaner drabbas hårt av torka igen, säger hon.
Finansierat till 23 % – och tiden rinner ut
Biståndsorganisationer på marken har dragit lärdomar av tidigare erfarenheter av hur man kan stödja människor där de bor så att de slipper att fly, och samtidigt hjälpa dem som måste lämna sina hem för att överleva.
Men på grund av begränsade ekonomiska resurser och pågående konflikt håller tiden på att rinna ut. Halvvägs genom 2021 är den humanitära åtgärdsplanen för Afghanistan finansierad till bara 23 procent.
Vill du hjälpa människor som tvingats på flykt? Stöd vårt arbete idag.
Påverkan på barn
Torkan kommer att ha långvariga effekter på landets barn. Mohammad, 11, har bott med sin familj i flyktinglägret Zaimati i tre år nu.
Det finns ingen formell skola i lägret, bara en informell klass. Det har inneburit att Mohammad har gått i första klass i tre år i rad.
– Jag önskar att det fanns fler klasser för oss så att vi kunde lära oss mer, säger han. Jag kan hela boken utantill nu eftersom jag har läst samma bok i tre år.
I februari i år gav sig Wakil Ahmad, 16, och hans brorson Saifullah, 10, iväg upp i bergen nära deras hem för att samla ved. En mina exploderade och Wakil förlorade båda benen men överlevde. Saifullha dog av sina skador.
Torkan har förstört familjens vinterskörd. Tillsammans med hundratals andra lastade Wakils familj sina tillhörigheter på ett bilflak och lämnade sitt hem för tredje gången under de senaste tre åren. Familjen hade precis kommit iordning i lägret när Wakil och Saifullah gav sig iväg för att samla ved och den livsförändrande olyckan inträffade.
– Det har gått tre månader sedan jag skadades. Jag har väldigt mycket smärtor i kroppen, säger Wakil. Vi har inte råd med medicinerna och vi har ingen som hjälper oss. Vi har inte fått någonting sedan olyckan och inte ett öre sedan vi tvingades på flykt. Sjukhuset här lyckades inte särskilt bra med operationen och jag kan inte åka till Herat för att få behandling.
Afghanistan står inför ännu en riskfylld årstid. En katastrof kan fortfarande avvärjas, men tiden är på väg att rinna ut.
För att kunna förbereda sig och agera tidigt behöver humanitära biståndsorganisationer pengar inom det här kritiska tidsfönstret, liksom stöd från lokala och nationella myndigheter. Endast då kan vi förhindra en total katastrof för de afghaner som än en gång drabbas av torkan.
