
Här är sex saker du borde veta om situationen för flyktingar i landet:
1. Tanzania har tagit emot hundratusentals flyktingar
Det bor cirka 335 000 flyktingar i Tanzania, de flesta från Burundi och Demokratiska republiken Kongo. Som en följd av valet i Burundi år 2015 ledde stor osäkerhet till massutflykt till grannlandet Tanzania. Gamla flyktingläger öppnades åter och nya byggdes.
Cirka en fjärdedel är från ett annat grannland, DR Kongo. I DR Kongo har konflikter och osäkerhet tvingat miljoner att fly från deras hem under det gångna året, och några av dem har tagit sig över Tanganyikasjön till Tanzania.
Instabiliteten i grannländerna innebär att hjälporganisationer i Tanzania ständigt måste vara beredda på att det kan komma fler flyktingar, trots att gränserna nästan är stängda.

2. Tanzania har tagit emot flyktingar under lång tid
Det är inget nytt att Tanzania är värd för människor som är på flykt från grannländerna. För tre decennier sedan bodde över en miljon flyktingar i landet. Inbördeskriget i Burundi på 90-talet, orsakat av en konflikt mellan de etniska grupperna Hutu och Tutsi, tvingade hundratusentals på flykt till Tanzania.
De flesta flyktingarna fick medborgarskap i Tanzania eller återvände hem igen, men vissa bor fortfarande i flyktingläger idag.

3. Flyktingar får inte lämna lägren
De allra flesta flyktingarna bor i tre olika flyktingläger - Nyarugusu, Mtendeli och Nduta - som ligger nordväst i landet. Flyktinglägren är överfulla och flyktingarna får inte lämna lägren för att jobba, handla eller gå i skolan.
Tanzania har signalerat att de kommer att prioritera att flyktingar ska återvända hem, snarare än lokal integration, och det är en av anledningarna till en strikt lägerpolitik. Följden blir sämre levnadsvillkor och mindre frihet för flyktingarna, som inte heller får bidra till Tanzanias ekonomi.

4. Det blir allt svårare att vara flykting i Tanzania
Tanzania drog sig förra året ur The Comprehensive Refugee Response Framework (CRRF), ett internationellt initiativ som arbetar för att finna varaktiga lösningar för människor på flykt och förbättra situationen i länder som tar emot många flyktingar. Det beslutet är en av anledningarna till att hjälparbetet i Tanzania är väldigt underfinansierat.
Myndigheterna har också gjort livet svårare för flyktingar i lägren och begränsar flyktingarnas möjlighet att tjäna pengar i lägren, bland annat genom att stänga marknader.

5. Det råder stor brist på pengar i flyktingarbetet
Under 2018 kom endast 27 procent in av de medel som behövs, för att hjälpa flyktingar i Tanzania. Resultatet är stor brist på rent vatten, sanitetsanläggningar, tak över huvudet och utbildning för flyktingar i landet. Flyktingarna behöver desperat hjälp inom många områden. FN och andra hjälporganisationer har rapporterat att det behövs 231 miljoner dollar under 2019, för att täcka en del av det mest grundläggande av dessa behov.

6. För varje klassrum behövs åtta till
Överfulla läger och brist på klassrum innebär att många flyktingbarn inte får tillgång till bra utbildning. NRC arbetar för att skapa fler platser där flyktingar kan undervisas, och har byggt 19 klassrum för formell och icke-formell skolgång.
