Afghanistan

NRC Flyktinghjälpen stannar kvar i Afghanistan

De ökade stridshandlingarna leder till ett enormt lidande för civilbefolkningen. Hundratusentals flyr för sina liv. Många söker skydd i huvudstaden Kabul.

De ökade stridshandlingarna mellan talibanerna och regeringsstyrkorna under de senaste veckorna har fördrivit tusentals familjer från deras hem. Enligt FN:s nödhjälpskontor har närmare 390 000 människor fördrivits under det första halvåret i år. De faktiska siffrorna kan vara ännu högre. Det totala antalet fördrivna är över 3,5 miljoner. Mer än 18 miljoner människor i Afghanistan har behov av humanitär hjälp.

Vill du hjälpa människor som tvingas fly? Stöd vårt hjälparbete här.

Varje dag kommer det nya fördrivna familjer till huvudstaden Kabul. Många tar sig till någon av stadens parker. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

– Vi förbereder oss på en större humanitär kris. Skräckslagna familjer har flytt till huvudstaden Kabul de senaste dagarna. Många hamnar i stadens parker, där de sover utomhus. De flesta har lämnat efter sig allt de äger och de saknar det mesta, inklusive mat. Vi fruktar att situationen är densamma över stora delar av landet, och att krisen kommer att öka rekordsnabbt, säger Tracey Van Heerden, tillförordnad riksdirektör för det norska flyktingrådet i Afghanistan.

A woman with her 10 month old daughter on her arm.
Zahra Omari flydde med sina sex barn från Bandar Khan Abad-området i Kunduz-provinsen till huvudstaden Kabul, där hon har sökt skydd i en av stadens parker, som så många andra familjer på flykt. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Zahra Omari, flydde till Kabul från Kunduz-provinsen med sina sex barn:

– När familjerna i grannskapet flydde hals över huvud tog jag mina sex barn och flydde för mitt liv. Jag hann inte ens ta med mjölk till min yngsta dotter på 10 månader. Vi lyckades ta en buss till Kabul. Sätena i bussen hade tagits bort för att rymma så många passagerare som möjligt och bussen var överfull av livrädda män, kvinnor och barn, säger hon.

– Vi fortsätter hjälparbetet

De ökade stridshandlingarna har också gjort det svårare och farligare för hjälporganisationerna att nå fram till de som är i störst nöd.

– Åttio procent av våra projekt påverkas av den pågående konflikten, vilket gör det svårare för oss att nå fram med livräddande hjälp. Men vi gör vad vi kan för att få fram hjälpen. Även om Afghanistan fortfarande är ett av de farligaste länderna i världen för oss att verka i, är det viktigare än någonsin att hjälporganisationer kan ta sig fram personer i nöd som lider, säger Van Heerden.

Vill du hjälpa människor som tvingas fly? Stöd vårt hjälparbete här.

Hafizullah (55), från staden Takhar, skadades i ett granatangrepp förra veckan. Han har granatsplitter kvar på stora delar av kroppen. Tillsammans med sin familj har han sökt skydd i en av Kabuls parker. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Tackar invånarna i Kabul

– Jag har kvar granatsplitter i kroppen och har mycket ont, säger Hafizullah (55), som med sin familj har flytt till huvudstaden Kabul.

För en vecka sedan träffades han av granatsplitter från en granat i hemstaden Takhar.

– Två av mina vänner dödades och tre av oss skadades. Jag kunde inte röra mig efter att ha träffats. Min bror kom till undsättning och förde mig i säkerhet. Utan honom hade jag varit död nu.

Familjen har sökt sin tillflykt till en av Kabuls parker, som många andra fördrivna familjer.

– Jag har inga pengar till läkare. Jag hade inte heller några pengar till bussen hit. Det var min bror som betalade för resan till Kabul. Det är tack vare folket i Kabul, som har gett oss gratis mat, som vi har överlevt hittills.

Familjerna som har sökt skydd i huvudstaden Kabul överlever nu på mat, vatten, filtar, tält och annan utrustning som de får från lokalbefolkningen. Det här är en av de vattenposter som installerats av en lokal hjälporganisation i Azadi-parken. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Civila måste skyddas

– Det är kritiskt och viktigare än någonsin att parterna i konflikten förbinder sig att skydda civila, inklusive hjälparbetare, och civil infrastruktur som skolor och sjukhus, säger Van Heerden.

Bosättningar med internt fördrivna familjer drabbas också av striderna. I Shahrak-e-Sabz, en av de största bosättningarna med internt fördrivna människor i västra Afghanistan, lever familjerna i ständig rädsla. Nyligen skadades en ung pojke när en granat slog ner i familjens hem.

Det är kritiskt och viktigare än någonsin att parterna i konflikten förbinder sig att skydda civila, inklusive hjälparbetare, och civil infrastruktur som skolor och sjukhus.
Tracey van Heerden, Flyktinghjälpen, Kabul

FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan (UNAMA) registrerade under det första halvåret i år mer än 5 183 civila offer: 1 659 döda och 3 524 skadade. Det är en ökning på 47 procent jämfört med samma period i fjol. Av de dödade var 468 barn.

Juni 2020 var en av de dödligaste månaderna för det humanitära samhället i Afghanistan. 12 hjälparbetare dödades och 28 blev sårade.

Flyktinghjälpen har 1 600 afghanska anställda och bedriver verksamhet i 14 provinser i hela Afghanistan. Förra året kunde vi rädda livet på 762 076 personer. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Afghanistan.