Afghanistan

– Jag är hungrig

Karima (10) och hennes familj flydde från striderna för tre månader sedan. Nu är det hungern och den dödliga kylan som hotar. NRC Flyktinghjälpen vill öka de livräddande insatserna.


– Jag är hungrig. Jag fick ingen frukost idag heller. Om vi ​​har tur får vi något ikväll. Det var länge sedan vi åt middag som vanligt, berättar Karima.

Hon är en av mer än en halv miljon afghaner som har fördrivits från sina hem sedan årsskiftet.

Striderna, den långvariga torkan, coronapandemin och den kaotiska situationen efter talibanernas övertagande har fått matpriserna att skjuta i höjden och en tredjedel av befolkningen vet inte om de kommer att ha tillräckligt med mat framöver.

Familjen består av tio personer och för tre månader var de tvungna att lämna allt de ägde och fly till huvudstaden Kabul. Här har de bosatt sig på en hustomt tillsammans med 41 andra familjer på flykt.

KABUL: 42 familjer på flykt har bosatt sig på den här hustomten i Kabul. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Enorm nöd

– Vårt hus är bombat och vi har ingenting att åka tillbaka till. Vi är hemlösa, berättar hon.

De 42 familjerna har satt upp presenningar och försöker skydda sig mot sol och regn. Vatten hämtar de från en vattenpost längre ner på gatan. Dricksvatten och det lilla de har att äta får de av generösa grannar eller av det männen i familjen kan tjäna på dagsverke. Inget av barnen går i skolan.

Du kan hjälpa!

De sanitära förhållandena är usla. De 42 familjerna, som består av många småbarn, delar på två latriner. Många av barnen är sjuka och behöver medicinsk hjälp, men föräldrarna har varken pengar till medicin eller läkarhjälp.

JAN EGELAND: NRC Flyktinghjälpens generalsekreterare är i Afghanistan för att träffa flyktingfamiljer, identifiera behovet av bistånd och stärka nödhjälpsarbetet. Här är han i samtal med familjer som har flytt från Helmandprovinsen. Foto: Will Carter/NRC Flyktinghjälpen

Ingen tid att förlora

– Afghanistans ekonomi har enorma problem. Det formella banksystemet kan kollapsa när som helst på grund av bristen på pengar. Jag har pratat med familjer som berättar att de överlever på te och små bitar av gammalt bröd, säger Jan Egeland.

NRC Flyktinghjälpens generalsekreterare är nu i Afghanistan för att träffa afghaner, bedöma behovet av nödhjälp och öka biståndsinsatserna.

– Det är en kapplöpning mot tiden för att rädda liv innan den hårda vintern kommer odh temperaturen kan sjunka till minus 20 grader Celsius.

Hundratusentals fördrivna människor är i stort behov av skydd, varma kläder och mat de kommande veckorna. Redan idag vet inte en av tre afghaner var deras nästa måltid ska komma ifrån.

AKUT BEHOV AV HJÄLP: NRC Flyktinghjälpens Astrid Sletten (i mitten) lyssnar på vad familjerna på flykt berättar och kartlägger behovet av hjälp. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Slår larm

Astrid Sletten, som leder NRC Flyktinghjälpens arbete i landet slår larm: – Om hjälpen uteblir kommer många människor att frysa och svälta ihjäl, varnar hon.

– Afghanerna behöver oss mer än någonsin. Många har sökt skydd i de större städerna. Tusentals bor nu i tält, under presenningar eller helt enkelt under öppen himmel i Kabuls parker. Jag har träffat Karima och flera av de här familjerna, och de kommer inte att överleva länge utan hjälp, fortsätter Sletten, som har arbetat i landet i flera perioder.

BARNEN LIDER: Bland personerna i de 42 familjer som har bosatt sig på tomten i Kabul finns det många barn. De delar på två latriner och många av barnen är sjuka. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Vill öka nödhjälpen

Vid maktskiftet i landet tvingades NRC Flyktinghjälpen tillfälligt att stoppa delar av hjälparbetet.

– Vi arbetar nu intensivt med att återuppta arbetet och öka hjälpinsatsen. Det är särskilt viktigt att ta hand om barnen och se till att de får gå tillbaka till skolan, men vi förbereder oss också för att skaffa fler familjer tak över huvudet innan vintern kommer, och hjälpa dem med mat, berättar Sletten, som fruktar vintern.

NRC Flyktinghjälpen vill öka nödhjälpsinsatserna med livräddande bistånd till 250 000 människor.

– Det motsvarar lite mindre än befolkningen i Bergens kommun. Om vi får mer pengar och våra anställda får möjlighet att göra sitt jobb kommer vi att klara det, försäkrar hon.

SÅ HÄR KAN VI RÄDDA LIV:

  • Ge varma kläder och filtar
  • Bygga tillfälliga bostäder
  • Vinterisolera tillfälliga hem
  • Ge bränsle och kaminer
  • Ge pengar till mat eller dela ut mat
  • Ge rent vatten
  • Bygga toaletter
  • Ge tvål och hygienartiklar

Stötta vårt arbete med att rädda liv!

NRC Flyktinghjälpen bedriver verksamhet i Afghanistan sedan 2003 och har 1 600 afghanska anställda som arbetar i 14 provinser i hela Afghanistan. Förra året kunde vi rädda livet på 762 076 personer. Läs mer om vårt arbete i Afghanistan här.