Ali, 16, drinks water from an animal trough, constructed by NRC and funded by FCDO. Photo: Abdulkadir/NRC
Somalia

Hur borrhål förändrar liv i Somalia

Hassan Dhore, 70 år, brukade ägna en halv dag åt att gå till brunnar som låg långt bort för att hämta vatten till sin familj. Nu har en ny borrad brunn i hans by förvandlat vardagen för honom och hans grannar.

Livet på landsbygden i Somalia är inte lätt. Grundläggande tjänster är svåra att komma åt och det är brist på rent vatten. Dricksvatten är särskilt viktigt i Somalia där många familjer är beroende av sina boskap för att överleva.

Ändå har endast 52 procent av Somalias befolkning tillgång till grundläggande vattenförsörjning. Detta innebär att många familjer tvingas gå långa sträckor varje dag för att hämta vatten från öppna brunnar som inte alltid är rena.

Dricker orent vatten

Hassan Dhore bor med sin familj i byn Dhagahdher som ligger över 20 kilometer från närmaste stad, i regionen Galgadud. Detta område i centrala Somalia är platt och torrt och är huvudsakligen befolkat av herdar som bor i små byar.

”Att få tillräckligt med drickbart vatten till min familj har aldrig varit lätt”, förklarar han. ”Jag brukade vakna tidigt på morgonen för att gå långa sträckor för att hämta vatten och jag fick bara med mig fyra dunkar.”

NRC Flyktinghjälpen arbetar för att hjälpa flyktingar och fördrivna personer i över 30 länder runt om i världen, inklusive Somalia. Stöd vårt arbete idag.

Hassan Dhore – 70 years old father collects water at Dhagahdher water point rehabilitated by NRC through BRCiS project and funded by FCDO. Photo: Abdulkadir/NRC.
Läs bildtexten Hassan, 70, brukade gå långa sträckor för att hämta vatten och fick bara med sig fyra dunkar. Foto: Abdulkadir/NRC Flyktinghjälpen

”Ibland kunde det ta en halv dag för mig för att hämta vatten som visade sig vara orent”, säger Hassan. ”Men eftersom vi inte hade några andra alternativ drack vi detta vatten.”

”Vattnet som jag hämtade använde vi först och främst till att dricka och laga mat. Det räckte inte till att bada eller tvätta kläder.”

En ny borrad brunn

Det behövdes en lösning på denna hopplösa situation. Så i början av 2020 åtog sig NRC Flyktinghjälpen att rusta upp borrhålet i Hassans by.

Arbetet finansierades av Storbritanniens utrikesministerium (FCDO) och omfattade installation av:

  • ett solenergisystem
  • ett vattentorn
  • två vattentråg för djur och en vattenpunkt
  • stängsel runt borrhålet
  • en 1 km lång rörledning

Projektet har inneburit en enorm skillnad för Hassan och de andra invånarna i byn. De har nu enkel tillgång till rent dricksvatten både till sig själva och till sina boskap.

”Det här är första gången jag har tillgång till säkert och rent vatten”, säger Hassan. ”Vatten är mycket viktigt för oss. Det spelar en avgörande roll i våra liv.”

”Det tar mig bara 20 minuter att hämta vatten från denna vattenpunkt. Detta är ett mycket bättre alternativ jämfört med hur vi gjorde tidigare för att få vatten.”

”Det är en viktig milstolpe för vår by som nu har tillgång till rent vatten för första gången.”

Ali Abdulle, 16, preparing to go home after collecting water from a water point constructed by NRC and funded by FCDO. Photo: Abdulkadir/NRC
Läs bildtexten Ali Abdulle, 16 år, förbereder sig för att gå tillbaka efter att ha hämtat vatten från den nya vattenpunkten. Foto: Abdulkadir/NRC Flyktinghjälpen

Detta arbete ingick i NRC Flyktinghjälpens BRCiS-projekt (Building Resilient Communities in Somalia) med finansieringsstöd från Storbritanniens utrikesministerium (FCDO).

Om BRCiS Consortium

Building Resilient Communities in Somalia (BRCiS) Consortium skapades i slutet av 2013. Det bildades av en liten grupp människor som hade arbetat i Somalia 2011 och som med egna ögon sett hur stor hungersnöden var. Hungersnöden skördade ett stort antal människoliv och utsatte somalierna för stora påfrestningar i deras kamp för överlevnad i en av världens längsta och djupaste kriser.

Somalia och det internationella samfundet var uppenbarligen helt oförberedda på detta. Därför beslutade FCDO, en av landets främsta humanitära givare, att de skulle ändra sitt finansieringsätt för bistånd till Somalia. De åtog sig att göra fleråriga, flexibla insatser för att stödja samhällens förmåga att anpassa sig till förändringar och minska risker. Det var så BRCiS historia började.

Fyra år av insatser för att bygga upp motståndskraft i Somalia har inneburit lärorika erfarenheter för BRCiS Consortium. BRCiS strategi bygger på principen att program för uppbyggnad av motståndskraft måste involvera de människor de är avsedda för. Vårt syfte är att stödja samhällen under svåra tider och erbjuda en viss mån av skydd, samtidigt som vi främjar självständighet och värdighet.

Denna inkluderande strategi har lett till verkningsfulla och hållbara program med en hög grad av samhällsacceptans som tar itu med lokala utmaningar och djupt rotade sårbarheter.