Palestina

Barnen i Gaza återupplever bombningarna i sina drömmar

Bomber har fallit över Gaza. Under den senaste våldsvågen dödade de mer än 60 barn. De barn som överlevde riskerar att återuppleva bombningarna varje natt.

NRC Flyktinghjälpen bekräftade på tisdagen att 12 av de 63 barn som dödades under de israeliska bombningarna av Gaza i förra veckan deltog i vårt stödprogram för traumatiserade barn.

– Vi blev förtvivlade när vi fick veta att 12 av barnen som vi hjälpte med traumabearbetning bombades i hemmet, där de trodde sig vara trygga, säger NRC Flyktinghälpens generalsekreterare Jan Egeland. De är borta nu, dödade tillsammans med sina föräldrar, begravda med sina drömmar och de mardrömmar som hemsökte dem.

NRC Flyktinghjälpen arbetar för att hjälpa flyktingar och fördrivna personer i över 30 länder runt om i världen, inklusive Palestina. Stöd vårt arbete idag.

Dima Saad Asaliya, 10, dödad den 19 maj Jabalya-lägret i norra Gaza. Foto: Twitter

Egeland välkomnade beskedet om eld upphör men varnade:

– Vi behöver omedelbart, fullständigt och obehindrat tillträde till Gaza och de tusentals som blivit hemlösa och berövats sina tillhörigheter. Vi måste snarast börja reparera skadorna ... och läka de fysiska och psykiska sår som än en gång tillfogats det belägrade folket.

De är borta nu, dödade tillsammans med sina föräldrar, begravda med sina drömmar och de mardrömmar som hemsökte dem.
Jan Egeland

Traumatiska mardrömmar

Många barn i Gaza har varit med om fasor som hemsöker deras tankar. Nattetid återvänder upplevelser av våld i form av traumatiska mardrömmar. Genom Better Learning Programme lär NRC Flyktinghjälpen barnen att hanterade dessa mardrömmar.

Läs mer: Children in Gaza are haunted by violence.

Ett hus bombas i södra delen av Gaza. Foto: M. Hajjar/NRC Flyktinghjälpen

Barnen i Gaza har i genomsnitt fem mardrömmar per vecka. När de vaknar återkommer de fasor som de har upplevt. De återupplever samma sak om och om igen. Genom att lära sig andningsövningar och avslappningstekniker kan de klara att kontrollera sin ångest.

Vi inledde vårt traumaarbete med barn i Gaza år 2012. Idag samarbetar vi med 118 skolor och stödjer mer än 75 000 elever. Resultaten har varit mycket goda: 70 procent av barnen säger att deras mardrömmar har minskat till en per vecka eller försvunnit helt.

Läs mer om bakgrunden till Better Learning Programme.

Barnen går genom rasmassorna i flyktinglägret Al Shati, väster om Gaza stad, efter att en byggnad träffats. En kvinna och hennes son dog i flygangreppet och flera andra skadades. Foto: M. Hajjar/NRC Flyktinghjälpen

De är inte ensamma

Barn brottas ofta med traumatiska mardrömmar under lång tid – ibland flera år. Och ofta berättar de inte för sina föräldrar, lärare eller vänner att mardrömmarna orsakar sömnproblem.

Många tror att det är något fel på dem. De tror att de är ensamma om sina känslor och kan känna sig generade.

– Det är underbart att se hur lättade de blir när de förstår att de inte är ensamma om att känna som de gör. Bara att prata om det med lärare och klasskamrater är till stor hjälp, säger Jon-Håkon Schultz, professor i pedagogisk psykologi. Tillsammans med NRC Flyktinghjälpen och Tromsö universitet har han utarbetat Better Learning Programme.

Från den 10 maj till vapenvilan dödades 65 barn i Gaza. De barn som överlevde riskerar att återuppleva bombningarna varje natt. Våldsvågen tog också fyra barns liv på Västbanken och två barns liv i Israel.