En familj tvingad på flykt från torkan i Somaliland. "Djuren är vårt levebröd. Vi får mjölk från dem, som vi sedan säljer för att köpa andra saker vi behöver. Den långa torkan har lett till brist på vatten och betesmarker", säger Roda, som står här med sina barn. De förlorade sina getter och blev tvungna att lämna sitt hem. Nu får de hjälp från NRC och START Network, för att komma igenom den här svåra tiden för familjen.

137 000 somalier tvingade på flykt: "Vi ser ett tragiskt mönster"

Publicerat 02. maj 2019
Konflikter och torka tvingar allt fler familjer på flykt i Somalia.

– Vi ser ett tragiskt mönster i år. Allt fler människor måste lämna sina hem på grund av torka och konflikter i Somalia. Familjer flyr till urbana områden för att få hjälp att överleva och skapa tillfälliga hem med det de har tillgång till. Det gör dem sårbara för vräkningar och tvingas på flykt igen, något som förvärrar situationen för redan desperata familjer, säger Kennedy Mabonga, regional programdirektör för NRC.

Över 137 000 människor flydde från sina hem under de första tre månaderna 2019, enligt ett nätverk som leds av FN och som NRC är en del av. Antalet människor som tvingas lämna sina hem ökar för varje månad som går. Enbart i mars tvingades 51 000 på flykt. Totalt är 2,6 miljoner människor på flykt i sitt eget land i Somalia

Olika kriser runt om i landet

Olika delar av Somalia påverkas av olika kriser, men gemensamt är att de alla tvingar människor att fly. Regionerna Somaliland, Puntland, Mudug och Galgaduud har haft den värsta torkan hittills i år. I mellersta och nedre Shabelle-regionen fortsätter konflikterna. Och i huvudstaden Mogadishu och andra städer är vräkningar ett ständigt problem.

I de områden som drabbats av torka är ökade vattenpriser en av konsekvenserna. I Somaliland har myndigheterna utlyst vattenkris, och planerat för statligt stödd vattenförsörjning med lastbilar till flera regioner. I delar av Puntland har vattenpriset ökat med så mycket som 25 procent, vilket innebär att många redan utsatta familjer inte har råd att köpa rent vatten.

– Konflikter, torka och vräkningar utgör tre hot mot somaliska familjer. Ökningen av antalet personer på flykt är alarmerande. Konflikter och luftangrepp har tvingat tusentals att fly av rädsla. Torkan har gjort det svårt för bönder och nomader att försörja sig själva och de sina, och de tvingas migrera till städerna. Samtidigt ökar tvångsvräkningarna i städerna, säger Mabonga.

Otillräcklig finansiering

FN har bett om 1,8 miljarder dollar för humanitär hjälp i Somalia för 2019, men hittills har endast 13 procent av detta finansierats. Tidigare underfinansiering av humanitär hjälp till Somalia har förvärrat krisen. NRC uppmanar det internationella samfundet och givarorganisationerna att utöka stödet till Somalia, för att rädda liv och förhindra ytterligare förvärring av krisen.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?