SYRIA: Civilians fleeing Turkish bombardment on the northeastern towns along the Turkish border. Photo: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix.
SYRIEN: En syrisk familj flyr till säkrare område efter att Turkiet gick in med militära styrkor i nordöstra Syrien. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix

Syrien: Tusentals flyr för sina liv

Text: Roald Høvring|Publicerat 15. okt 2019
Turkiets militära attack i nordöstra Syrien har redan resulterat i massflykt. Hjälporganisationer slår nu larm och befarar att över 300 000 människor tvingas på flykt.

Många av dessa människor har redan flytt från andra osäkra områden i det krigshärjade landet och befinner sig i en mycket sårbar situation. Det tillfälliga vapenvilan är välkommen, men långt ifrån en garant för att området är säkert då miliser och lokala grupperingar kan agera bortom avtalen.

Och läget är akut för de som nu är på flykt - eller på nytt tvingats fly - undan striderna. Du kan hjälpa oss att hjälpa fler på plats, ge ditt stöd här.

Ungefär 450 000 personer i nordöstra Syrien bor mindre än 5 km från gränsen till Turkiet. Enligt FN finns det minst 1,6 miljoner personer i behov av humanitärt bistånd i dessa områden.

Mer än 108 000 i befinner sig i läger för internt fördrivna och hundratusentals fler har börjat återvända till krigshärjade områden. Många av dem som bor i lägren är helt beroende av stöd från hjälporganisationen, som nu oroar sig för både civilbefolkningens och de egna anställdas säkerhet.

Överbefolkade läger

- Många människor lever redan nu i överfyllda läger. De har flytt flera gånger och är mycket sårbara. Nu fruktar vi nya flyktingströmmar och en förvärring av krisen. Vi är också oroliga för nya flyktingströmmar till grannlandet Irak, som redan har över 250 000 syriska flyktingar. Cirka 90 000 av dessa bor i flyktingläger och är helt beroende av humanitärt bistånd för att överleva, säger Angelita Caredda, som leder NRC Flyktinghjälpens humanitära insatser i Syrien.

Fruktar vintern

Hon beskriver situationen som mycket kritisk och fruktar vad som kommer att hända när vintern sätter in.

- Situationen är kritisk. Många människor lever under ovärdiga förhållanden och saknar det mest nödvändiga. Nu när vintermånaderna närmar sig oroar sig hjälporganisationerna för en förvärring av krisen som gör det svårare med att få fram rent vatten, toaletter, tak över huvudet, spisar och bränsle, mat och medicinsk hjälp, säger Caredda.

På grund av den våldsamma situationen i gränstrakterna mellan norra Syrien och Turkiet är NRC Flyktinghjälpen Sverige just nu i extra stort behov av gåvor och månadsgivare - du kan ge din gåva direkt här på sajten.