Syriska familjer tvingas på nytt fly undan stridigheterna i nordöstra Syrien. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP NTB Scanpix

Syrien: Oron ökar för en humanitär kris

Text: Roald Høvring|Publicerat 17. okt 2019
Medan civila flyr från nordöstra Syrien fruktar hjälporganisationer en upptrappning av den humanitära krisen i området.

FN uppskattar att mer än 160 000 personer redan har flytt men fruktar att närmare 400 000 kan tingas att fly om våldshandlingarna i Norra Syrien fortsätter. Behovet av stöd är akut - skänk din gåva här

Samtidigt som behovet av humanitärt bistånd har ökat dramatiskt har många välgörenhetsorganisationer tvingats upphöra med sina verksamheter på grund av säkerhetsrisken.

- Om hjälpinsatserna upphör får det mycket allvarliga följder, säger Angelita Caredda, som leder NRC Flyktinghjälpens humanitära insatser i Syrien.

Även om det just nu råder tillfällig vapenvila så är området både farligt och osäkert, med många beväpnade miliser och grupperingar som kan använda våld, trots vapenstilleståndet. 

Söker skydd

- Många av dem som flyr nu är redan på flykt och har bott i läger lång tid, och är helt beroende av hjälp för att överleva. Om hjälparbetet skärs ner riskeras många liv, varnar hon.

Hjälpbehoven varierar. Många saknar ID-handlingar eftersom de flydde i panik. Andra har kommit bort från sina familjer och vill hitta sina nära och kära. En del är traumatiserade och behöver psykologisk hjälp.

Hjälparbetare på plats och familjer på flykt berättar om otrygghet och rädsla som sprider sig i hela regionen.Ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända, eller vart man kan ta vägen för att få skydd.  

- Tyvärr har de inte så många val och vi är mycket oroade. Vi befarar att många kommer att fly till områden som också är farliga på grund av till exempel minor och andra konflikter, säger Caredda.  

Korsa gränsen till Irak

Enligt UNHCR passerade över 1 000 syrier den nordöstra gränsen i Syrien till grannlandet Irak sedan våldet bröt ut förra veckan.

- Nu fruktar vi nya flyktingströmmar över till Irak, som redan har tagit emot över 250 000 syriska flyktingar. Cirka 90 000 av dessa bor i flyktingläger och är beroende av humanitärt bistånd för att överleva, berättar Caredda.

UNHCR förväntar sig att upp till 50 000 kommer att korsa gränsen till Irak under de kommande tre månaderna, och att de kommer att hamna i flyktingläger där de kan få vatten, mat, filtar och annan viktig hjälp. NRC Flyktinghjälpen och andra välgörenhetsorganisationer i Irak är redo att ge dessa människor katastrofinsatser.

NRC Flyktinghjälpen arbetar både i Syrien och i grannländerna för att hjälpa syrier som har drivits på flykt. 2018 gav vi hjälp till nästan 2 000 000 flyktingar i regionen.