Läs bildtexten Så glad blev Yakaka Mohammed, 20 år, när hon fick en skolplats på Mune utbildningscenter. Foto: Beate Simarud / NRC.

Nigeria: Utbildning är mycket mer än ABC

Text: Richard Skretteberg I Foto: Beate Simarud|Publicerat 12. mar 2019
Ingen behöver tjata på barnen i Maiduguri för att de ska gå upp på morgonen och gå till skolan eller göra läxor på eftermiddagen. För om du har fått en skolplats, kan du också drömma om framtiden.

Hundratusentals människor på flykt har sökt skydd i Maiduguri, huvudstaden i den konfliktfyllda delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Många bor i läger, medan andra får tak över huvudet hos familjer som är en del av lokalbefolkningen.

På gatan eftersom det inte finns skolbänkar

På gatorna springer små barn omkring och tigger pengar för att få något att äta. Över 300 000 barn är utan skolgång. Många av dessa är barn på flykt. Under 2015 pågick hårda strider mellan Boko Haram och regeringssoldater, och hus och skolor förstördes. Situationen är fortfarande spänd och staden utsätts ständigt för självmordsbombare, men människor känner sig fortfarande tryggare inne i staden än ute på landet.

 

Läs bildtexten I lägret Dalori i Maiduguri saknar skolbarnen såväl böcker och pennor, som skolbänkar och stolar. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Svåra prioriteringar

Att gå i skolan räddar liv, ger skydd, skapar stabilitet och förmedlar kunskap och färdigheter. På Mune utbildningscenter bedriver NRC yrkesutbildning för ungdomar och undervisning för barn som har missat år i grundskolan. Projektet startade i juni 2018 och har redan 2 752 elever. Det finns en utbredd fattigdom bland lokalbefolkningen i Maiduguri, men på utbildningscentret får både de och barn på flykt erbjudande om skolplats.

 

Life skill learning program, Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Läs bildtexten Organiserad barnpassning för unga mammor och pappor på kurs. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Men begränsade medel innebär att man måste prioritera. NRC vill gärna nå ännu fler barn, och det finns behov av fler utbildade lärare med kompetens att hjälpa barn med trauma. Men bristen på pengar innebär att valet står mellan att bygga fler hus eller om pengarna ska gå till utbildning.

 

Life skill learning program, Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Läs bildtexten Rhoda, 25 år, var i Chibook när Boko Haram kidnappade 250 skolflickor. Nu är hon lärare på Mune utbildningscenter. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Praktisk träning

Utbildningen i Mune är lokalt anpassad, och utbildning inom jordbruk, hantverk och sömnad står på dagordningen. Antalet flickor och pojkar är detsamma, men de ämnen de väljer är inte överraskande. Flickorna vill sy kläder, medan pojkarna vill bli snickare. Unga mammor får barnpassning medan de har undervisning, och det har bildats skyddsgrupper för att förhindra övergrepp och sexuellt utnyttjande. Eleverna lär sig också hur man tar hand om sin hälsa och skyddar sig mot bland annat kolerasmitta.

  

Life skill learning program, Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Läs bildtexten De flesta flickorna väljer sömnad, medan pojkarna vill snickra. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Skolan skapar gemenskap

Utbildning samlar människor. Nigeria är ett komplext land både etniskt, religiöst och språkligt. I nordöst finns muslimska grupper som Kanuri, Hausa och Shuwa och stora kristna minoriteter bestående av människor ursprungligen från söder. I många läger håller de olika grupperna sig för sig själva. I flyktsituationer söker människor det bekanta för att känna sig trygga. Det fina med utbildningsprojekten är att barn och ungdomar samlas tvärs över traditionella skiljelinjer. På det sättet rivs gamla motsättningar och ny vänskap uppstår.

 

Life skill learning program, Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Läs bildtexten Skolan skapar vänskap och sammanhållning tvärs över etniska grupper. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Vid Mune utbildningscenter får bara ett barn per familj plats. Men genom att utbilda en ungdom, ger du samtidigt kunskap till en hel familj. För alla - mamma, pappa och syskon - sitter "på skolbänken" i hemmet på eftermiddagen, när eleverna från Mune kommer tillbaka efter en skoldag.

Utan utbildning ingen framtid

Resultaten av utbildningsprojekten är redan väl synliga. Pojkarna på snickarlinjen har satt upp nya byggnader kopplade till skolan och både flickor och pojkar som har gått klart utbildningen får ett startpaket. Det kan till exempel bestå av verktyg eller en symaskin som ger dem en framtid. De lär sig också att skapa enkla budgetar, så att de inte blir utnyttjade på arbetsmarknaden.

  

Life skill learning program, Maiduguri, Nigeria. 2018
Photo: Beate Simarud/NRC
Läs bildtexten Pojkarna är i färd med att sätta upp en byggnad på Mune utbildningscenter. Foto: Beate Simarud / NRC.

 

Brist på utbildning för barn är en stor utmaning i nordöstra Nigeria. I praktiken är utbildningen i den offentliga skolan inte gratis. Föräldrar måste betala både avgift och skoluniform, vilket gör det omöjligt för många. Utbildningsnivån var väldigt låg innan konflikten startade 2009, och det har bara gått nedåt sedan dess.

Utan utbildning kommer det att bli svårt för den generation som snart ska ta över. Det handlar om allt från flickors möjlighet att göra upplysta val kring reproduktiv hälsa, eller när de vill gifta sig, till att rösterna från nordöst ska bli hörda i huvudstaden Abuja.

NRC var en av de första hjälporganisationerna som införde utbildning som en grundsten i nödhjälp.

Läs mer om hur vi jobbar med utbildning i kriser här.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?