När 18-årige Mohammed hörde om NRC:s ungdomscenter, anmälde han sig till en kurs i mobilreparation. "Att fixa mobiltelefoner är som en hobby för mig", säger han. Foto: Alan Ayoubi / NRC.

Mobilreparatören från Mosul

Text: Helen Baker|Publicerat 03. jan 2019
IRAK / Mosul: När IS kontrollerade staden var det många elever som lämnade skolan, eftersom läroplanen ändrades och fick ett stort fokus på våld och strider. 18-årige Mohammed fullföljde inte gymnasiet. – Den nya läroplanen gjorde att jag inte ville studera, och jag var mentalt trött. Jag var också tvungen att börja jobba så att min familj hade råd med det vi behövde.

Han lämnade skolan och började arbeta i en kosmetikbutik tillsammans med sin farbror, så att han kunde hjälpa familjen. Men affären stängdes för att IS inte tillät smink, enligt Mohammed. Farbrodern gjorde om den till en tebutik, och Mohammed arbetade där tills Mosul återtogs av irakiska myndigheter förra året.

Då hörde han om NRC:s ungdomscenter och anmälde sig till en kurs i mobilreparationer.

– Att fixa mobiltelefoner är som en hobby för mig, säger han.

Idag arbetar Mohammed i en butik där han säljer och reparerar mobiltelefoner. Foto: Alan Ayoubi / NRC.

  

Mohammeds far hade tidigare en butik för mobilreparationer, men affären stängdes när IS förbjöd användningen av mobiltelefoner.

– Vi hade inte ens el, så vi kunde inte använda någon elektronisk utrustning.

Mohammed hade redan lärt sig grundläggande reparation av mobiler av sin far och fick omedelbart nya färdigheter genom NRC:s kurs. Idag arbetar han i en butik där han säljer och reparerar mobiltelefoner.

– Jag rekommenderar alla jobbsökande att söka till en av kurserna vid NRC:s ungdomscenter, så att de kan få erfarenhet och nya färdigheter.

Även om över 1 200 har registrerat sig för att delta i kurserna, så har vårt center endast kapacitet för 400 elever i taget.

– Varje dag kommer nya människor till centret för att registrera sig, men tyvärr kan vi inte registrera fler namn nu. Det kan hända att vi måste avsluta kurserna om vi inte får tillräckligt med finansiering för att fortsätta, säger Dima Issam, NRC:s ungdomskoordinator i Mosul.

– Den här kursen hjälpte mig att hitta ett jobb, men flera av mina vänner från klassen letar fortfarande. Att få jobb i Mosul är mycket svårt, säger Mohammed.

– Det skulle vara fantastiskt om myndigheterna eller de humanitära organisationerna kunde inrätta ett projekt som gick ut på att finansiera småföretag. Nu har vi kunskaper och färdigheter, men vi har inte de resurser vi behöver för att utnyttja dem.

   

Mohammed i mobilreparationsklassen på NRC:s ungdomscenter. Foto: Alan Ayoubi / NRC.

  

Teknik ger nya möjligheter till ungdomar i Irak

I Irak har flera år med konflikter lett till ekonomisk kris och hög arbetslöshet bland unga. NRC:s teknikkurs ger dem möjlighet att lära sig nya färdigheter och förbättra sina chanser på arbetsmarknaden.

För drygt ett år sedan återtog de irakiska myndigheterna Mosul, Iraks näst största stad, från IS. Där driver NRC ett ungdomscenter där vi erbjuder kurser inom språk, datorkompetens, mobilreparation och kodning. Mer än 1 200 ungdomar har registrerat sig för att delta i kurserna - så många att mer än hälften står på en väntelista. De väntar otåligt på uppstart av nya kurser.

Lika bra som vilken man som helst

16-årig Rahma är en av de unga kvinnor som har haft turen att få plats på kursen för kodning. Sedan hon var sju år har Rahma varit intresserad av allt som har med teknik och data att göra.

– Jag går den här kursen för jag vill skapa webbsidor för lokala organisationer, eftersom många av dem inte har det, säger hon. Jag vill också visa mina färdigheter och bevisa att jag som tjej kan vara lika bra i teknik som vilken man som helst.

Rahma hoppas att kurserna i data och kodning ska hjälpa henne att komma in på arbetsmarknaden i framtiden.

– Jag är glad att NRC även håller kurser för tjejer och att man tror på våra färdigheter. Nu kan jag skapa egna webbsidor. Jag hoppas att dessa kurser kan fortsätta att ge tjejer en möjlighet till en bättre framtid.

   

16-åriga Rahma hade turen att få en plats på NRC:s kurs i kodning. Sedan hon var sju år har Rahma varit intresserad av allt som har med teknik och data att göra. Foto: Helen Baker / NRC.

    

Samma möjligheter

Amina, 25 år, är också glad att delta i kurserna i data och kodning.

– Ofta finns det bara kurser i sömnad och stickning för tjejer. Men jag vill ha ett riktigt jobb, så jag kan hjälpa min familj, säger hon.

Hon har en magisterexamen från fakulteten för medicinsk utrustning vid Mosuls tekniska universitet. När IS kontrollerade staden förlorade hon tre års utbildning. Universiteten stängdes och situationen var otrygg. Flickor var tvungna att täcka sig från topp till tå, och män skulle klä sig på ett speciellt sätt. El, mobiltelefoner, internet och satelliter var inte tillåtna. Människorna i Mosul var helt avskurna från resten av världen.

Det var först efter att Mosul återtogs förra året som Amina kunde slutföra sina studier.

Hon fick veta om NRC:s ungdomscenter genom en broschyr.

– Jag blev väldigt glad när jag såg att de hade teknikkurser för tjejer, säger hon. Jag lär mig mer på de här kurserna än jag lärde mig genom min utbildning vid universitetet, för det var nästan bara teori. Det jag verkligen gillar med kursen är att jag får praktisera det jag har lärt mig.

För närvarande arbetar Amina som lärare i arabiska och matematik på en av stadens privata grundskolor. I framtiden hoppas hon hitta ett jobb som har med teknik att göra, eller att starta eget företag som kan utforma webbsidor.

– Mer stöd behövs för tjejer i mitt samhälle och andra liknande samhällen. De här kurserna är mycket användbara, men vi behöver även annat stöd, till exempel små lån eller grundläggande utrustning för att starta våra egna projekt.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?