Foto: Albert Gonzalez Farran/Flyktinghjälpen

Lista: 10 saker DU kan göra för världens flyktingar

Publicerat 06. jun 2019
När vi vänder ryggen åt humanitära kriser, får det stora och förödande konsekvenser. Många drivs på flykt, familjer splittras och hela samhällen och länderna faller samman. Om fler engagerar sig kan vi ändra på det här.

Den 10 juni lanserar NRC listan över de tio mest försummade kriserna i världen, de så kallade tysta kriserna. Listan är baserad på tre kriterier: bristande ekonomiskt stöd till hjälparbete, liten medietäckning samt politisk och diplomatisk försummelse.

DU är en del av lösningen

Situationen är ytterst allvarlig, men det är möjligt att hantera kriserna. De är inte olösliga problem. Men då måste vi inse att kriserna faktiskt finns.

För bara några år sedan var det ett fåtal forskare och aktivister som varnade för klimatförändringarna och konsekvenserna av detta. Nu vet vi att alla har ett ansvar och att vi kan göra något för att vända den negativa utvecklingen. Vi kommer aldrig att kunna säga att "vi visste inte ...".

Hur vi löser de här flyktingkriserna idag säger allt om vilket slags samhälle vi vill vara nu och i framtiden. Klimatfrågan illustrerar också hur stor skillnad en röst kan göra, när den 16-årigaGreta Thunberg lyckas få upp hela världens ögon för klimatkrisen. Din uppmärksamhet och din röst är viktig!

Kräver att vi agerar

Det är tydligt att flyktingkriserna kräver lösningar länder emellan. Men de kräver också handlingar människor emellan. Vi måste börja tänka och agera annorlunda.

Om du är företagsledare: anställ flyktingar.

Om du hamnar i diskussioner: avliva myter och fördomar om flyktingar när vänner och familjemedlemmar upprepar dem.

Om det är riksdagsval: rösta på de politiker som vill genomföra lösningar som kan lösa kriserna.

Om du har pengar att avvara: ge dem till hjälporganisationer som kan göra skillnad.

Här är 10 förslag på hur du kan engagera dig:

Bidra ekonomiskt! Skapa ett evenemang där hela eller en del av inkomsten går till en välgörenhetsorganisation. Med kompisgänget, idrottslaget eller skolklassen.

  1. Solidaritetsfest! (Är du företagare? Höj priserna med någon krona vid detta tillfälle och skänk beloppet till en humanitär organisation.)
  2. Hoppa över kaffet från caféet en gång i veckan och ge pengarna till NRC.
  3. Prata med vänner och familj för att öka medvetenheten om frågan.
  4. Uttryck din åsikt! Det är viktigt!
  5. Välgörenhetskonsert eller middag.
  6. Bli månadsgivare hos NRC.
  7. Starta en insamling på Facebook.
  8. Skapa uppmärksamhet – dela relevant information på Facebook och Instagram. Tagga oss gärna när du delar! @nrc_sverige (Instagram) NRC Sverige (Facebook)
  9. Res, med eller utan organisationer, och träffa människor över hela världen.
  10. NRC är inte ensamma om att hjälpa människor på flykt. Följ andra humanitära organisationer på sociala medier.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?