Läs bildtexten De här brudklänningarna hittar vi i Zaatari flyktingläger i Jordanien. Här är det få eller ingen som firar Alla hjärtans dag. Den är inofficiellt slopad. Här blir syriska flyktingflickor, ända ner till 13 års ålder, bortgifta. Föräldrarna vill flickornas bästa, men resultatet blir ofta motsatsen. Barnäktenskap är ett globalt fenomen, men när familjer drivs på flykt tvingas fler unga flickor att gifta sig i ung ålder. Foto: AP Foto / Reem Saad / NTB Scanpix.

Kärlek är inte till salu

Text: Roald Høvring|Publicerat 12. feb 2019
Alla hjärtans dag är den dag som handeln försöker övertyga dig om att du kan köpa kärlek. Den dystra verkligheten för många flickor på flykt är att de själva är produkten, och kärleken har ersatts med tvång.

Den 14 februari närmar sig, och med det Alla hjärtans dag. Under den här dagen kommer vi i Sverige att spendera stora summor på blommor, bio, choklad, restaurangbesök och mer eller mindre onyttiga presenter. Och det här är pengar som kommer ovanpå en vanlig försäljningsdag. Men som de flesta vet - kärlek kan inte köpas för pengar.

Varje år blir 12 miljoner flickor över hela världen gifta innan de är 18 år. Det motsvarar 23 flickor varje minut eller nästan en flicka varannan sekund. Och flickor på flykt är mest utsatta för dessa övergrepp.

Läs historien om den syriska flyktingflickan Dima, som tvingades gifta sig som 13-åring.

Inte en handelsvara

– NRC vill med kampanjen "Kärlek – inte en handelsvara" påminna om medmänsklighet och de miljoner unga flickor som inte får välja den man vill dela livet med, säger Gro Kirkeby, digital kommunikationsrådgivare i NRC.

Läs bildtexten ARBETAR MOT BARNÄKTENSKAP: Den syriska flyktingflickan Omayma al Hushan var 14 år när hon tog initiativet till ökade insatser, för att förhindra barnäktenskap bland syriska flyktingflickor. Det skedde efter att hennes bästa vän blev bortgift. Här leker hon med en kompis i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Foto: REUTERS / Muhammad Hamed / NTB Scanpix.

  

Vad vill ni uppnå med kampanjen?

– Möjligheten att välja en partner är inte ett val, det är en rättighet. Vi måste säga ifrån om att kärlek inte är till salu, och att gifta bort barn är ett allvarligt brott mot barns rättigheter. Inte minst är det ett uttryck för en oerhört svår situation, där många föräldrar på flykt känner sig tvungna att gifta bort sina döttrar, eftersom de inte har råd att ge dem en trygg uppväxt, säger Kirkeby. 

Vad är det som är så fel med Alla hjärtans dag och att man visar kärlek genom att ge blommor eller choklad i gåva till någon man älskar?

– Vi vill inte begränsa människors möjlighet att visa kärlek, men gärna ge alternativ till choklad och blombukett. 1 av 4 britter säger att de hellre vill att deras älskade ger till välgörenhet, än att själv få en gåva på Alla hjärtans dag. Vi tror att nordbor tänker på samma sätt, och att många gärna vill använda en dag som denna för att visa omtanke för fler än sina närmaste.

En avlägsen dröm

Svenska flickor väntar i genomsnitt tills de är ungefär 33 år innan de gifter sig. De vill gärna leva ut ungdomstiden, de vill skaffa sig en utbildning först och de kommer själva att välja vem de ska gifta sig med.

– Så är det inte för alla flickor. Och för flickor på flykt är att vara barn, få utbildning eller välja sin partner en avlägsen dröm, betonar Kirkeby.

– Många länder som härjats av krig och våldsamma konflikter har en tradition av att flickor gifter sig unga, men när familjer drivs på flykt ökar risken för att fler flickor gifter sig vid en mycket ung ålder. Idag ser vi att antalet barnbrudar ökar dramatiskt bland syriska flyktingar.

Kirkeby påpekar att NRC arbetar för att förhindra detta på flera sätt. Det här är vad NRC gör, för att bland annat skydda flickor på flykt och förhindra att de gifts bort i ung ålder:

  • Ser till att flickor på flykt får utbildning och en tryggare fritidsmiljö.
  • Säkerställer en bättre familjeekonomi.
  • Ger information och driver attitydskapande arbete.
  • Ger gratis rättshjälp och hjälper till att ta fram nödvändiga dokument.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?