Issam och hans mamma Lutfieh är grannar i lägret Azraq i Jordanien.

JORDANIEN: Vi delar ut värmekällor, filtar och vinterkläder

Text: Hassan Hijazi|Publicerat 28. jan 2019
De syriska flyktingarna i lägret Azraq i Jordanien är också drabbade av vinter och bitande kyla. Tack vare NRC, som har delat ut värmekällor, filtar och varma vinterkläder, är de lite bättre rustade för att klara sig genom den kalla vintern.

– Jordanien förknippas mest med sol och värme, men vintern kan vara bitande kall, inte minst för de syriska flyktingarna, säger Hamza Abu Salim.

Han är en del av NRC:s team, som sörjer för att de syriska flyktingarna i lägret Azraq ska hålla sig varma hela vintern.

NRC har delat ut kläder och annat som behövs i lägret sedan 2013. Värmekällor, filtar, madrasser och två gasbehållare till köket är några av de saker som delas ut till nyanlända flyktingar.

Enligt FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) bor det mer än 36 000 syriska flyktingar i Azraq-lägret i Jordanien.

   

NRC delar ut enkla gasspisar och gasflaskor i Azraq-lägret i Jordanien. Foto: Leen Qashu/NRC.

  

Uppgraderar mammans hem

Lutfieh från Syrien bor tillsammans med sin syster i ett containerhus bredvid sin son Issam, hans fru och åtta barn. De har bott i lägret i mer än två år.

– Min mor är en gammal kvinna. Hon behöver hålla sig varm. Därför slår vi aldrig av värmen. Ibland är vi alla i samma container för att hålla värmen och spara energi, säger Issam, som fick utrustning för att klara av vintern när de kom till lägret.

– Utrustningen vi fick då är vi helt beroende av, och vi använder den fortfarande. Det viktigaste var isoleringsmaterialet som hjälper oss att hålla värmen inuti containern, säger han.

  

NRC har delat ut kläder och andra nödvändiga artiklar i lägret sedan 2013. Värmekällor, filtar, madrasser och två gasbehållare till köket är några av de saker som nyanlända flyktingar får.

  

Hjälp efter behov

Flyktingarna i lägret kommer från Syrien och många har bott i lägret i mer än tre år. Det finns få arbetstillfällen, vilket gör det svårt att tjäna pengar för att kunna köpa nödvändig utrustning för vintern. NRC och UNHCR ger därför 110 JOD (drygt 1 300 svenska kronor) i stöd till invånarna i lägret. Pengarna använder de till varma kläder och gas för uppvärmning.

Kontantutbetalningar ger flyktingarna möjlighet att själva bestämma vad de behöver mest. Därför har NRC, med finansiering från UNHCR, steg för steg ändrat delar av nödhjälpen - från utdelning av varor till kontantutbetalningar.

– Många flyktingar oroar sig för vintern. De är osäkra om de kommer att kunna skaffa varma kläder till barnen och om de ska bli sjuka. På grund av hjälpen vi bidrar med så får de färre bekymmer, säger NRC:s Hamza Abu Salim, som ansvarar för utdelningen av hushållsprodukter och kontantutbetalningar.

  

Jordanien förknippas mest med sol och värme, men vintern kan vara bitande kall, inte minst för de syriska flyktingarna, säger Hamza Abu Salim. Han är en del av NRC:s team, som sörjer för att de syriska flyktingarna i Azraq-lägret ska kunna hålla sig varma hela vintern.

  

Tar hand om varandra

Familjefadern Ibrahim säger att pengarna han fått kom vid en kritisk tidpunkt.

– Jag var tvungen att låna pengar från Hussein, min granne och bästa vän, för att kunna köpa vinterkläder till mina barn. Jag kunde inte vänta längre. De måste ha vinterkläder för att kunna gå i skolan. Kontantutbetalningen från NRC kom i precis rätt tid, och jag kunde därför betala tillbaka det jag hade lånat.

Hussein fick också glädje av det ekonomiska stödet inför vintern.

– Jag hade inte kunnat hjälpa Ibrahim om det inte hade varit för kontantutbetalningarna. Det här stödet hjälper människor att hjälpa varandra. Jag är övertygad om att vi alla vill hjälpa andra, men vi är också beroende av trygghet. Kontantutbetalningar är den bästa tryggheten och har förändrat våra liv på ett positivt sätt, säger han.

Läs mer om NRC:s arbete i Jordanien här.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?