Jan Egeland visited an informal site in Kabul where 144 displaced families live. Most of the people living in this site are displaced from their homes in Nangarhar and were displaced due to conflict.

NRC has supported the families living here with building houses, latrines and water pumps. 

Photo: Becky Bakr Abdulla/NRC
Jan Egeland rapporterade för svensk media om läget i Syrien. Han beskriver flyktinglägren som platser fyllda av hopplöshet. Foto: Becky Bakr Abdulla/NRC

”För ögonblicket går allt i fel riktning i Syrien”

Publicerat 10. sep 2019
Miljontals människor fortsätter fly från kriget i Syrien. Jan Egeland, generalsekreterare för NRC, har besökt Sverige för att berätta om hjälporganisationens viktiga arbete. – Det är fruktansvärda förhållanden i flyktinglägren. Det går inte att leva där länge, säger han.

Just nu är runt tre miljoner människor på flykt i nordvästra Syrien, men de har ingenstans att ta vägen. Under Jan Egelands besök i Sverige berättar han om NRC:s arbete med att på plats hjälpa människor i flyktinglägren.

– I en sådan miljö ska man inte vara länge. Det är bara hopplöshet där. Det finns ingen undervisning för barnen och inga jobb. Det är otroligt viktigt att ge dem hopp om en bättre framtid, annars leder det till mer bitterhet och mer krig, säger han till TV4 Nyhetsmorgon.

Förhandling krävs

Trots att striderna i Aleppo och Damaskusområdet har avtagit är kriget i Syrien långt ifrån över. Jan Egeland menar att nästa slag kommer att ske kring staden Idlib och att det är viktigt att Turkiet, Iran och Ryssland, vilka ska träffas för samtal den 11 september, kan enas om att hålla tillbaka striderna.

– De måste förhandla för att undvika upptrappat krig, säger han till TV4.

Hans beskriver läget som skört och förutspår en ny flyktingvåg i Europa om konflikten ökar.  

– För ögonblicket går allt i fel riktning i nordvästra Syrien, säger han i en intervju med Morgonekot, Sveriges Radio.

I sin tidigare roll som chefsmedlare för FN:s humanitära insatser var Jan Egeland med och förhandlade in konvojer i belägrade syriska byar och tack vare NRC:s arbete har hundratusentals människor i krisområden fått tillgång till vatten, sanitär hjälp och tält.

– Vi jobbar för att ge människor möjlighet att återvända, men det måste ske under trygga förhållanden så att de inte tvingas fly igen. Just nu behövs fortsatt humanitär hjälp, säger Jan Egeland.

Vill du stödja människor som vill återvända till sina hem i Syrien – ge en gåva här.

Se intervjun med Jan Egeland i TV4 här.

Lyssna på intervjun med Jan Egeland i Sveriges Radios Morgonekot här, 09.19 minuter in i sändningen.