Läs bildtexten Utdelning av mat i Ngop, Unity State, Sydsudan, 2017. Foto: Albert Gonzalez Farran / NRC.

Behovet av nödhjälp ökar, men hjälpen hänger inte med

Publicerat 16. jan 2019
De humanitära kriserna varar allt längre, behoven ökar, men hjälpen håller inte fart, varnar NRC.

Nyligen presenterade FN och humanitära partners nödhjälpsappellen för 2019. Den visar att 132 miljoner människor kommer att behöva nödhjälp i år och att det behövs omkring 187 miljoner kronor - då är inte behoven i samband med Syrienkrisen inkluderade.

Rapporten visar också att dagens kriser i genomsnitt varar längre än tidigare - mer än nio år.

– Det är mycket oroande att de humanitära kriserna idag blir alltmer långvariga, så att många människors liv hänger på en tunn tråd - inte bara i flera år, utan för vissa också i årtionden. Nödhjälpen kommer aldrig att kunna bli mer än ett plåster på såret, och vad dessa människor desperat behöver är att parterna i konflikterna och länderna med inflytande sätter sig ned tillsammans och hittar politiska lösningar, säger chefen för NRC:s Genèvekontor, James Munn.

Han ber också det internationella samfundet att öka stödet till nödhjälpsarbetet, för att undvika onödigt lidande och förlust av liv.

– Som ett resultat av att det nu är många långvariga konflikter, ökar de humanitära behoven och stödet till nödhjälpsarbetet håller inte fart. Det betyder att många människor i kris inte får den hjälp de behöver, betonar Munn.

– Den sorgliga realiteten är att världssamfundet erkänner att omkring 132 miljoner människor behöver nödhjälp 2019, men av dessa planerar FN och samarbetspartners bara att hjälpa 94 miljoner. Och även här vet vi att det knappt finns tillräckligt med pengar för att kunna hjälpa, tillägger Munn.

Nödhjälpsappellerna var i början av december finansierade till 57 procent.

  

Till redaktionen:

Global humanitär översikt finns tillgänglig här.

För intervjuer eller mer information, kontakta gärna NRC:s mediateam:

Mob: +4790562329

E-post: info@nrc.no

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?