Läs bildtexten 2 500 TÄLT: NRC arbetar intensivt med att dela ut och sätta upp tält till 2 500 familjer, som drabbats av torkan i nordvästra Afghanistan.

Tält räddar liv

Text: Roald Høvring | Foto: Enayatullah Azad|Publicerat 11. dec 2018
AFGHANISTAN / Badghis: Tusentals har lämnat sina hem på grund av konflikter, torka och brist på mat. Nu står vintern för dörren, och förkylningar och sjukdomar har redan börjat kräva sina första offer.

NRC arbetar intensivt med att skaffa de mest utsatta familjerna tak över huvudet, så att de kan klara den kalla vintern.

Tälten är 23 kvadratmeter och rymmer en familj på sex eller sju personer. De är vattentäta och vinterisolerade med dubbel duk och kraftig botten. Tälten har en livslängd på minst ett år. I första omgången delar vi ut 2 500 tält.

Så här hjälper vi:

    

# 1: KARTLÄGGER HJÄLPBEHOV

I Badghis är hjälpen långt ifrån tillräcklig för att möta alla behov och omfattar bara de mest utsatta familjerna. Först måste vi kartlägga hjälpbehoven och registrera de vi ska hjälpa. Vissa får hjälp att överleva vintern i tältlägren, medan andra får pengar att hyra en bostad.

Arbetet görs i samarbete med FN, andra hjälporganisationer, centrala och lokala myndigheter och företrädare för de som är fördrivna.

   

# 2: LOGISTIK

NRC har ett stort nödhjälpslager i Dubai. Härifrån hämtar vi tält och andra nödhjälpsartiklar, men det mesta köper vi lokalt. Det är ofta det snabbaste och billigaste samt bidrar till att stödja den lokala ekonomin. Tälten rymmer en familj på sex eller sju personer. De är vinterisolerade med dubbel duk och kraftig botten. Tälten har en livslängd på minst ett år.

   

   

# 3: DISTRIBUTION

Hittills har NRC distribuerat närmare 1 000 tält. Planen är att dela ut totalt 2 500 tält. NRC ger också pengar, så att familjerna inte svälter eller fryser ihjäl. Omkring 10 000 familjer får hjälp att skaffa mat och hålla sig varma genom vintern. Vi delar också ut filtar, köksredskap, skor och varma kläder.

    

 

# 4: ORGANISATION

Omkring 25 000 av dem som har lämnat sina hem i Badghis har samlats i sju olika tillfälliga läger, där de har sökt skydd under presenningar och i enkla tält. NRC organiserar arbetet i lägren och ser till att det finns tak över huvudet, rent vatten och toaletter.

   

   

# 5: TALESPERSONER

Förutom att kartlägga och täcka humanitära behov och skydda befolkningen, arbetar vi för att säkerställa rättigheterna för dem som har flytt och tala för deras sak Det handlar om att förhindra att nya människor drivs på flykt, att se till att de får möjlighet att återvända hem och att de får den hjälp som behövs.

 

Fakta om tälten
  • Tälten är på 23 kvm och kan rymma en familj på sex eller sju personer.

  • De är vattentäta och vinterisolerade med dubbel duk och kraftig botten.

  • Tälten har en livslängd på minst ett år.

  • I första omgången delar vi ut 2 500 tält.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?