NRC:s medarbetare registrerar nyligen fördrivna familjer från Hodeidah, så att de får mat, vatten och sjukvård. Foto: Husain Jabhan / NRC

Situationen blir allt värre i Jemen

Kristine Kolstad|Publicerat 26. jul 2018
Situationen för civila i Jemen blir mer kritisk för varje dag. Trots matbrist och bombning av civila mål väljer många att stanna kvar i sina hem. De som drivs på flykt riskerar också sina liv, och har ingen garanti för att de kommer att få livsnödvändig hjälp.

I juni meddelade den saudiledda koalitionen att den kommer att erövra hamnstaden Hodeidah med militär makt, och mer än 35 000 familjer av områdets 3,2 miljoner invånare har blivit fördrivna sedan den 1 juni. Men de flesta vill eller kan inte fly och lämna sina hem och allt de äger.

NRC:s medarbetare arbetar intensivt för att säkra fortsatta leveranser av mat och nödhjälp, och för att nå fram till de mest utsatta.

– Människorna i Hodeidah lever fortfarande i ett vacuum och måste bestämma sig om de ska fly – och lämna sina jobb, vänner och ägodelar – eller om de ska stanna, utan någon som garanterar deras säkerhet, säger Suze van Meegen, rådgivare för NRC i Jemen.

Även om man avvaktar en fullskalig militärattack på Hodeidah medan diplomatiska samtal pågår, kan konflikten eskalera snabbt, betonar van Meegen. Under tiden försämras förutsättningarna för civila och hjälparbetare på plats.

Många tvingas på flykt flera gånger

Ständigt pågående krig har tvingat många att fly för livet flera gånger. Ingen vet när de kommer att kunna återvända hem. 

– Igår träffade vi en grupp nyligen fördrivna personer i Hajja. De hade inte fått med sig något annat än kläderna som de stod och gick i. De hade sökt skydd under träd för att undvika den stekheta solen och bitande sandstormar, säger NRC:s Hussein Qais, som arbetar med att ge människor mat.

Den här familjen har fördrivits hela tre gånger - från Haradh till Midi och sedan tillbaka till Abs-distriktet där de är nu. Foto: Hassan Mamoon / NRC

    

Många har fördrivits både två och tre gånger.

– Människor lever i konstant rädsla för att konflikten kommer att driva dem bort igen, tillägger han. När jag träffade familjer i Abs-distriktet hörde jag hela tiden skottlossning och raketnedslag.

Jemenitiska hjälparbetare hjälper sitt folk som lever i djup nöd, medan aktörer utanför Jemen bestämmer vad som händer framöver.
Suze van Meegen

Konflikter och rörelserestriktioner har gjort det svårt att nå ut till människor som behöver livsnödvändig hjälp.

– Även våra anställda fruktar för sina familjers säkerhet, och de är chockade över det enorma behovet av hjälp i Hodeidah, men de fortsätter att gå till jobbet varje dag, säger van Meegen.

Som en viktig humanitär aktör i landet arbetar vi för en vapenvila och ett slut på restriktioner som påverkar humanitära organisationers möjlighet att hjälpa civila.

Många av vägarna in och ut ur Hodeidah är nu stängda. Foto: NRC

     

Hundratusentals är i behov av akut nödhjälp

Hodeidas invånare är i desperat behov av mat, vatten och mediciner. NRC stöder de mest utsatta med pengar, så att de kan skaffa sig det allra livsnödvändigaste.

– Vi registrerar de fördrivna och skaffar livsmedel, pengar, tak över huvudet och hygienprodukter till dem så snabbt som möjligt, säger Ali Aljhajori, som leder vårt beredskapsteam i Hodeidah. 

Under tiden stiger temperaturen uppåt 40 grader i Hodeidah, där vattenförsörjningen har skurits av i stora delar av staden. Många människor är beroende av vatten från brunnar vid moskén och risken för förorening är hög. Det har varit 162 000 fall av kolera sedan april 2017.

Vårt team arbetar nu dygnet runt för att återuppta arbetet som en följd av kolerautbrottet i Hodeidah, efter att de lokala myndigheterna avvaktar med arbetet av säkerhetsskäl.

Vi är väldigt oroliga för dem som har fått fly från sina hem.
Ali Aljhajori
Vi delar nödhjälpspaket som bland annat innehåller vattenkannor, madrasser, filtar, tvål och köksutrustning till familjer med störst behov. Foto: NRC

      

Ekonomisk kollaps 

Medan hotet om ökade stridshandlingar och våld driver människor på flykt från sina hem och hindrar dem från att arbeta, har tiotusentals förlorat sina fasta intäkter. Akut varubrist har också lett till att priserna skjutit i höjden och de flesta är utan pengar för att kunna skaffa sig det mest grundläggande. Nu fruktar befolkningen att krigshandlingarna leder till att Hodeidahs hamn stängs och blockera leveranser av mat och läkemedel.

Ett av NRC:s lager i närliggande Hajja. Det är fyllt och vi är i beredskapsläge. Foto: Husain Jabhan / NRC

     

NRC arbetar intensivt för att säkra och öka försörjningen av livsmedel och annan nödhjälp i Jemen. Vi är redo att öka vår distribution om situationen försämras. Tills vidare arbetar vi för att hjälpa de nyligen fördrivna personerna, där vi prioriterar de mest utsatta.

– De fördrivna familjerna fruktar för sina liv och de vet inte hur de ska överleva utan tillgång till humanitär hjälp, förklarar Ashraf Alshehari, som leder vårt arbete med att ge människor tak över huvudet i Jemen. Om ingenting görs nu kommer människor att vara beroende av humanitär hjälp under lång tid framöver.