
Suze van Meegen är från Australien och har arbetat för NRC i Jemen sedan juni 2017.
- Våra liv är varken värda mer eller mindre än livet för de tusentals jemenitiska civila som dödas till följd av kriget. Men angrepp på hjälparbetare gör lidandet hos människor som behöver humanitärt bistånd mycket värre, om de som sörjer för hjälpen inte är trygga, säger hon.
- Jag är väldigt ledsen för att en familj nu är i sorg, och jag är rasande över att miljontals människor inte får den hjälp de behöver om vi inte kan garantera våra anställdas säkerhet.

158 attacker under 2016
Enligt en rapport från Aid Worker Security från 2017 genomfördes 158 större attacker mot humanitärt arbete under 2016. I dessa attacker dödades 101 hjälparbetare, 98 skadades och 89 kidnappades. Antalet attacker och offer ökade något från 2015.
För andra året i rad ligger södra Sudan på listan över de värsta länderna för hjälparbetare, följt av Afghanistan, Syrien, DR Kongo, Somalia och Jemen.
- Vi är alla medvetna om riskerna med att arbeta i Jemen, men vi tar det eftersom vi tror på de humanitära principerna, säger van Meegen. Jemenitiska kvinnor, män och barn har rätt att få hjälp och skydd, och det finns alltid en personlig risk med att ge hjälp i ett krigsdrabbat land.
På jobb i världens största kris
Jemen har beskrivits som världens största humanitära kris. I december 2017 ökade våldet i landet dramatiskt, och efter tre år med konflikter behöver över 22 miljoner människor humanitär hjälp.
- Som internationella arbetare i Jemen ser vi och hör om avskyvärt våld. Ibland drabbas vi, men för det mesta har vi ett skydd som den jemenitiska befolkningen inte har, säger van Meegen.
NRC har mer än 110 jemenitiska medarbetare, som exponeras för risker varje dag.
- Det kan vara svårt för internationella biståndsarbetare att vara långt hemifrån på jobb i konfliktzoner, långt ifrån vänner och familj. Men det är mycket svårare för jemenitiska hjälparbetare som aldrig har någon garanti för att familjen och deras vänner är säkra, säger van Meegen.
Efter angreppet på internationella Röda Kors-kommittén och mordet på Hanna Lahoud, gjorde NRC och sex andra organisationer ett uttalande om att alla attacker på hjälparbetare också är ett angrepp på människor som drabbats av konflikter och deras rättigheter till hjälp och skydd.