Läs bildtexten Illustrationsbild: Ephrem Chiruza/NRC Flyktinghjälpen

När en måltid kostar över 700 kronor

Publicerat 02. nov 2018
Maten blir ständigt dyrare i länder som drabbats av krig och konflikter. I DR Kongo måste invånarna nu betala motsvarande 700 kronor för en måltid.

Höga matvarupriser hindrar miljontals människor att få tillgång till näringsrika måltider, och matpriserna blir ständigt högre, konstaterar World Food Program (WFP) i sin andra utgåva av rapporten Counting the Beans.

WFP har som utgångspunkt valt priset på mat i New York, där en invånare skulle spendera 1,2 amerikanska dollar, cirka tio kronor, för att laga en enkel soppa eller panna med bönor och linser samt en handfull ris. 

Det högsta priset betalar befolkningen i länder som drabbas av krig och konflikter. Ett av de hårdast drabbade länderna är DR Kongo, där invånarna spenderar ungefär 79 amerikanska dollar, eller motsvarande 721 svenska kronor, på en enda måltid.

15 miljoner lider av matbrist

I DR Kongo har matbristen fördubblats sedan förra året. Nu är över 15 miljoner människor, nästan en femtedel av befolkningen, drabbade av allvarlig eller kritisk brist på mat. Det visar en rapport från Världslivsmedelsprogrammet, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och jordbruksdepartementet i Kongo.

– Vi bevittnar kritiska nivåer av svält och undernäring inom de områden där vi arbetar. De nya siffrorna för matbristen i Kongo är alarmerande, säger Ulrika Blom, NRC:s landsdirektör i DR Kongo.

Läs: Fördubbling av antalet kongoleser som drabbas av matbrist

Krig och konflikter driver upp matpriserna

Det växande problemet med svält är koncentrerat till de tio provinser i landet som är mest påverkade av våldet. Matbristen sägs huvudsakligen bero på att människor drivs på flykt in i landet, som ett resultat av pågående konflikter.

– Vi känner till hundratals bönder i städer som Beni, som är så rädda för att bli dödade av väpnade grupper att de inte vågar odla mat på sin mark, säger Blom.

– Våldet i många områden ödelägger lokalekonomin, vilket får människor att tillgripa alltmer desperata sätt att skaffa mat till sig och sina barn. Vi har själva sett att människor äter de frön de får för plantering i ett försök att lindra hungern. Föräldrar väljer att inte äta, så att de kan använda det lilla de har till att mata sina barn, tillägger hon.

Tvingas till prostitution

Det har också rapporterats att kvinnor och flickor i Norra Kivu prostituerar sig för att skaffa pengar till mat - och en del män och pojkar går med i väpnade grupper bara för att få måltider. Några föräldrar från territoriet Fizi i Södra Kivu har tagit sina minderåriga barn ut ur skolan, för att låta dem arbeta i gruvorna. Pengarna används för mat till familjen.

Livsmedelsproduktionen i DR Kongo har minskat drastiskt under det senaste året. Produktionen av mat som majs, kassava och ris har minskat i genomsnitt med 39 procent jämfört med samma period förra året. Till och med stora städer som Beni, som tidigare var livsmedelssäkra, visar tecken på måttliga till kritiska nivåer av svält.

NRC varnar

NRC har arbetat i DR Kongo sedan 2001 och hjälper idag invånare i Södra Kivu, Norra Kivu, Ituri, Tanganyika och centrala Kasai-regionen. Att säkra medborgarnas tillgång till mat är en av uppgifterna, men FN och hjälporganisationerna saknar fortfarande mer än en tredjedel av de pengar som behövs för att möta landets humanitära behov. Störst andel pengar saknas till hjälparbetet i centrala Kasai-regionen. 

– Det är en stor skam att det inte finns någon större vilja att hjälpa. Om situationen inte förbättras, och det snabbt, kommer människor att dö, varnar Blom, som har arbetat för NRC under flera år. Många hjälparbetare i de hårdast drabbade områdena är rädda för att den osäkra situationen kan leda till ökad konflikt mellan människor i nöd, som konkurrerar om att få hjälp.

Läs: Kongo toppar listan över försummade flyktingkriser

Läs om vårt arbete i DR Kongo

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?