Läs bildtexten SVÄLTER: Den här lilla flickan försöker hålla hungern borta genom att äta kokta vinblad. Tillsammans med över fem miljoner andra riskerar hon att bli offer för en massiv svältkatastrof, om inte matleveranser kommer fram till det krigshärjade landet. Foto: AP / Hammadi Issa / NTB Scanpix.

JEMEN: Äter blad för att överleva

Roald Høvring|Publicerat 21. nov 2018
Över fem miljoner människor riskerar att dö av svält i Jemen. Desperata föräldrar försöker hålla liv i sina barn genom att servera kokta blad.

Flickan i bilden ovan försöker lindra den värsta hungern genom att äta kokta vinblad. För många föräldrar är detta det enda ätbara som de kan erbjuda sina barn.

Sedan krigshandlingarna startade i mars 2015 har nästan 10 000 civila dödats och 50 000 sårats. Tre miljoner jemeniter har fördrivits från sina hem.

Kriget och den pågående blockaden har lett till akut matbrist och en galopperande inflation.

Läs bildtexten PÅ FLYKT: Många som flyr står på bar backe utan tak över huvudet. De saknar det mesta. NRC arbetar intensivt för att få fram nödhjälp. Foto: NRC.

   

Fem miljoner riskerar att dö av svält

I november förra året slog FN larm. De uppskattade att 400 000 barn skulle behöva behandlas för akut undernäring och fruktade att 50 000 barn skulle dö. Sedan dess har situationen blivit allt värre, och Rädda Barnen varnar för en svältkatastrof som kan drabba över fem miljoner människor.

NRC:s Becky Bakr Abdulla har varit på plats i Jemen, ett land i fritt fall med dagliga bombangrepp och en fullständigt kollapsad ekonomi.

   

”Människor som har haft tillräckligt att leva av, måste nu tigga på gatorna för att överleva. Det är verkligheten för jemeniter idag och har så varit i över tre år.”
Becky Bakr Abdulla, NRC

– Människor som har haft tillräckligt att leva av, måste nu tigga på gatorna för att överleva. Det är verkligheten för jemeniter idag och har så varit i över tre år.

Jemen var redan ett av de fattigaste länderna i regionen före kriget, och nu har en ekonomisk kollaps fört landet in i en humanitär kris. Enligt Becky märker befolkningen det på tre sätt: priserna på vanliga livsmedel som ris och bröd har stigit dramatiskt, många får inte längre ut sin lön och valutan har fallit kraftigt i värde.

– Ekonomin i landet håller på att krascha helt. Många går desperat ut på gatorna för att försöka göra sina röster hörda och demonstrera. Flera har nått bristningsgränsen.

   

Läs bildtexten NÖDHJÄLP: NRC har gjort klar en lastbil med mat och nödhjälp - kokkärl, vattenkannor, madrasser, filtar, tvål och köksredskap. Foto: NRC.

    

NRC arbetar intensivt

NRC arbetar intensivt med att få fram nya leveranser av mat och annan nödhjälp, men restriktioner från båda krigförande parter gör det svårt att nå fram med hjälp till dem som behöver det.

Under 2017 gav NRC livräddande hjälp till mer än 760 000 personer i landet. Becky är imponerad av insatsen från de jemenitiska kollegorna, som har bott och arbetat i kriget i över tre år.

– Många av våra kollegor har själva drivits på flykt och lever i konstant rädsla för egen del och för sina familjer. Ändå kommer de till jobbet varje dag, för att göra en insats för sina medborgare. De lever under enorm press och gör ett beundransvärt jobb. Själv kan jag sätta mig på ett FN-plan och resa hem till trygga Norge. De blir kvar här.

Läs också intervjun med NRC:s Becky Bakr Abdulla, som tillbringade två veckor mitt i krigszonen.

    

Läs bildtexten NÖDHJÄLP: Många familjer på flykt har förlorat allt. Vi ger dem det mest nödvändiga för att överleva, såsom filtar och köksartiklar. Foto: NRC.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?