Foto: NTB Scanpix.

Flickor på flykt: 13-åringar tvingas gifta sig

Text: Racha El Daoi och Roald Høvring. Design: Tove Skjeflo | NRC.|Publicerat 19. okt 2018
De här brudklänningarna finns i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Syriska flyktingflickor ända ned till 13-års ålder gifts bort. Föräldrarna vill flickornas bästa, men resultatet blir ofta motsatsen. Barnäktenskap är ett globalt fenomen, men när familjer drivs på flykt tvingas många unga flickor att gifta sig i ung ålder. När du har läst klart den här artikeln har ytterligare 230 flickor under 18 gift sig.

Svenska tjejer väntar i genomsnitt med att gifta sig tills de är cirka 33 år. De vill leva ut sin ungdomstid, de vill ha en utbildning först och de vill själv välja vem de ska gifta sig med. Så är det inte för alla flickor.

Många länder som härjats av krig och våldsamma konflikter har traditionen att flickor gifter sig unga, men när familjer drivs på flykt ökar risken att flera gifts bort vid mycket ung ålder. Idag ser vi att antalet barnbrudar ökar dramatiskt bland syriska flyktingar.

NRC arbetar för att förhindra detta, och allt fler föräldrar inser att det är fel att gifta bort döttrarna i ung ålder.  

I efterhand förstår jag att tidigt äktenskap är fel och att jag har utsatt min dotter för utnyttjande. Det är en dyrköpt lärdom, och jag kommer inte att tillåta att någon av mina andra döttrar gifter sig innan de är i 20-årsåldern.”
Hiba. Gifte bort dottern Dima, då hon var 13 år.

Barnäktenskap var vanligt även innan kriget i Syrien. 2011 var 13 procent av brudarna under 18 år. Men kriget, som har drivit hälften av befolkningen på flykt, har lett till att barnäktenskap ökat dramatiskt.

Det finns flera orsaker till detta. För det första tror föräldrarna att både familjen och döttrarna kommer att få en bättre ekonomisk och materiell situation. För det andra tror föräldrar att döttrarna kommer att få ökat skydd om de är gifta. Risken för sexuellt utnyttjande minskar och de är mindre utsatta för att kidnappas eller tvingas gifta sig med medlemmar i väpnade grupper.

STIGMATISERAD: - Det är en stor belastning att vara frånskild, ensamstående mamma. Men alternativet var värre. Då hade jag varit tvungen att leva i ett olyckligt äktenskap, förklarar Dima. Foto: Racha El Daoi /NRC.

   

Syriska Dima (17 år) blev bortgift som

13-åring

 

Libanon / Bekaa-dalen: När 17-åriga Dima var 13 år blev hon bortgift till en pojke på 17 år. Föräldrarna önskade det bästa för dottern. Nu inser de att beslutet var fel och arbetar för att förhindra barnäktenskap bland syriska flyktingar.

 

Kriget i Syrien har drivit hälften av befolkningen på flykt. Över fem miljoner har flytt till grannländerna, där de lever ett liv i fattigdom och utan hopp för framtiden. Detta har lett till att fler syriska flickor gifts bort innan de fyller18 år.

I Libanon, där det inte finns någon lagstadgad lägre åldersgräns för äktenskap, är 22 procent av de syriska flyktingflickorna i åldern 15-19 år redan gifta, enligt rapporten 2018 Vulnerability Assessment for Syrian Refugees (VASyR).

De minderåriga flickor som tvingas att gifta sig fråntas grundläggande mänskliga rättigheter, och föräldrarnas beslut har enormt stor inverkan på deras framtida liv.

Dima och hennes familj bor i ett informellt flyktingläger i Bekaa-dalen. För att skydda familjen använder vi inte familjemedlemmarnas riktiga namn. 

     

   

Hon var 13 och han var 17 år

Familjens hem består av träplankor och plastduk, medan golvet är av betong. Taket läcker och golvet översvämmas när det regnar. Utanför är det lera överallt. Detta är Dimas vardag, men också vardagen för cirka 88 000 av de 1,5 miljoner syriska flyktingar som bor i Libanon. Penningbrist och eländiga bostadsförhållanden gör att många föräldrar väljer att gifta bort döttrarna i mycket ung ålder. I praktiken betyder det en mun mindre att mätta. Alla vill döttrarnas bästa, och många tror att tidigt äktenskap kommer att förbättra döttrarnas situation och säkerställa en tryggare och bättre framtid.

Dimas mamma, Hiba, var den enda med inkomst i en familj på tio. Till sist såg hon ingen annan utväg än att gifta bort den äldsta dottern. Dima var bara 13 år när hon gifte sig med en pojke på 17. Mamman trodde också att äktenskapet skulle ge dottern ett bättre liv och en ljusare framtid. Men det visade sig att Dimas man behandlade henne illa och efter ett år skilde hon sig och flyttade hem till föräldrarna.

Bortgift igen vid 17 års ålder

För att undvika den negativa stämpel man får som skild kvinna, gifte sig Dima på nytt med en tio år äldre man. Hon var nu 17 år och hoppades att det skulle gå bättre den här gången, men så blev det inte. Hennes nya make visade ingen respekt och brydde sig inte om henne alls. När Dima blev gravid lämnade mannen henne för en annan kvinna och ville inte stödja henne och barnet ekonomiskt. Om igen var Dima tvungen att flytta tillbaka till föräldrarna. När Hiba insåg Dimas problem och den svåra situation som hon hade försatt dottern i, började hon på en kurs under ledning av en lokal hjälporganisation. Här fick hon lära sig mer om problemet och vad hon kunde göra för att bekämpa könsbaserat våld och förhindra att andra unga flickor hamnar i samma situation.

”Jag borde aldrig ha gift bort Dima i så ung ålder. Efter att ha deltagit i en kurs om kvinnoförtryck och våld mot kvinnor, förstod jag att tidigt äktenskap är en form av utnyttjande av barn.”
Hiba. Gifte bort dottern Dima, då hon var 13 år.

Ensamstående mamma utan rättigheter

Idag har Dima en tre månader gammal son, Imad. Barnet har ingen kontakt med och känner inte pappan. Barnets far har inte uttryckt något intresse av att ta ansvar för sonen. Han håller också inne med de officiella handlingar som behövs för att Dima ska få skilsmässa. Dima kan därför inte få födelsebevis och registrera sonen i offentliga register. Det innebär att sonen riskerar att bli statslös.

”Jag får ont i hjärtat när jag tänker på Imad. Han är oskyldig och ska inte behandlas så av sin far, som egentligen borde ha gjort allt för att ta hand om honom.”
Dima. Bortgift både som 13-åring och 17-åring.

NRC bistår nu familjen med information, rådgivning och juridisk hjälp för att få fram nödvändiga dokument och förhindra att sonen blir statslös. Men så länge barnets pappa vägrar att samarbeta blir det svårt.

– Det är en stor belastning att vara skild, ensamstående mamma. Men alternativet var värre. Då hade jag varit tvungen att leva i ett olyckligt äktenskap, förklarar Dima.

   

Hiba och Jawaheri (i mitten) tillsammans med två andra kvinnor från flyktinglägret. "Vi talar om konsekvenserna och farorna med tidiga äktenskap", säger Jawaheri, representant för kvinnorna i flyktinglägret och samarbetspartner till NRC. Foto: Racha El Daoi/NRC.

   

Arbetar för att förhindra tidiga

barnäktenskap   

”Vi ser nu att även männen börjar vakna. De har fått upp ögonen och ser att många av de unga flickorna som gifts bort blir utnyttjade och att flera par skiljer sig.”
Jawaheri. Representant för lokalsamhället.

Dimas mamma och flera av de andra kvinnorna i flyktinglägret har fått upp ögonen för vad deras döttrar riskerar med att gifta sig i ung ålder, och de arbetar nu för att öka medvetenheten om problemet och förhindra barnäktenskap och för tidiga giftermål.

– Vi pratar om konsekvenserna och farorna med tidiga äktenskap", säger Jawaheri, som representerar lokalsamhället, och samarbetar med NRC för att belysa problemet.

Hon berättar att de nu ser att även männen börjar vakna. De har fått upp ögonen och ser att många av de unga flickorna gifts bort utnyttjas och att flera par skiljer sig.

– Männen stöder oss allt mer när de har sett att flickor har blivit utnyttjade och att fler äktenskap slutar med brott", förklarar Jawaheri, som tidigare trodde att både de unga flickorna, pojkarna samt familjen som sådan skulle få en bättre ekonomisk situation vid tidigt äktenskap.

– Nu vet vi bättre. En ung flicka eller pojke är inte utrustad eller redo att bilda familj. Tidiga äktenskap påverkar parets liv negativt, eftersom det ökar risken för våld i hemmet och innebär en ökad risk för unga flickor som blir gravida, avslutar Hiba.

 

   

Om barnäktenskap

 

”Barnäktenskap är ett allvarligt brott mot flickors mänskliga rättigheter.”

Det har slagits fast i ett antal internationella konventioner och avtal. Bland annat internationella deklarationen om de mänskliga rättigheterna, Barnkonventionen och Konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor.

Vad är barnäktenskap?

Barnäktenskap är ett formellt äktenskap, där en eller båda parter är under 18 år.

Är barnäktenskap lagligt?

Barnäktenskap är ett allvarligt brott mot barns rättigheter. De berövas rätten till hälsa, utbildning och jämställdhet.

Vilka är konsekvenserna av barnäktenskap?

Forskning runt om i världen visar att barnäktenskap inte ökar beskyddet för flickor, och att de har stora negativa konsekvenser. För det första finns det en stor risk att barnbrudar, som i de flesta fall kommer från fattiga familjer, kommer att tillbringa livet i fattigdom. För det andra har flickor som gifter sig innan de fyller 15 år fem gånger så stor risk att dö i barnsäng än andra födande. För det tredje är flickor som gifter sig före 18 års ålder mer utsatta för våld i hemmet, än sina medsystrar som väntar med att gifta sig.

”Jag ville inte gifta mig. Jag ville studera och utbilda mig till läkare. Men mina föräldrar tvingade mig. Min pappa var rädd att jag skulle utnyttjas sexuellt… Nu är jag gravid. Barnet jag har i magen är svagt, eftersom jag är så ung och min kropp inte är färdigutvecklad ännu.”
Det här berättar en 13-årig syrisk flyktingflicka i Jordanien, som blev tvingad att gifta sig med en tio år äldre man.