13-åriga Najema har bott i ett flyktingläger sedan 2014. Foto: Tiril Skarstein/NRC.

5 år med krig: Sydsudans ledare måste säkerställa fred

Publicerat 28. dec 2018
Sydsudan har varit drabbat av konflikter, sexuellt våld och svält sedan 2013. NRC önskar nu att det nyligen ingångna fredsavtalet ska genomföras helt.

– För varje år som kriget fortsätter blir civilbefolkningen alltmer utsatt. Ledarna för de väpnade grupperna måste nu följa upp fredsavtalet och stoppa det här brutala kriget som redan har förstört alltför många liv, säger NRC:s landsdirektör Rehana Zawar.

Den 15 december 2013 kastades världens yngsta stat in i inbördeskrig - knappt två och ett halvt år efter att landet hade vunnit sin självständighet. I september i år tecknade Sydsudans president Salva Kiir och oppositionsledare, inklusive Riek Machar, ett avtal om maktfördelning.

En tredjedel av Sydsudans befolkning har drivits på flykt på grund av våld. Antalet människor som drabbas av den pågående svältkrisen i landet förväntas stiga till över 5 miljoner de närmaste månaderna.

– När Sydsudan nu går in i sitt sjätte år med väpnad konflikt, uttrycker folket en stark önskan om fred och en möjlighet att bygga upp sina liv igen, säger Zawar.

" När vi kvinnor hämtar vatten och ved kan beväpnade män komma och våldta oss. Därför behöver vi fred.", säger Nema.

   

NRC ber Sydsudans ledare att lyssna på den civila befolkningen, att sätta landets och människors intressen först och att leverera sina löften om fred. Sydsudan är rikt på naturresurser och kan lätt övervinna den pågående svältkrisen om man kan säkra fred och säkerhet.

Fredsavtalet har lett till en försiktig optimism. Sydsudans nyare historia har präglats av misslyckade fredsavtal och sönderskjutna eldupphör. Konflikter och nya fördrivningar har fortsatt de senaste månaderna inom områden som Western Bahr el Ghazal, Unity, Central Equatoria och Jonglei. Interna stridigheter och boskapstjuvar har lett till våldsamma konflikter.

– Vi behöver fred. Fred betyder fri rörlighet, tillräckligt med mat och yttrandefrihet. Kvinnor har många utmaningar. När vi hämtar vatten eller ved kan väpnade män komma för att våldta oss. Därför behöver vi fred, säger Nema fra Yei till NRC.

– Jag vill ha fred, så jag kan resa hem, säger Najema, 13 år.

Den unga flickan från Juba har bott i ett FN-läger för civila sedan 2014.

– Vi hör om det på radio och mina föräldrar säger att vi kanske kan få fred, berättar hon hoppfullt.

 

Vill du stötta vårt arbete för människor på flykt?