Niger

Getter räddar liv

– Getterna ger mjölk till barnen, som blir friskare för varje dag. Jag tar väl hand om djuren – de kommer att säkra vår framtid, säger Hamsatou.

Hamsatou och barnen befann sig i en extremt utsatt situation innan NRC Flyktinghjälpen distribuerade getter för att säkra tillgången på mat för familjer på flykt i Gothèye, Niger. I dag är djuren hennes viktigaste egendom och en källa till hopp.

Hamsatou är änka och har länge varit huvudförsörjare för sina fem barn och fyra barnbarn. Familjen försökte försörja sig så gott de kunde genom att odla hirs, okra och bönor.

Du kan hjälpa oss hjälpa fler familjer på flykt genom att köpa gåvor med mening i vår webbutik.

Ge en get till jul!

Tvingades lämna både gården och djuren

– Jag levde ett bra liv med familj och vänner, säger Hamsatou.

Hon kommer från Tingou, en by inte långt från gränsen till Burkina Faso. 2022 tog livet en abrupt vändning när väpnade grupper spred terror i Tillabéri-regionen, i gränsområdena mot Burkina Faso och Mali.

– Jag minns så väl dagen då vi flydde. Det var på eftermiddagen som väpnade män anlände på motorcyklar och kidnappade byns hövding. Vi var livrädda och panikslagna. Jag tog med mig alla barnen och förde oss i säkerhet, utanför byn.

– Vi flydde för våra liv och lämnade hals över huvud våra hem, boskapsdjur och jordlotter. Vi vandrade till fots i flera dagar under den brännande solen, utan mat eller dryck. När vi kom fram till Gothèye var vi helt utmattade. Det enda jag tänkte på var att få barnen i säkerhet, berättar hon.

– Sedan barnbarnen fått tillgång till getmjölk har de blivit mycket friskare. De har mer energi, leker och sover bättre om nätterna, säger Hamsatou och räcker över en kopp varm getmjölk till barnbarnet Hama. Foto: Elizabeth Adewale/NRC Flyktinghjälpen

I säkerhet

Hamsatou och hennes familj har sökt sin tillflykt i Gothèye, där de har varit i över tio månader nu.
– Vi känner oss tryggare här och invånarna har välkomnat oss med öppna armar. Vi har tak över huvudet, men vi har begränsad tillgång till mat och rent vatten.

Hamsatou och hennes döttrar måste gå flera kilometer för att hämta dricksvatten och samla ved till matlagningen. De riskerar då att utsättas för stöld, kidnappning och övergrepp.

– Mina döttrar tjänar lite pengar genom att hjälpa andra familjer med vardagssysslor, men vi är beroende av hjälporganisationer för att överleva. Ibland får vi mat av snälla grannar också. Fast vissa dagar har vi inget att äta.

Sedan våldet spred sig från Mali och Burkina Faso till Niger har den västra delen av Tillabéri blivit epicentrum för väpnade attacker på civila i landet. I regionen finns nu över 150 000 internflyktingar.

– När jag inte är i skolan hjälper jag min mormor med att ta hand om getterna, säger Hamadou som är 10 år. Foto: Elizabeth Adewale/NRC Flyktinghjälpen

Får hjälp

För människorna på flykt är varje dag en kamp för överlevnad. Lokalbefolkningen och olika hjälporganisationer gör vad de kan för att tillgodose de mest grundläggande behoven.

NRC Flyktinghjälpen bidrar med tillgång till rent vatten, tak över huvudet, toaletter och gratis rättshjälp samt ser till att barn får gå i skolan. Dessutom får både medlemmar i lokalsamhällen och internflyktingar hjälp med att öka livsmedelssäkerheten, bland annat genom distribution av getter och andra boskapsdjur.

Förutom mjölktillgången bidrar getterna till inkomster, så att familjer på flykt kan få ett värdigt liv. På bilden ses Hamsatou med familjens getter. Foto: Elizabeth Adewale/NRC Flyktinghjälpen

De som tar emot djuren får utbildning i djurhållning och djurhälsa. Hittills har 395 familjer i distrikten Tillabéri, Gothèye och Téra fått tre getter vardera.

”Sparbössor”

Förutom mjölktillgången bidrar getterna till inkomster. På så sätt bidrar djuren till att säkra ett värdigt liv för Hamsatou, hennes familj och andra familjer på flykt. För den som har levt av och med sin boskap i hela sitt liv är djuren också viktiga för den psykiska hälsan.

För Hamsatous familj fungerar getterna även som ”sparbössor”. De gör det möjligt för familjen att ha råd med mediciner och betala andra oförutsedda utgifter.

Glädje och hopp

– De här familjerna är i akut behov av mat eftersom de inte längre har möjlighet att bruka jorden. Getter och djurhållning ger både mjölk och välbehövliga pengar, men hjälpen bidrar också till att ge mer värdighet och hopp om framtiden. Jag ser att leendet är tillbaka i regionen och ansikten som lyser av tacksamhet och hopp. Det är enormt motiverande för oss hjälparbetare, säger Assoumana Mahamadou som arbetar som assistent inom NRC Flyktinghjälpens program för tryggad livsmedelsförsörjning i Niger.

Både myndigheterna i landet och hjälporganisationer kämpar för att få in tillräckligt med pengar för att säkra tillgången till mat för de tusentals människor som har flytt från sina hem.

Köp gåvor med mening