Somalia

Vattentillgång kan göra stor skillnad

Efter flera årtionden av utdragna kriser i Somalia är vatten en bristvara och oöverkomligt för många. Nu har NRC Flyktinghjälpen genomfört ett storskaligt vatten- och sanitetsprojekt som ändrar på det – och förändrar liv på samma gång.

Uppskattningsvis 6,4 miljoner människor – 40 procent av den somaliska befolkningen – behöver akut, livräddande hjälp med vatten och sanitet. Omkring 3,5 miljoner människor är i behov av säkert dricksvatten, medan andra behöver sanitetstjänster och hygienartiklar.

Denna desperata situation tvingar många människor i utsatta samhällen, särskilt kvinnor, att gå långa sträckor och tillbringa timmar med att försöka hitta vatten från öppna källor. Ofta är dessa källor starkt förorenade.

Den begränsade tillgången till vatten tvingar också många människor att uträtta sina behov utomhus. När tvål och andra grundläggande hygienartiklar saknas kan sjukdomar som diarré och kolera frodas.

Jag brukade gå varje morgon från min by till en annan by 12 kilometer bort för att hämta vatten från öppna grunda brunnar.
Asha Ahmed

Asha Ahmed (39) bor med sin familj i byn Kalabayr i norra delen av centrala Somalia. Hon har sju barn: tre söner och fyra döttrar. Byn Kalabayr är torr och lantlig och de flesta som bor där ägnar sig åt boskapsskötsel och vandrar runt med djuren som får beta över ett stort område. Att få tillgång till säkert vatten här är en ständig kamp.

– Jag brukade gå varje morgon från min by till en annan by 12 kilometer bort för att hämta vatten från öppna grunda brunnar, berättar Asha.

– Det var för långt dit, så jag kunde bara bära en dunk med vatten på ryggen åt gången. Det var inte nog för att räcka till dricksvatten, matlagning och tvätt – och till djuren.

Ibland var vattnet som byborna hämtade förorenat, och folk blev sjuka och fick diarré. Under de torra årstiderna, när de grunda brunnarna var tomma, tvingades de köpa vatten från vattenbilar till höga priser.

Asha Ahmed (39) är mamma till sju barn. Hon hämtar vatten från vattenstationen som NRC Flyktinghjälpen har byggt i byn Kalabayr. Foto: Abdulkadir Mohamed/NRC Flyktinghjälpen

Vårt svar på den svåra situationen

Projektet som NRC Flyktinghjälpen genomfört har gett samhällen i Harfo- och Galdogob-distrikten bättre motståndskraft genom förbättrad vattenförsörjning, sanitet, införande av god hygien och ökade möjligheter till hållbar försörjning.

Genom att bygga lagringsmöjligheter och vattenstationer och utöka rörledningsnätet har vi gett samhällena tillgång till rent och säkert vatten.
Genom att installera soldriven pumputrustning till många av borrhålen har vi sänkt kostnaderna för vatten och för det underhåll som krävs. Underjordiska tankar för uppsamling av regnvatten har också restaurerats.

Projektet samfinansieras med Nederländerna, Generaldirektoratet för internationellt samarbete (DGIS), genom FN:s barnfond (Unicef) och det norska utrikesministeriet (NMFA).

Det här projektet har haft en positiv inverkan på våra liv. Det har gjort att vi har fått tillbaka vår värdighet som människor. Kort sagt: utan vatten, inget liv
Asha Ahmed

– Vi behöver inte oroa oss för vatten längre, säger Asha.

– Och viktigast av allt är att vi slipper gå långa sträckor för att leta efter vatten. Vi bara tar våra dunkar och hämtar rent vatten från vattenstationen här intill.

– Nu har vi vatten så det räcker till att dricka, laga mat, tvätta och bada, vilket inte gick förut. Folk blir inte sjuka lika ofta eftersom de vattenburna sjukdomarna har minskat. Våra flickor och pojkar kan också tillbringa mer tid i skolan utan en massa avbrott, fortsätter hon.

– Det här projektet har haft en positiv inverkan på våra liv. Det har gjort att vi har fått tillbaka vår värdighet som människor. Vatten är oerhört viktigt, särskilt för människor som vi som bor på landsbygden. Kort sagt: utan vatten, inget liv, säger Asha.

– Vi har också vattentråg för djuren i närheten av hemmet, där våra djur kan få tillgång till rent och säkert vatten när som helst.

Getter i byn Kalabayr dricker vatten från tråget som NRC Flyktinghjälpen har byggt. Foto: Abdulkadir Mohamed/NRC Flyktinghjälpen

Tack vare vattnet kan barnen stanna i skolan

Vatten- och sanitetsprojektet gör det också möjligt för barnen att stanna i skolan. Darusalam Primary and Secondary School i Goldogob-distriktet är en av de skolor där NRC Flyktinghjälpen har byggt vattenstationer och tvättställ där man kan tvätta händerna.

– Nu kan jag dricka vatten från kranen som ni har installerat precis utanför vårt klassrum, säger Abdi Hassan, en av eleverna på skolan.

– Jag behöver inte gå hem eller någon annanstans för att hämta vatten. Jag har tillgång till vatten varenda dag. Vi har också vatten att tvätta händerna med.

Abdi Hassan, en av eleverna på Darusalam-skolan i distriktet Galdogob, släcker törsten. Foto: Abdulkadir Mohamed/NRC Flyktinghjälpen

Under projektet tog man också upp dåliga sanitära och hygieniska förhållanden i skolorna. Barn som regelbundet instrueras i och utövar ett bra hygienbeteende i skolan tenderar att göra likadant hemma.

Dessutom anslöt vi de toaletter som nyligen byggts av en lokal partner till vattensystemet.

Vi har också ordnat med trygga utrymmen och hygienartiklar som flickorna kan använda vid menstruation, vilket innebär att de inte längre behöver stanna hemma från skolan under menstruationen.

Ikran Mohamed Farah och Farhiya Abdi Ali, två av de kvinnliga eleverna på Darusalam-skolan, tvättar händerna vid vattenstationen som NRC Flyktinghjälpen har byggt. Foto: Abdulkadir Mohamed/NRC Flyktinghjälpen

Tillgången till tvättställ och tvål har avsevärt förbättrat elevernas hälsa och välbefinnande.

– Nu har vi en vattenkran, privata toaletter för flickor och tvättställ i vår skola, säger Ikran Mohamed Farah, en av de kvinnliga eleverna på skolan.

Nu i och med Covid-19 har handtvätt blivit ännu viktigare. Att ha tillgång till rent och säkert vatten i skolan betyder mycket för oss alla.
Ikran Mohamed Farah

– Vi kan tvätta händerna när som helst för att hålla oss rena och undvika sjukdomar. Nu i och med covid-19 har handtvätt blivit ännu viktigare. Att ha tillgång till rent och säkert vatten i skolan betyder mycket för oss alla.

Tillgång till vatten är avgörande för att ett samhälle inte bara ska överleva, utan också blomstra. Tack vare det här projektet slipper människorna i de här samhällena numera dricka förorenat vatten från oskyddade källor. De sparar dessutom värdefull tid genom att slippa förflytta sig långa sträckor för att hämta vatten. Djuren, som de är beroende av för att överleva, kan också hålla sig friska och barnen kan tillbringa mer tid i skolan.

Läs mer om vårt arbete i Somalia.