Ukraina

Varje sekund – en ny flykting

– Den militära offensiven i Ukraina skapar en gigantisk flyktingkris som vi inte liknar något vi sett i Europa sedan andra världskriget, säger Jan Egeland, generalsekreterare för NRC Flyktinghjälpen.


– Vi varnade redan innan militäroffensiven att en eskalering av den väpnade konflikten skulle driva miljontals civila på flykt. Nu ser vi att krigets brutalitet fördriver civilbefolkningen i en omfattning som få hade föreställt sig, fortsätter han.

NRC Flyktinghjälpen har bistått internflyktingar i Ukraina sedan 2014. Vi har hjälpt mer än 700 000 människor med mat, tak över huvudet, vatten, sanitära förhållanden och rättshjälp.

Skickar nödhjälpsteam

– Våra 70 kollegor i Ukraina står själva i skottlinjen, men ska försöka starta ett akut hjälparbete i landet så snart som möjligt. Vi har nödhjälpsteam på plats i Polen, Rumänien och Moldavien –och fler är på väg, säger Egeland.

Under mindre än två veckor har över två miljoner ukrainska flyktingar anlänt till grannländerna.

– Det är en flykting varje sekund, påpekar Egeland.

En kvinna och två barn korsar gränsen från Shehyni i Ukraina till Medyka i Polen. Foto: Michael Kappeler/dpa/NTB

Rekordhöga flyktingsiffror befaras

Om konfliktens våldsamheter fortsätter kommer troligtvis mellan fyra och sju miljoner människor fly från Ukraina. Landets har cirka 44 miljoner invånare, och över 12 miljoner kommer att ha stort behov av hjälp.

– Vi har inte sett något liknande på den här kontinenten sedan NRC Flyktinghjälpen grundades, strax efter andra världskriget. Flyktingkrisen 2015 ledde till att cirka en miljon flyktingar kom till Europa under ett helt år. Nu passerades den siffran på en vecka, säger Egeland.

Specialutbildade hjälparbetare

Jan Egeland berättar att NRC Flyktinghjälpen har specialutbildade hjälparbetare som kan rycka ut med kort varsel för att ge livräddande hjälp i krigs- och krisområden.

– De är specialutbildade och har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor, barn, äldre och andra i en krissituation. De vet också vilken typ av hjälp som behövs och hur de ska få fram hjälpen. Först är det bäst att ge nödhjälpsartiklar och kontanter, så att flyktingarna kan skaffa mat och vatten och andra livsnödvändigheter lokalt. Det finns också ett stort behov av tak över huvudet och skydd för barn och andra grupper.

Du kan läsa mer om vårt arbete i Ukraina här.

”Alla kan hjälpa till”

Enligt generalsekreteraren är viljan att ge stor i Norge, där NRC Flyktinghjälpens huvudkontor ligger.

– Vi upplever en enorm givarglädje från både företag och privatpersoner. Alla kan hjälpa till. Vi finns där för att omvandla bidrag till handling, säger han.

Läs mer om hur du kan hjälpa här.