Abd Alhadi
Syrien

– Räkna till 10 innan du gör nästa drag

Ett decennium av krig har inneburit att många syrier behöver livslång vård. Abd Alhadi var bara ett barn när han skadades svårt och hans livsbana ändrades för alltid. Läkarna var nära att dödförklara honom när han först kom till sjukhuset. Men nu, flera år senare, driver han ett litet sömnadsföretag tillsammans med sin mamma, läser poesi och lär barn att spela schack.


”Jag började bygga min framtid när världen började falla samman.” Denna fras upprepas ständigt av unga människor i Syrien som upplever att den fas i livet som kan vara den mest passionerade, full av möjligheter och fylld av drömmar, är en evig mardröm.

Abd Alhadi är från Aleppo. När han var 12 hade han en nära döden-upplevelse som gav honom permanenta skador och påverkade hans psykiska och fysiska hälsa.

När de såg hans tillstånd var de nära att dödförklara honom.
Arefa

Hans mamma Arefa har tydliga minnen från den sorgliga dagen:

– När olyckan skedde hade vi flytt från vårt hem och bodde i ett hotellrum. Plötsligt exploderade en granat i närheten. Abd och hans bror gick ut på balkongen för att se vad som hände. Några minuter senare landade en annan alldeles under balkongen och när den exploderade föll Abd från balkongen.

– Vi tog honom i ilfart till närmaste sjukhus och när de såg hans tillstånd var de nära att dödförklara honom. Men de satte in livräddande åtgärder och min son överlevde – tack gode Gud, säger hon.

Återhämtning

Månader senare skrevs Abd ut från sjukhuset i rullstol.

– Han kunde inte röra sig alls. Senare genomgick han flera komplicerade operationer. En där en metallplatta sattes in i huvudet för att ersätta skadade skallben och en annan där en platta sattes in i bäckenet, minns Arefa.

– I tre år fortsatte vi med sjukgymnastik och nu kan han stå på benen igen, fortsätter hon.

Abd Alhadi
Arefa och Abd Alhadi. Foto: Tareq Mnadili/NRC Flyktinghjälpen

Arefa var fast besluten att hjälpa sin son leva vidare trots funktionsnedsättningarna. Utbildning stod högst upp på hennes lista.

– Min sons utbildning är väldigt viktig för mig. Abd gick i sjunde klass när olyckan skedde. Trots det klarade han ändå av att ta examen för nionde klass. Men han började få krampanfall och kunde därför inte fortsätta skolgången. Läkaren gav oss rådet att inte belasta honom med studier om han inte själv bad om det, säger hon.

Den dramatiska ekonomiska nedgången i Syrien gör att det är ont om arbetstillfällen. Unga människor utan utbildning tvingas ofta att ta jobb som kan vara skadliga för deras fysiska och psykiska hälsa, med osäkra och okontrollerade arbetsmiljöer och en högre risk att drabbas av sexuella trakasserier, särskilt för kvinnor.

Tillgång till arbetsmarknaden

Det samhälle Abd lever i är mycket ojämlikt för människor med funktionsnedsättningar. Arefa visste att detta skulle göra det svårt för Abd att få utbildning och arbete, men hon ville att sonen skulle få vänner och lära sig nya saker. Hon började söka efter möjligheter för honom.

Barnen klarar sig inte utan vår hjälp.
Arefa

– Jag har samma motiv som alla mödrar. Jag vill att min son ska bli en bättre människa och kunna klara sig själv. I Syrien måste mödrarna försörja sina barn eftersom levnadsvillkoren försämras varje dag. Barnen klarar sig inte utan vår hjälp, säger Arefa.

Så en dag rekommenderade en vän ett yrkesutbildningsprogram som anordnas av NRC Flyktinghjälpen. Arefa anmälde Abd till sömnadskursen.

– Jag uppmuntrade Abd att delta i NRC Flyktinghjälpens utbildning. Jag ville att han skulle lära sig ett yrke, bli självförsörjande och kunna aktivt vara en del av samhället, säger hon.

Abd Alhadi
Personal från NRC Flyktinghjälpen besöker Abd och hans mamma i deras hem. Foto: Tareq Mnadili/NRC Flyktinghjälpen

Målet med den yrkesutbildning som Abd började på är att bygga broar mellan arbetsmarknaden och unga människor som inte går i skolan eller jobbar, genom att lära dem ett yrke och ge dem utrustning för att starta en egen mindre verksamhet.

Yrkesutbildningen pågår i sex månader. Flertalet av lektionerna ägnas åt att lära ut sömnad. Deltagarna får också grundläggande kunskaper om företagande och projektledning, som tidsplanering och kommunikation. De får också information om syrisk arbetslagstiftning.

En hoppfull känsla

Bara några dagar in i utbildningen kunde Arefa se den positiva effekten på sonens beteende.

– Abd älskade utbildningen och jag såg att han kände sig bekväm där. Varje dag var han ivrig att komma iväg och han kom hem med en hoppfull känsla. Han tog sina tabletter, sov en stund och när han vaknade berättade han för mig och sina bröder vad han hade lärt sig under dagen och visade oss något som han hade sytt, minns Arefa.

– Jag kan inte beskriva hur jag kände när jag fick se honom så! Det var en underbar känsla. Jag kände att jag hade uppnått något. NRC Flyktinghjälpens utbildning gav honom en möjlighet att umgås med andra. Han älskade sin lärare, kamraterna på utbildningen och den stämning de skapade tillsammans. Han lärde sig en massa och började till och med rätta mig när jag använde symaskinen, säger Arefa och kastar en lekfull blick på sin son.

Abd Alhadi
Abd visar sitt utbildningsbevis. Foto: Tareq Mnadili/NRC Flyktinghjälpen

Efter utbildningens slut fick Abd en symaskin så att han kunde starta en egen verksamhet. Maskinen är anpassad till Abds funktionsnedsättning så att den är lättare för honom att använda.

Arefa vet att hennes roll i sonens liv handlar om långt mycket mer än att följa honom till doktorn, ge honom hans tabletter på rätt klockslag och byta hans bandage.

– Att övervinna funktionshinder är en stor utmaning. Men när Abd och andra som har varit med om samma sak känner att de är människor, kan de åstadkomma mycket, säger hon.

När Abd och andra som har varit med om samma sak känner att de är människor, kan de åstadkomma mycket.
Arefa

Arefas man arbetar på ett hotell men hans blygsamma lön räcker inte till att försörja familjen.

– Vi måste stödja varandra för att kunna leva. Som man säger: ”det går inte att applådera med en hand, det krävs två”. Om jag inte hade kunnat arbeta, hade Abd inte kunnat få sina mediciner eller mat. Vid läkarbesöken betonar doktorn alltid vikten av att Abd får näringsrik mat. Han behöver bra och stabila vitaminkällor för att bli bättre, säger Arefa.

– Jag tror på dig

Eftersom hon själv kunde sy beslutade Arefa att tillsammans med sin äldsta son och Abd starta en sömnadsverkstad i det hus där de bor för närvarande. De får beställningar från affärsidkare och hjälps åt med tillverkningen.

Abd Alhadi
Arefa lärde sig att sy av sin svärmor. Foto: Tareq Mnadili/NRC Flyktinghjälpen

– Jag vill inte tigga eller be om pengar, jag vill hellre arbeta och tjäna ihop till mitt levebröd. På så sätt kan jag ge familjen mat och säkra min sons framtid. Jag vill inte att han ska vara beroende av någon annan än sig själv, säger Arefa.

Hon tittar på sin son:

– Du får inte vara beroende av din pappa eller mig därför att när vi är borta finns det ingen som tar hand om dig. Du måste kunna klara dig själv, och det vet jag att du kan. Jag tror på dig. Vi är hjältar och vi klarar allt oavsett omständigheterna, säger hon.

Det blir allt svårare att driva småföretag i Syrien. Täta strömavbrott och svåra ekonomiska förhållanden begränsar möjligheterna att växa och leder till ökade kostnader.

– Det största problemet är de ständiga strömavbrotten. De påverkar vår produktivitet enormt. Dessutom stiger materialkostnaderna kraftigt. Produktionskostnaderna fördubblas och därför måste vi också höja våra priser, säger Arefa.

– Men tack vare inkomsten från sömnadsarbetet har våra levnadsvillkor förbättrats mycket. Vi kan nu tillgodose våra behov och betala för Abds mediciner. Vårt sömnadsföretag är inte bara bra för oss utan den ger oss också möjlighet att vara till nytta för andra i vårt samhälle, fortsätter hon.

Abd Alhadi
Abd visar personal från NRC Flyktinghjälpen sina imponerande kunskaper i schack. Foto: Tareq Mnadili/NRC Flyktinghjälpen

Abd älskar schack och poesi, och lär nu ut schack till barn i ett samhällscenter i närheten. Han delar med sig av goda råd om schackspelet, men också om livet i allmänhet.

– Räkna till 10 innan du gör nästa drag, säger Abd.

Människor med funktionsnedsättningar i Syrien och andra konfliktdrabbade länder behöver mer stöd så att de kan bli självförsörjande i framtiden.