Jemen

Mindre vattenhämtande för Amal

Föreställ dig att börja de flesta av dina dagar med att gå flera kilometer på jakt efter vatten, stå i kö och sedan transportera tunga vattendunkar på din åsna. Detta är verkligheten för miljontals jemeniter, särskilt på landsbygden.

Det är en ständig svårighet för barn som Amal, en elev i andra klass, att kombinera sin skolgång med att hämta vatten. Amal vill gå i skolan, men det var inte möjligt varje dag tidigare.

– Jag vill inte slösa bort min tid på att stå i kö, men det är mitt ansvar att hämta vatten, säger hon.

Amal är äldst bland sina syskon, och därmed delegeras uppgiften att hämta vatten till henne. I byn där hon bor har vattenhämtandets mödor en direkt negativ påverkan på barns möjlighet att gå i skolan. Ibland kan barnen hämta vatten efter skolan, men oftast utför de uppgiften under skoldagen och missar lektioner.

Amal fixar till vattenledningen. Foto: Malka Mohammed/NRC Flyktinghjälpen

Invånarna i Amals by lever under utmanande förhållanden, med vattenpumpar ur funktion på grund av bristen på bränsle. De flesta har inte råd med vattenbilarnas priser, vilket innebär att människor färdas långa sträckor till andra byar för att hämta vatten.

Det uppskattas att 17,8 miljoner människor i Jemen saknar tillgång till säkert vatten och fullgoda sanitetstjänster, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA).

Tack vare stödet från Yemen Humanitarian Fund kunde NRC Flyktinghjälpen genomföra ett vattenprojekt i Amals by. En vattentank som rymmer 50 000 liter byggdes, med en vattenpump som drivs med ett solpanelssystem. En pumpledning med 3 000 meter långa rör installerades också.

NRC Flyktinghjälpen byggde en vattentank med en vattenpump som drivs med ett solpanelssystem. Även en pumpledning installerades. Vattentornet byggdes med stöd från OCHA. Foto: Zaid Alhaimi/NRC Flyktinghjälpen

NRC Flyktinghjälpen byggde även tio vattenstationer på olika ställen i områdets byar. Invånarna slipper på så vis förflytta sig långa sträckor för att hämta vatten och har tillgång till rent dricksvatten dagligen. Våra medarbetare genomförde också en kampanj för att främja hygien och delade ut hygienkit.

Amal hämtar fortfarande vatten till sin familj från den närmaste vattenstationen, men numera kan hon vara i skolan varje skoldag.

– Jag tar inte alla tunga vattendunkar med mig och mina händer gör inte ont längre, säger hon.

Köp gåvor med mening