Irak

Liten salong, stor framtid

– Min frisersalong är liten, men steg för steg ska jag göra den större. Det här är mitt yrke och min framtid.

2014 var Nineve var en av de hårdast konfliktdrabbade guvernementen i Irak. Cirka sex miljoner människor tvingades på flykt på grund av den väpnade konflikten med Islamiska staten (IS).

Det finns fortfarande över en miljon internflyktingar i Irak.

Muhammed (25) var en av dem som flydde till södra Irak med sin familj. Efter befrielsen av Mosul började Muhammed och många andra återvända till sina hemorter. Bartella, som ligger på Nineveslätten öster om Mosul, tog emot många återvändare.

En liten frisersalong i byn

Muhammed kommer från den lilla byn Alirash, strax utanför Bartella. Han arbetar i sin lilla frisersalong som betjänar kunder från byn.

─ När jag kom tillbaka hem, fanns det inget att göra, berättar Muhammed, medan han flinkt klipper håret på en av sina kunder. ─ Under min tid som flykting hade jag redan slösat bort många år på att göra ingenting. Nu ville jag starta om mitt liv och delta i återuppbyggnaden av min by.

Muhammed klipper en av sina kunder: Foto: Hoshang Abubaker/NRC Flyktinghjälpen

Men Muhammed hade svårt att hitta ett jobb och tjäna ihop till en lön för att hjälpa sin familj. Efter att ha sökt jobb länge, öppnades en möjlighet för honom genom en släkting.

─ Jag fick arbete inom byggbranschen, men det var inte något regelbundet jobb, säger han. ─ Jag kunde jobba en dag och sedan sitta sysslolös resten av veckan.

I juli 2020 startade NRC Flyktinghjälpen ett samhällscenter i Bartella för att hjälpa människor som flytt från sina hem, de som hade återvänt, och för att bidra till återuppbyggnaden av lokalsamhället. Centret finansieras av Europeiska unionen.

Nu ville jag starta om mitt liv och delta i återuppbyggnaden av min by.

En av Muhammeds vänner berättade för honom om NRC Flyktinghjälpens center.

─ Jag hörde att centret erbjöd utbildning i frisöryrket bland annat, minns Muhammed. ─ Jag har alltid gillat tanken på att bli frisör och ha min egen salong, så jag besökte centret.

Ahmed Jalal, NRC Flyktinghjälpens ansvariga för urbana internflyktingar. Foto: Hoshang Abubaker/NRC Flyktinghjälpen

Enligt Ahmed Jalal, NRC Flyktinghjälpens ansvariga för urbana internflyktingar på centret i Bartella, har centret sedan det inrättades haft 12 500 besökare, främst internflyktingar och återvändare.

Besökarna frågar efter information och rådgivning om utbildning, rättsliga frågor, arbeten och annat. Över 1 600 har fått utbildning inom många olika områden.

Frisörutbildning för kvinnor vid samhällscentret. Foto: Hoshang Abubaker/NRC Flyktinghjälpen

─ Många som arbetar på centret och leder yrkesutbildningar är själva flyktingar, säger Ahmed.

Centret erbjuder både yrkesutbildningar och kurser i teoretiska ämnen, som skrädderi, frisering, mobilunderhåll, engelska, datorkunskap, livskunskap och annat.

Datorkurs vid samhällscentret. Foto: Hoshang Abubaker/NRC Flyktinghjälpen

Muhammed är en av de 1 633 som har utexaminerats från centret. Han slutförde frisörutbildningen som en av kursens bästa elever. Som belöning fick Muhammed frisörutrustning av NRC Flyktinghjälpen för att kunna starta en egen verksamhet.

─ Jag blev så glad när min första kund kom, berättar Muhammed. ─ Han tyckte mycket om den frisyr jag gav honom.

Med sin lilla frisersalong kan Muhammed nu försörja sig själv och hjälpa sin familj. Han är bara en av centrets många framgångshistorier.

Läs mer om vårt arbete i Irak.