Vid 16 års ålder blev Hanna* bortförd. Hon fördes bort från sin familj för att säljas som hustru till en man. Omgivningen antog att hennes bror arrangerat detta för att tjäna pengar.
Tillbakablick till tre år före denna händelse.
I en stad nära Hannas by i Malawi startades klubben ”Young Women Can Do It” av en NGO. Där samlades unga människor för att diskutera och tackla de sociala barriärer som utestänger unga kvinnor och flickor från skolan. Med rätt resurser och stöd från samhället kunde de bestämma vilken framtid de skulle skapa sig under och efter skolgången.
Hanna, då 13 år gammal, var tystlåten men ändå full av ambitioner.
– När Hanna först kom till klubben var hon så blyg. Hon behövde alltid lite påstötning för att prata inför andra, till och med för att säga något alls, berättar Hamelmal Getachew, NRC Flyktinghjälpens globala specialist på ekonomisk inkludering.
Ett av klubbens mål var att stärka Hannas röst.

Klubben bildade en ledningsgrupp som skulle fatta beslut baserade på den bredare gruppens åsikter. Hanna var en av ledningsgruppens medlemmar. Tillsammans hade de i sin beslutsfattande roll större auktoritet än NGO:ernas personal. Nu kunde Hanna peka på hinder för utbildning och utforma de lösningar som bäst skulle gynna dem hon företrädde.
Efter flera års arbete med klubben hade hennes ängslan ersatts av mod.
– Hon började höja rösten, till och med mer än sina kollegor, säger Hamelmal.
Som respekterad medlem i klubben hade Hanna byggt upp sitt självförtroende och hittat sin röst.
Framåtblick.
Tre år senare – Hanna som tonårshustru. Allt hon hade byggt vilade på vacklande grund – hennes ledande roll, tillgången till utbildning och hennes framtid – allt smulades sönder och rann ur händerna på henne.
Men det gick inte att tysta Hanna. Efter bortförandet hittade hon tillbaka till klubben – tillbaka till sina vänner och sitt stöttande nätverk. Hennes röst var djärv och stark.
– Hanna upprepade ihärdigt: ”Jag kan göra något bättre med mitt liv. Jag kan stå upp för mig själv och de andra flickorna”, minns Hamelmal.
– Klubben och projektet ingrep. Polisen kontaktades.
Människor har en dold potential. Ibland behöver den bara lockas fram och ges en plattform för att komma till uttryck.Hamelmal
Efter en otrolig insats av vännerna blev Hanna slutligen löst från äktenskapet.
Alla klubbmedlemmar samlades för att hjälpa henne att komma ifatt med det skolarbete hon hade missat. Hanna höll jämna steg med utbildningen samtidigt som hon ägnade sig åt klubbens aktiviteter i ytterligare två år. Hon blev de unga kvinnornas talesperson i lokalsamhället samtidigt som hon jobbade på sin gymnasieexamen.
Med det självförtroende Hanna upparbetade genom att ta en ledande roll lyckades hon värja sig mot den framtid som hon var nära att påtvingas.
– Ett projekt kan verkligen ge människor förmågan att påverka, säger Hamelmal. Det handlar inte bara om att dela ut material eller kontanter. Det handlar om att investera tid – om att åstadkomma så mycket som möjligt genom mänsklig kontakt. Människor har en dold potential. Ibland behöver den bara lockas fram och ges en plattform för att komma till uttryck.

Flyktingar sätter sig vid beslutsbordet
Hamelmal Getachew hade en central roll i samordningen av “Young Women Can Do It”-klubbarna. I denna roll samarbetade hon med Hanna i fem år.
Hamelmal har 14 års erfarenhet av humanitärt arbete bakom sig. Men Hannas omvandling minns hon som en av de mest imponerande. Den fick henne att verkligen inse vikten av att unga människor har makt att själva fatta beslut om sina liv.
Med inspiration från Hanna har Hamelmal tillsammans med NRC Flyktinghjälpen nu utformat ett nytt innovativt ungdomsprojekt som fokuserar på ungdomars ekonomiska inkludering. Detta innovativa projekt syftar till att hjälpa unga flyktingar att ta ledande roller så att de kan fatta beslut om sin ekonomiska framtid. Målet: att förändra både vår syn på delaktighet och på hur vi behandlar flyktingar som kunskapskällor.
Traditionellt delas flyktingar in i kategorier på basis av deras olika behov. NGO:ernas personal brukar intervjua dem för att ta reda på vilka dessa behov är. Sedan avgör de vilken typ av bistånd och service som kommer att ge dem det mest meningsfulla stödet.
Under denna process måste emellertid de behov flyktingarna vittnar om modifieras så att de passar finansieringsförslag och även möter givarnas förväntningar. Detta leder ofta till att NGO:er inte tar till sig flyktingarnas tankar fullt ut.
Hamelmal anser att detta slags delaktighet inte är tillräckligt inkluderande.
Det måste ske en överflyttning av makt genom att flyktingar ges ledande roller.Hamelmal
– NGO:er betraktar ofta intervjuerna som delaktighet. Men vi anlägger alla alltför ofta en expertblick och utgår från att ungdomar inte vet vad de vill, att de är osäkra på vad de anser eller att de inte vet hur man följer protokoll, säger hon. Och efter att inledningsvis ha frågat dem vilka behov de har, kommer vi inte tillbaka för att tala med dem och revidera våra beslut utifrån deras synpunkter på det som kommer att tillhandahållas. Det är inte verklig delaktighet och tar inte vara på vad de vet.
Problemet med ”behov”
För Hamelmal börjar en del av problemet med ordet ”behov”, som omedelbart definierar flyktingar som passiva mottagare. Hon anser att det finns en bättre utgångspunkt.
– Om vi istället tänker i termer av färdigheter och potential, blir människorna aktiva deltagare, säger hon. Därmed kan deras idéer lyfta och deras talanger komma till uttryck.
En del av Hamelmals plan tacklar dessa problem genom att placera unga människor vid beslutsfattarnas bord. Därigenom kommer både deras färdigheter att visas och tillit skapas till deras vittnesmål.
– Det måste ske en överflyttning av makt genom att flyktingar ges ledande roller, framhåller hon.
Och med tanke på Hanna är det tydligt hur effektivt det kan vara att lämna över makt.

Planen: renovera och revolutionera
Detta ungdomsinitiativ kommer att testas, modifieras och lanseras i flera olika regioner och, hoppas Hamelmal, världen över. När projektet går in i sin första fas är hon och kollegorna på NRC Flyktinghjälpen som hjälpt till att utforma projektet ivriga att se hur det påverkar människors potential.
Så här fungerar det:
Inledningsvis kommer unga människor att utforma egna affärsprojekt, besluta vilka ekonomiska lösningar som skulle passa dem och deras lokalsamhällen bäst. Oavsett om det handlar om jordbruk, teknik eller om att bygga upp ett lokalt företag, ska de själva välja det som passar.
När de har planerat sina projekt tar de med dem till projektets ledningsgrupp. Ledningsgruppen består av de unga deltagarna, några medlemmar av det samhälle som är värd för dem och bara två från NRC Flyktinghjälpen. Dessa beslutsfattare avgör tillsammans vilka projekt som ska gå vidare.
– Den här plattformen sammanför alla för att kläcka idéer om unga människors ekonomiska framtid, och den här gången är det de unga själva som tar ledningen, understryker Hamelmal. Den blir en perfekt plats för människor att visa upp och utveckla sina färdigheter och sin potential – det blir som att överlämna en megafon till de ungdomar vars röster i annat fall inte skulle höras eller vinna gehör.
Genom att bilda ett kollektiv med olika perspektiv avser Hamelmal och hennes team att skapa större utrymme för kvinnor och människor med funktionsnedsättningar, så att de kan ta ledningen. Dessutom kan projektet ge unga flyktingar en chans att ändra negativa uppfattningar om dem som medlemmar i deras värdsamhällen kan ha. Samarbete erbjuder en möjlighet att utveckla mer positiva sätt att se på ett delat socialt landskap.

Var kommer NRC Flyktinghjälpen in?
Traditionellt dikterar NGO:er vad som är möjligt och hur. Den här gången är det ungdomar, som ofta har tvingats ut i marginalen, som får bestämma och NRC Flyktinghjälpen finns där för att lyfta deras beslut.
NRC Flyktinghjälpens personal kommer att agera som ett tekniskt team och hoppa in för att hjälpa projektdeltagarna att nå sina mål. När de utvecklar sina entrepenörsprojekt bistår vi med vägledning coaching. Efter att projekten har godkänts, erbjuder vi specialiserad företagsutbildning, startkapital och långsiktigt mentorskap för att se till att de lyckas.
– När vi stöttar unga flyktingar i utvecklingen av ett projekt blir de mer självständiga, fortsätter Hamelmal. Därigenom skapas också en känsla av ägande – att jag ansvarar för detta. Därmed ökar sannolikheten för att de initiativ de väljer ska hållas vid liv eller replikeras, eftersom de tycker att det är tillfredsställande och har de färdigheter som krävs för att genomföra det.

Ringar på vattnet
För att öka effekten planerar Hamelmal att engagera ett brett nätverk av organisationer på alla nivåer.
– De flesta organisationer delar den traditionella tankemodellen. Om vi verkligen vill förändra människors tankesätt, måste NGO:er och organisationer på hög nivå komma med för att tillsammans bygga självförtroende och rättvisa i regionerna, säger hon.
Hamelmal och hennes team hoppas att den förändring som en gemensam prioritering av unga människors idéer och självständighet innebär kommer att sprida sig som ringar på vattnet inom den humanitära sektorn – med början i NRC Flyktinghjälpens eget team.

Flexibel finansiering möjliggör förändring
Att pröva innovativa idéer kräver ofta experimenterande – den spännande biten! Med små anslag till projekt som engagerar ungdomar i att hitta egna lösningar, är Hamelmal och hennes team nu hänförda över att ha beviljats flexibel finansiering från NRC Flyktinghjälpen.
– Traditionella finansieringsmodeller begränsar människor till traditionella modeller för det praktiska arbetet, förklarar hon. Därför är flexibel finansiering avgörande för innovativt tänkande. Självklart är det alltid viktigt att ha ramar att arbeta inom. Men det är dags att lämna det stelbenta tänkandet och utveckla nya metoder. Och för att göra det måste vi börja med människor. Människor är inte oföränderliga. De förändras – av sammanhang och nya situationer. Och för att anpassa oss till dessa förändringar behöver vi en finansiering som möjliggör detta.
När finansieringen speglar den föränderliga mänskliga kontexten kan vi i sanning sätta människor först.
*Namnet har bytts för att skydda personens identitet
***