Centralafrikanska republiken

Från guldgruvan till klassrummet

Centralafrikanska republiken är ett mineralrikt land, vilket gör gruvdrift till en lukrativ industri. Landet är fyllt av handgrävda gruvor, där många olicensierade gruvarbetare gräver i hopp om att hitta en dyrbar ädelsten som kan vända upp och ner på deras liv. Enligt lagstiftningen ska gruvarbetare vara minst 18 år, men det är vanligt att barn så unga som 10 år arbetar i sådana gruvor. Daniel Kette (16) var ett av dessa barn.

Väpnat våld i hembyn, i prefekturen Basse-Kotto i Centralafrikanska republiken, tvingade Daniel att hoppa av skolan när han var bara 9 år gammal. 2016, när Daniel var 11 år, stängde hans tidigare skola sina dörrar för gott eftersom lärarna gick utan lön.

Livet i guldgruvan

När Daniel inte längre kunde fortsätta sin skolgång hade han inget annat val än att börja arbeta, då hans familj behövde få ekonomin att gå ihop. Han började följa med sin pappa till en guldgruva 25 kilometer från byn.

– Jag behövde följa med till gruvan för att hjälpa pappa med att köpa mat, och så att vi kunde betala för medicin när vi blev sjuka, förklarar Daniel och fortsätter:

– Pappa kunde inte klara det ensam. Jag var tvungen att hjälpa till, för hans och mina småsystrars skull.

Daniel Kette, 16, who was forced to work in the gold mine to survive before being helped by the Norwegian Refugee Council (NRC).
Daniel berättar att arbetet i guldgruvan slet hårt på hans kropp. Foto: Chanel Igara/NRC Flyktinghjälpen

Arbetet var mycket fysiskt ansträngande. Han ombads att bära sand och att hämta vatten från ett stillastående vattendrag som låg 200 meter från gruvområdet.

– Arbetet jag utförde varje dag gav mig ofta ont i ryggen, och ibland hade jag till och med svårt att andas på natten, säger han.

Daniel återvänder till skolan

Dessvärre är Daniels situation inte unik. Skolor stängs på grund av våld, vilket har lett till att många andra elever från området numera arbetar i gruvorna. NRC Flyktinghjälpen hjälper barn i Centralafrikanska republiken att återvända till klassrummet, med stöd från Europeiska unionen. 2021 lanserade vi ett accelererat utbildningsprogram i prefekturerna Basse-Kotto och Nana-Grébizi.

Daniels pappa deltog i en sammankomst som handlade om att öka medvetenheten och ge information om vårt nya program. Efter mötet bestämde han sig för att låta sonen delta i programmet.

Daniel Kette, 16, who was forced to work in the gold mine to survive before being helped by the Norwegian Refugee Council (NRC).
Daniel skriver på tavlan i skolan. Foto: Chanel Igara/NRC Flyktinghjälpen

I dag är Daniel tillbaka i klassrummet. Och han har stora framtidsdrömmar.

– Efter sju år hemma och i guldgruvorna är det nu dags för mig att vara tillbaka i skolan. Tack vare det här programmet kan jag uppnå min dröm: att bli pilot och skänka ära till min by.

Daniel och hans klasskamrater har även fått nödvändig skolutrustning såsom anteckningsböcker, pennor, små skrivtavlor och skolväskor.

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet för alla barn. Våld och otrygghet gör alltför ofta att många barn fråntas denna rätt. Med vårt program för accelererad utbildning kan unga våga drömma stort, som Daniel.

Daniel plays with his classmates
Photo: Chanel Igara/NRC
Daniel spelar fotboll med sina vänner. Foto: Chanel Igara/NRC Flyktinghjälpen