Nuhad
75 år med NRC Flyktinghjälpen

NRC Flyktinghjälpens obesjungna hjältar

De räddar liv. De arbetar hårt varje dag för att nå människor som tvingats fly i världens farligaste och mest otillgängliga områden. De står upp för människor som lever i fruktansvärda situationer och kämpar för att få ett värdigt liv och ett framtidshopp.

De är hängivna fältarbetare anställda av NRC Flyktinghjälpen – en av världens största humanitära organisationer.

Möt några av de människor som går den extra milen för att se till att assistans, tröst och stöd når dem som behöver det mest.

Violetta i Ukraina

Violetta
– NRC Flyktinghjälpens stöd är långsiktigt, stabilt och effektivt, säger Violetta Shemet i Ukraina. Foto: NRC Flyktinghjälpen

Många av de människor som arbetar med NRC Flyktinghjälpen tvingades en gång själva fly från sina hem. Vår kommunikationsansvariga Violetta Shemet i Ukraina är en av dem, och hon vet vad hennes stöd betyder för de människor hon möter och hjälper.

– Jag kliver upp på morgonen och uträttar mitt arbete för att det är ett bidrag till stödet för miljontals flyktingar – som jag själv, säger hon entusiastiskt.

Den väpnade konflikten i Ukraina uppstod under 2014 och NRC Flyktinghjälpen har funnits i landet sedan dess. Violetta säger att under hennes tid med NRC Flyktinghjälpen har hon fått många minnen om livet, dess utmaningar och NRC Flyktinghjälpens stöd i Ukrainas konfliktområden.

Solen skiner när Violetta pratar om det av hennes minnen som lyser starkast. Under 2018 kom kollegor från NRC Flyktinghjälpens huvudkontor till Ukraina för ett fältbesök.

– Vi besökte flera familjer som bodde längs frontlinjen. De visade oss sina hem, de berättade sina historier och delade sina känslor med oss.

Även om hennes jobb emellanåt är utmanande fortsätter Violetta att kämpa.

– Jag ger inte upp, inte ens under de tuffaste dagarna. Jag har tagit mig igenom massor av svåra situationer, som krig, en tillvaro som flykting och förluster, och jag har överlevt dem för att jag höll mig i rörelse och genom att göra det jobb jag har att göra.

Violetta ser fram emot att NRC Flyktinghjälpen firar 75 år.

– Det visar att stödet från NRC Flyktinghjälpen är långsiktigt, stabilt och effektivt, säger hon.

Nuhad i Jemen

Nuhad pratar om födelseattester med en grupp kvinnor i Al-Mishqafa-lägret, Yemen. Foto: Ingrid Prestetun/NRC Flyktinghjälpen

I Jemen har NRC Flyktinghjälpen varit på plats sedan 2012. Flera år av brutalt krig har omvandlat landet till det som nu är världens största humanitära kris. Nuhad Nasser Hassan Mubarak är en av de hängivna fältarbetare som hjälper människor ta sig igenom förödelsen.

Nuhad är ansvarig för juridisk hjälp hos NRC Flyktinghjälpen i Jemen och genom sitt arbete möter hon människor som saknar viktiga juridiska dokument. Hon pratar passionerat om betydelsen av att ha juridiska dokument och födelseattester. Hon är glad över att se hur hennes arbete direkt påverkar människor som har tvingats fly från sina hem.

– Det gör att jag känner att mitt bidrag inte kommer att ta slut när vi väl lämnar landet. Det är något som varar en livstid, genom att människor kan kräva sina rättigheter i sitt land för alltid.

Det betyder inte att arbetet alltid är enkelt.

– Naturligtvis finns det tillfällen då människor känner att de vill ge upp. Men då tänker jag på att jag själv har varit flykting. Jag flydde från mitt hem 2015 och det fanns ingen möjlighet för mig att återvända. Jag minns att jag verkligen behövde ett fungerande stödsystem.

Ett tillfälle som Nuhad aldrig kommer att glömma är när hennes team gjorde ett fältbesök för två år sedan. Hon satt med en mamma och hennes fyra barn. De fick födelseattester, vilket gjorde det möjligt för dem att äntligen börja skolan.

– Ett av hennes barn hette Hamza. Han var nio år gammal. En liten pojke, mycket blyg, som satt i hörnet, minns Nuhad. Hon frågade Hamzas mamma om hans framtidsdrömmar innan de tvingades fly.

– Hon berättade för mig: ’Vi ställer faktiskt inte sådana frågor till barnen, för till slut kommer de att bli lantbrukare precis som sina fäder’. Jag vände mig om mot Hamza och frågade: ’Hamza vad vill du bli i framtiden nu när du har ett födelseattest och kan gå i skolan?’. Hamza berättade för mig och hoppade av upphetsning: ’Jag vill bli lärare, och jag vill bli läkare också!’

Nuhad ler.

– Ett dokument kan förändra livet helt.

Mohammad i Libanon

Mohammad Al-Hajj Shehadeh arbetar med NRC Flyktinghjälpen i Libanon. Foto: NRC Flyktinghjälpen

I Libanon utgör syriska och palestinska flyktingar en fjärdedel av landets hela befolkning. NRC Flyktinghjälpen inledde sitt arbete där under 2006.

– Att vakna upp och gå till jobbet tidigt varje dag är något som jag verkligen älskar, säger Mohammad Al-Hajj Shehadeh, som arbetar med informationsarbete i Beirut.

– Teamwork har alltid varit nyckeln till framgång, fortsätter han.

– Hos NRC Flyktinghjälpen är teamarbete avgörande eftersom det hjälper människor att utveckla sina idéer och att brainstorma med sina kollegor.

Mohammad och hans kollegor har mött många svåra situationer, men den svåraste var en enorm explosion i Beiruts hamn. Tryckvågen dödade mer än 200 personer, skadade flera tusen och gjorde ungefär 300 000 människor hemlösa.

– Insatsen var mycket känslig och krävde ett noggrant arbete, säger han.

– Jag samarbetade med mina kollegor och vi lade ner mycket tid på att hjälpa markteamet, för att undersöka vad människor behövde. Människor hade stor nytta av NRC Flyktinghjälpens stöd efter explosionen och alla har nämnt oss. Det gör mig stolt att tillhöra denna organisation.

Mohammad känner att när det gäller nödhjälpsarbetare borde man inte ens nämna uttrycket ”ge upp”. Han förklarar:

– Om vi ger upp kan de människor vi stödjer också ge upp. De kan förlora hoppet om att få ett bättre, anständigt liv.

Masum i Bangladesh

Masum Billah bland några av hemmen i lägret Cox’s Bazar, Bangladesh. Foto: NRC Flyktinghjälpen

Masum Billah är utbildningsansvarig hos NRC Flyktinghjälpen i Bangladesh, och arbetar med världens största flyktingkomplex. Det finns mer än 600 000 rohingya-flyktingar från grannlandet Myanmar som för närvarande bor i olika läger i staden Cox’s Bazar.

Masum har en stark tro på varje barns rätt till utbildning och beskriver sig själv som en utbildningsaktivist.

– Min dröm är att varje barn ska få tillgång till utbildning, en plats på ett utbildningscenter och chansen att bygga en bättre framtid. Det är det som inspirerar mig att göra det jobb jag gör för NRC Flyktinghjälpen, säger han.

– Utbildningsmöjligheter hjälper tusentals rohingya-ungdomar att bygga sig en framtid och uppfylla sina potential.

Masums ögon lyser när har pratar om ett av sina fältbesök. När han gick där såg en grupp lekande barn att han hade på sig en NRC-väst och sprang fram till honom.

– Helt utan förvarning tog de tag i min väst och ropade upphetsat ’Vårt NRC, vårt NRC, vi studerar vid NRC:s utbildningscenter!’ Det kändes som att jag kunde se tallösa drömmar i deras ögon. Jag tänker ofta på den händelsen innan jag somnar för natten. Det gör att jag vaknar upp på morgonen fast besluten att låta ”mina” elevers drömmar bli verklighet.

Maria i Colombia

Maria i samtal med två barn i Colombia Foto: Milena Ayala/NRC Flyktinghjälpen

I Colombia har en sex decennier lång väpnad konflikt resulterat i den mest utdragna och allvarliga humanitära krisen på den amerikanska kontinenten. NRC Flyktinghjälpen har varit aktiva i Colombia sedan 1991.

I sitt jobb som teamledare arbetar Maria Alejandra Gonzales Martinez hängivet med att nå dem som är svårast att nå.

– Det som får mig att vakna upp varje dag och göra mitt jobb här på NRC Flyktinghjälpen är möjligheten att nå ut till grupper som befinner sig långt från samhällscentra, så att vi kan tillhandahålla service och ta oss fram till de mest sårbara människorna, säger hon.

Utöver de människor som har flytt från sina hem på grund av väpnad konflikt har Colombia tagit emot migranter och flyktingar från Venezuela. Sedan tidigare har människor i nordöstra Colombia drabbats av både översvämningar och konflikter.

Trots de svårigheter som hon och hennes team ibland möter gör minnen från ett fältbesök nyligen att Maria ansikte spricker upp i ett leende.

– Vi besökte ett inhemskt samhälle och var tvungna att gå mer än tre timmar för att ta oss dit, säger hon. Deras ledare hotades och barnen rekryterades av beväpnade grupper.

 Hela vårt team arbetade tillsammans gör att ge dem förnödenheter och tjänster och ge dem skydd.

Mercy i Somalia

Mercy Gitau is a Kenyan hydrogeologist who has worked with humanitarian organisations in Somalia since 2005. The security situation in the country requires that she plans her work and travel with extreme care, following strict security guidelines. Ongoing conflict in the country restricts her ability to move freely, making her work challenging and placing major limitations on her personal freedom. One experience made a particularly strong impression on her:

“A friend and colleague of mine was kidnapped here in Somalia a few years ago. She was held captive for two years before being released. Of course, this is something that really affects you”, she says.

Photo: Ingrid Prestetun/NRC
– De förändringar vi åstadkommer är mycket större än de utmaningar vi möter, säger Mercy Gitau, som arbetar för NRC Flyktinghjälpen i Somalia. Foto: Ingrid Prestetun/NRC Flyktinghjälpen

– Min största motivation i arbetet som jag gör för NRC Flyktinghjälpen är att jag ser att det verkligen gör skillnad. Tillsammans med NRC-teamet har vi räddat många liv, säger NRC Flyktinghjälpen i Somalias Mercy Gitau.

Mercy Gitau är utbildad hydrogeolog och basar för NRC Flyktinghjälpens vatten, sanitets- och hygienprojekt i Somalia. Hon ger sig ofta ut på fältbesök för att följa upp sina projekt runtom i landet.

Mercy ler när hon beskriver vad som ger henne drivet att göra det jobb hon gör. Hon är stolt att vara en del av teamet på grund av NRC Flyktinghjälpens goda rykte.

– I Somalia är NRC Flyktinghjälpen känd som en organisation som levererar högkvalitativa program.

Hennes jobb är inte alltid enkelt, men att ge upp har aldrig varit ett alternativ.

– De förändringar vi åstadkommer är mycket större än de utmaningar vi möter, säger hon.

Mahmood i Irak

– Här på NRC Flyktinghjälpen gör vi skillnad. Vi förändrar människors liv till det bättre, säger Mahmood Haji Ahmed. Foto: Warvin Mohammed Abdullah /NRC Flyktinghjälpen

I Domiz-lägret, Irak, träffar vi vår utbildningsansvarige Mahmood Haji Ahmed. Kastvindar drar fram över kullen där han står och ser ut över lägret.

– Det som gör mig stolt över att arbeta här och vara en del av NRC-familjen är att NRC Flyktinghjälpen är ett trevligt ställe att arbeta på, säger han. Varje dag ser jag människor som ler mot mig och vi utbyter hälsningsfraser.

Mahmood värdesätter också det faktum att NRC Flyktinghjälpen levererar högkvalitativa program, på utsatt tid.

– Det är mycket viktigt, för om vi inte når ut till människor i tid innebär det att vi inte åstadkommer förändringar. Men på NRC Flyktinghjälpen gör vi skillnad. Vi förändrar människors liv till det bättre.

Mahmood ler när han pratar.

– Jag har minnen som jag bär med mig, som jag inte kommer att glömma. Till exempel: genom våra insatser i skolor har vi förändrat människors uppfattningar och tankar om varandra.

– I en av skolorna skapade vi en aktivitet för flyktingbarn där de fick arbeta tillsammans med sitt värdsamhälle på en kort pjäs. Genom det här samarbetet blev de vänner.

Barnen kom tillsammans utan hållas åtskilda på grund av etnicitet, bakgrund eller religion.

Aicha i Mali

Aisha
Aicha Ibrahim MaÏga arbetar med NRC Flyktinghjälpen i Mali. Foto: NRC Flyktinghjälpen

Vår utbildningsansvariga i Mali, Aicha Ibrahim MaÏga, berättar för oss att krisen i Mali 2012 var det som motiverade henne att arbeta inom den humanitära sektorn. Krisen drabbade särskilt landets norra delar.

– Eftersom jag kommer norrifrån kände jag ett ansvar för att hjälpa till, säger hon. Det var det som fick mig att börja arbeta med humanitärt stöd. Jag ville hjälpa människor i nöd – barn, kvinnor, flyktingar och alla människor i norra delen av Mali.

De utmaningar som Aicha och hennes teammedlemmar möter varje dag är främst kopplade till säkerhet. Teamet jobbar i väldigt farliga områden där inte alltid är möjligt att förutsäga när något hemskt ska hända härnäst. Men det hindrar dem inte från att fortsätta ge hjälp till dem som behöver den.

– Önskan att hjälpa dem som är i nöd gör att vi övervinner de utmaningar vi möter, säger hon.

Raji i Afghanistan

Raji
– Att hjälpa människor att övervinna sina utmaningar och lindra deras lidande är det mest heliga syfte du kan ha som människa, säger Ezatullah Raji i Afghanistan. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

NRC Flyktinghjälpen är en stark förespråkare för flyktingars rättigheter, något som ligger NRC Flyktinghjälpen i Afghanistans Ezatullah Raji nära om hjärtat.

NRC Flyktinghjälpen har funnits i Afghanistan sedan 2003 och stöttat befolkningen under en fyra decennier lång konflikt. Framgången i arbetet vilar på de ansträngningar som hängivna människor som Raji har lagt ner.

Att arbeta med NRC Flyktinghjälpen har gjort det möjligt för Raji att växa och lära i sitt arbete, särskilt i fråga om arbete inom det humanitära området. Genom sitt arbete har han lärt sig om humanitära principer och hur hjälparbetare bör känna ett ansvar för dem som är i nöd.

– Den här organisationen gör dig till en matchvändare. Du kommer att kunna åstadkomma positiva förändringar och ge hopp till människor i nöd, säger han.

– Jag är väldigt stolt över att ha kunnat hjälpa många män och kvinnor att få sin rätt vad gäller bostad, mark, egendom och juridisk identitet under de senaste åren som jag har jobbat med NRC Flyktinghjälpen.

– Att hjälpa människor att övervinna sina utmaningar och lindra deras lidande är det mest heliga syfte du kan ha som människa, säger Ezatullah Raji i Afghanistan.