Gåvor med mening

Julhandeln kan slå rekord i goda gärningar

Julkvällen: Kören sjunger ”Härlig är jorden”, huset doftar av julmat och gran. Barnen har finkläderna på och kan inte slita blicken från julklapparna under granen. Vad finns i paketen? Leksaker? Och kanske något som hjälper?


Orange julgranskula med en hand som håller ett hjärtaHuvudkontoret för oss på NRC Flyktinghjälpen ligger i Norges huvudstad Oslo. Vi är en global organisation som jobbar i 35 länder runt om i världen, men vår verksamhet startades här för 75 år sedan. I dag är det många som stödjer oss över hela världen. Ina Eines, vår kommunikationskoordinator, ville undersöka hur norrmän känner inför sitt julshoppande.

I Norge finns en lång tradition av att hjälpa andra under julen. Ett exempel är tändsticksasken du finner i nära nog alla norska hem till julen, och som har använts till att tända otaliga advents- och juleljus under årens gång.

År 1922 började ”hjälpstickorna” säljas av tändsticksföretaget Bryn & Halden för att hjälpa blinda barn. En del av försäljningsvinsten går fortfarande till välgörande ändamål – sedan starten har över 50 miljoner kronor delats ut av Hjelpestikkeforbundet.

Så: Hur skulle det vara att ta det lite lugnt med julhandeln, göra det lite enklare för dig själv och i stället följa den norska traditionen genom att ge en eller flera gåvor som hjälper folk i nöd?

Nya rekord i julhandeln

Varje år sätter norrmännen nya köprekord i julhandeln. I år väntas de handla för svindlande 121,6 miljarder svenska kronor under december. Det motsvarar cirka 12 000 kronor per person och över hälften av det beloppet går till julklappar.

Med undantag av förra året, då norrmännen på grund av pandemin spenderade extra mycket pengar i varuhandeln, är årets belopp det högsta som någonsin har registrerats och 12 procent högre än vad de shoppade för 2019. Men alla gåvor gör ju inte lika stor nytta.

Lilla Roqia i Afghanistan leker med en av getterna som hon och familjen fick av NRC Flyktinghjälpen. Hennes pappa berättade att hon och syskonen tyckte att det var jätteroligt att få två tvillinggetter och att barnen har döpt getterna till Fozia och Nazia. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

En bräkande vinnare

Symboliska gåvor, eller Gåvor med mening som NRC Flyktinghjälpen kallar dem, är en stadig vinnare under julgranen. Under fjolårets julkampanj köptes sådana gåvor för nära 1,2 miljoner svenska kronor hos NRC Flyktinghjälpen.

Konceptet Gåvor med mening lanserades 2006, då norrmän för första gången kunde köpa ett gåvokort på en get till en familj på flykt.

Du kan fortfarande köpa en get, och över 400 sådana gåvokort köptes förra året. Getter är ett viktigt stöd till familjer som har tvingats att lämna allt. Med getter i huset kan de få mat och tjäna pengar till livets förnödenheter, och med tiden försörja sig själva.

gavor-med-mening_get_2021_1024x448.jpg

De första åren efter lanseringen av Gåvor med mening var intresset enormt och fortsatte att växa. 2013 sa en av tre norrmän att de skulle kunna tänka att lägga en alternativ gåva under julgranen det året. Försäljningen av gåvor med mening var stabil och många säger fortfarande att de kan tänka sig att ge eller få en sådan gåva till jul.

När NRC Flyktinghjälpen var ute på Oslos gator för att ta tempen på årets julhandel mötte vi flera som kunde tänka sig att ge en gåva med mening till jul i år. Liv Elin Hjelmeland är en av dem.

Många av de julklappar som köps kanske inte är helt nödvändiga. Så i stället för att köpa något som hamnar längst bak i ett skåp har vi valt att göra lite annorlunda. (…) Jag har själv fått [gåvor med mening], men inte ofta! Jag hoppas att det blir mer av det nu.
Liv Elin Hjelmeland

Din gåva kan rädda liv

Förra året köptes bland annat 461 hem och 279 kaminer till jul hos NRC Flyktinghjälpen.

Sjuåriga Amina och hennes familj tillhör dem som fick hjälp. När NRC Flyktinghjälpen först träffade henne hade hon bott under en presenning i fyra år, och gick barfota på den kalla marken. Hon skakade av köld. Tack vare stödet från givare kunde tältet bytas ut mot ett hus. Familjen fick också en kamin och varma vinterkläder, så att Amina och hennes familj äntligen kunde hålla värmen.

A young Afghan girl wearing a red shawl and a green knit jacket.
– Det är vinter nu och det är kallt. Amina (7) bodde i tält och gick barbent då snön började falla i Kabul (Afghanistan) förra året. Familjen fick varma kläder och en kamin så att de kunde hålla värmen. Foto: Enayatullah Azad/NRC Flyktinghjälpen

Ge en gåva som räddar liv i år.

 

De oönskade julklapparna

I takt med de ständigt nya shoppingrekorden i samband med julen, hamnar dessvärre allt fler av klapparna som på julafton ligger under granen i soporna eller i second hand-butiker under mellandagarna eller efter nyår. I färsk en intervju med NRK kunde arbetsledaren Vainy Brustad på Haraldrud återvinningscentral berätta att till och med julklappar som aldrig har öppnats hittar vägen till sopberget.

I mellandagarna kommer det in julklappar – färdiginslagna och med rosett på – som kastas. Det är en tragedi.
Vainy Brustad

Men många vill undvika detta. Uppmärksamheten kring klimatkrisen under senare år gör att många vill göra miljövänliga val när de handlar julklappar. Dessutom vill många ge gåvor som kan glädja fler än den som får gåvan och att gåvan ska komma till nytta.

Förra året sålde NRC Flyktinghjälpen 85 varma täcken till jul. Varma täcken eller ett paket med varma kläder kan betyda skillnaden mellan liv och död för barn som fryser.

Och julen är barnens tid.

Ads_web_GMM_1024x448_SE10.jpg


Nära 122 miljarder. Cirka 12 000 kronor per person.

En bråkdel av detta kan ge en gåva till grannen, gott samvete och ett barn en filt att värma sig under när vinterkölden biter. Ge en gåva som räddar liv i år.

 

Källor: Virke, e24, NHO, Store norske leksikon, Bistandsaktuelt, NRK