Nigeria

Gåvan av vatten

Jubril håller ett pappersark i händerna när han slår sig ned för vår intervju. Det är lätt att se att det är något mycket mer än en pappersbit han håller i.

Orange Christmas bauble with a hand holding a heart

Jubril visar stolt upp sitt utbildningsintyg från NRC Flyktinghjälpens vatten-, sanitets- och hygienteam i Monguno, Nigeria. Det är ett bevis på att han är utbildad i att underhålla lägrets nyligen återställda borrhål.

För Jubril och lägrets invånare betyder intyget en gåva i form av vatten.

Jubril håller sitt bevis på att han är utbildad i att underhålla borrhålet. Foto: Samuel Jegede/NRC Flyktinghjälpen

Ankomsten till Monguno

För fem år sedan flydde Jubril våldet i sin hemby och tog sig med sin familj till ett flyktingläger i Monguno, en stad i nordöstra Nigeria.

Nordöstra Nigeria har varit epicentrum för en intensiv, 12 år lång konflikt som har drivit två miljoner på flykt inom landet och som har spridit sig till grannländerna Kamerun, Niger och Tchad.

Jubril och hans familj. Foto: Samuel Jegede/NRC Flyktinghjälpen

Vatten betyder allt

I lägret är rent vatten en värdefull resurs.

– Vatten betyder allt för våra liv här, säger Jubril.

Klicka här och ge en gåva som släcker törsten och förhindrar spridning av sjukdomar.

Vid ingången till lägret samlas dussintals barn kring lägrets borrhål för att hämta vatten i stora hinkar och knallgula vattendunkar. De bär hem vattnet till sina familjer, som behöver det för att laga mat och tvätta sig själva och sina kläder.

Barnen hämtar vatten från borrhålet i Mongunolägret. Foto: Samuel Jegede/NRC Flyktinghjälpen

Men i februari 2021 gick det inte längre att hämta vatten från borrhålet. Närmaste vattenkälla fanns flera kilometer bort och Jubril ville inte gärna att barnen skulle gå den långa vägen. Barn som skickats iväg för att hämta vatten blev ofta slagna av vuxna, som kunde ta hinkarna ifrån dem och skicka hem dem tomhänta.

Hotet om attacker från väpnade grupper var också oroande. 2019 dödades en person i en attack nära en vattenkälla.

Men Jubril och hans grannar hade inget val. Det gick att köpa vatten i staden Monguno, men det skulle kosta dem pengar som de inte kunde avvara.

Klicka här och ge en gåva till en familj på flykt.

Återställd tillgång till vatten

I juli 2021 reparerade och återställde vi borrhålet i Jubrils flyktingläger. Genom projektet reparerades borrhålets trasiga solpaneler och dränkbara pump. Reparationen påverkade lägrets invånare direkt, som nu återigen har enkel tillgång till rent vatten.

Jubril diskuterar vikten av det nyligen återställda borrhålet med NRC Flyktinghjälpens personal. Foto: Samuel Jegede/NRC Flyktinghjälpen

– Återställandet av borrhålet innebär att vi kan hämta vatten när som helst under dagen och natten utan att behöva vara rädda, säger Jubril.

NRC Flyktinghjälpen samarbetade med lägrets vattenförvaltningskommitté för att utbilda frivilliga i underhållet av borrhålet.

Som medlem av kommittén deltog Jubril i utbildningen och har fått kunskaper om grundläggande drift, vatten, sanitet, vattenunderhåll och vattenbehandling. För att se till att borrhålet inte vandaliseras arbetar han också ideellt med att organisera säkerheten.

Vi behöver inte längre köpa vatten eller ge oss iväg till den andra vattenkällan. Våra barn behöver inte längre bli slagna. Vi kan dricka vatten, laga mat och tvätta kläder. Vi har tillräckligt med vatten nu.
Jubril

Gåvan av vatten

Idag står Jubril stolt bredvid borrhålet och ser sina grannar hämta vatten till sina dagliga behov.

Jubril är glad att människorna i lägret nu har tillgång till vatten igen, tack vare det återställda borrhålet. Foto: Samuel Jegede/NRC Flyktinghjälpen

Jubril ser sitt arbete som ett bidrag till samhället. Genom att använda sin tid och sina nya kunskaper till att hålla igång borrhålet ger han sina grannar en av de värdefullaste gåvor han kan ge: vatten.

Läs mer om vårt arbete i Nigeria.