Nu får 1 500 av de mest sårbara familjerna som är på flykt och som har sökt sig till storstaden Kabul hjälp innan vinterkölden sätter in. Aminas familj hör till dem.
Situationen var en helt annan när vi besökte Amina och hennes familj i november.
– Det är väldigt kallt, men vi har inga pengar till att köpa varma kläder eller filtar. Och vårt hem har ingen dörr och inga fönster, berättade hon.

Hennes hem bestod av en enkel plastpresenning till tak, några filtar till väggar och en plastmatta som täckte jordgolvet. Så hade hon bott under hälften av sitt korta liv. Amina och hennes syskon saknade också skor och varma kläder.
Familjen hade en enda glödlampa som ljuskälla. Den var kopplad till grannens elnät och Gulla betalade för förbrukningen. När det regnade rann vatten in i tältet och kyla och snö gjorde det omöjligt att hålla värmen. Vintern i Afghanistan och Kabul kan vara lika kall som på många håll i Sverige.

Nytt hem
Nu har mamman Gulla (45) och de fem barnen fått hjälp med att bygga ett enkelt hus med fönster och dörr. De har också fått hjälp att skaffa sig kamin, bränsle och vinterkläder.

Familjer som har sökt sin tillflykt till storstäderna kallas ofta för de glömda flyktingarna. Mer än hälften av världens fördrivna bor i urbana områden där de söker skydd och där de lättare kan hitta avlönat arbete. I Afghanistan lever mer än 1,2 miljoner fördrivna i sådana bosättningar.

– Nu klarar vi oss
Flyktinghjälpen har förändrat våra liv. Nu kommer vi att klara oss, säger mamman Gulla.
Det nya huset har fått mattor på golven och Gulla har köpt varma täcken, skor och vinterkläder till både sig själv och barnen. Hon har också köpt bränsle och installerat en kamin.
Tidigare var min syster och jag tvungna att dela på en jacka. Nu har alla fått en egen jacka och vi behöver inte bråka om vem som ska ha den.Fatima (9)
– Nu klarar vi att hålla oss varma och jag har köpt ved till vintern. Äntligen kan vi slå oss till ro i ett nytt hem och vi har det vi behöver, säger Gulla och lägger till en sista önskan: – Jag önskar att jag hade råd att skicka barnen till skolan.
De två äldsta sönerna måste fortfarande gå ut på stadens gator varje morgon för att samla in metall, plast och kartong som de säljer för att samla in pengar till mat.

– Vi var tvungna att dela på en jacka
– Tidigare var min syster och jag tvungna att dela på en jacka. Nu har alla fått en egen jacka och vi behöver inte bråka om vem som ska ha den. Vi har också fått nya skor och andra kläder och inte minst har jag fått en ny klänning, säger Fatima (9), som är Aminas äldre syster.
Fatima visar stolt upp sin nya röda klänning. – Den kostade bara 600 afghani (drygt 60 svenska kronor) och jag är så glad. Det nya hemmet är mysigt och varmt. Vi har tillräckligt med kläder och filtar för att hålla oss varma hela natten.
Mobila team
– Vi har mobila team som arbetar i de här bosättningarna. På samma sätt som i etablerade läger arbetar vi här med att skydda och hjälpa särskilt utsatta familjer. Många av familjeöverhuvudena är änkor med ansvar för stora familjer med många barn, säger Astrid Sletten, som leder NRC Flyktinghjälpens arbete i Afghanistan.
Många av barnen är födda på flykt och har aldrig haft ett riktigt hem. Föräldrarna har inte råd att skicka barnen till skolan och de växer upp utan att få lära sig att läsa och skriva.Astrid Sletten, NRC Flyktinghjälpen
Hon berättar om undernärda barn som saknar varma kläder och som springer omkring barbenta, även på vintern. Barn ända ner i 10-årsåldern arbetar med att samla plast, papper och metallskräp som de säljer för att skaffa pengar till mat.
Många av barnen är födda på flykt och har aldrig haft ett riktigt hem. Föräldrarna har inte råd att skicka barnen till skolan och de växer upp utan att få lära sig att läsa och skriva, säger Sletten.

– Vi ser att det gör skillnad
Men Sletten, som har vigt många år av sitt liv åt att hjälpa de afghanska familjerna, vägrar att ge upp.
– Vi ser att det gör skillnad Det värmer mitt hjärta varje gång vi förser en familj med ett nytt hem eller när jag ser att ännu en pojke eller flicka kan börja skolan. Förra året kunde vi hjälpa mer än 600 000 afghaner. Det är lika mycket som hela Oslos befolkning.
Men det hade vi inte kunnat göra utan stödet från våra månadsgivare och generösa givare, understryker hon.
Förra året hjälpte vi 77 000 människor på flykt i Afghanistan att skaffa sig tak över huvudet.