Syrien

Sex saker du bör veta om den humanitära krisen i Idlib

Offensiven i Idlib har drivit drygt 900 000 människor på flykt sedan 1 december 2019 och skapat den störst massflykten inom loppet av den nio år långa konflikten i Syrien.

Här är sex saker du bör veta om situationen i Idlib:

 

1. Idlib är den sista regionen som kontrolleras av väpnade rebellgrupper.

Flyktingar från ett antal olika områden i Syrien, som Aleppo, Östra Ghouta, Homs, Dera'a och Quneitra, har under lång tid sökt sin tillflykt till Idlib. Det har länge förväntats att regeringsstyrkorna och deras allierade skulle försöka återfå kontrollen över Idlib.

2. Den största massflykten sedan inbördeskriget startade

Många av de 900 000 som nu flyr från Idlib har flytt flera gånger tidigare. Flera hundra biståndsarbetare har också tvingats fly och det gör hjälparbetet ännu svårare.

3. Flera hundra civila har dödats

Attacken har lett till stort humanitärt lidande och många civila har dödats. I januari dödades minst 186 civila varav nästan 70 barn, enligt byrån för högre kommissionären för mänskliga rättigheter (OHCHR). Man tror att dödstalen nu har nått 300.

4. Extrem kyla dödar många på flykt

Det har varit en extremt svår köldperiod med temperaturer på ned till sju minusgrader. Mer än 82 000 människor tvingas sova ute och det har rapporterats om att folk fryser ihjäl. Andra har avlidit av kolmonoxidförgiftning efter att ha eldat nylon, gamla skor och kläder när de inte har pengar till att köpa ved.

5. Barnen är särskilt utsatta

Enligt Rädda Barnen har minst 290 000 barn drivits på flykt. Det innebär att hundratusentals barn inte kan gå i skolan i Idlib området då skolorna ha stängts på grund av den militära offensiven. Många skolor stängs också och används istället som flyktingbostäder.

6. Humanitära organisationer ber om vapenvila

NRC Flyktinghjälpen och andra humanitära organisationer ser situationen i Idlib som en humanitär katastrof och ber enträget om att införa omedelbar vapenvila. NRC Flyktinghjälpen uppmanar också Turkiet att öppna gränsen och släppa in flyktingar.

NRC Flyktinghjälpen arbetar med nödhjälp i stora delar av Syrien. Under 2019 hjälpte vi över en halv miljon människor.

Lär mer om NRC Flyktinghjälpens arbete i Syrien