Här är sex saker du bör känna till om situationen i Ukraina.
1. Över 1,4 miljoner människor över hela landet är registrerade som internt fördrivna
När en flyktingkris pågår under så många år blir det svårt för de drabbade människorna att integreras på nya platser och skapa långsiktiga lösningar. Med resurser på bristningsgränsen diskrimineras familjer och står inför stora utmaningar, som att skaffa bostad, få tillgång till samhällstjänster och hitta en varaktig försörjning. 12 procent av de som flyr internt (inom sitt eget land) har fått socialbidragen inställda av myndigheterna sedan de registrerades.

2. Mer än 3 000 människor har dödats och över 7 000 har skadats sedan konflikten började
Fientligheterna tar mycket hårt på den civila befolkningen. Dagliga granatangrepp och landminor påverkar både den fysiska och psykiska hälsan.
Vägar och annan infrastruktur attackeras också och utsätter miljoner människor för risken att förlora tillgången till vatten, hälsa, utbildning och värme.
Mer än 55 000 hus på båda sidorna av ”kontaktlinjen” har skadats eller helt förstörts och till det kommer skolor, sjukhus och vattenfaciliteter.
Faran som landminor utgör hindrar människor från att arbeta på sina gårdar och till och med att samla ved. Över 1 000 människor har dödats av landminor eller andra explosioner. skador som registrerats sen 2014 är kopplade till gruvor och sprängämnen.

3. Varje månad passerar över en miljon människor kontaktlinjen trots risken att dödas av landminor och andra sprängämnen
Civila kan korsa kontaktlinjen genom fem ut- och ingångar längs hela Donetsk och Luhansk regionen. De korsar linjen för att hälsa på sina familjer, handla på marknaden, hämta dokument, få livsviktig samhällsservice eller för att titta till sina hem. Många är över 60 år och reser över för att få sin pension utbetald, den enda inkomstkällan.
Människorna köar vid kontrollstationerna i timmar oavsett hård vinterkyla eller brännande het sommar. Det har skett förbättringar vid stationerna men över 90 personer har avlidit de senaste två åren på grunda av de dåliga förhållandena vid stationerna. Trots de stora insatser till förbättringarna av myndigheterna och humanitära organisationer är det fortfarande brist på hygienfaciliteter, dricksvatten och första hjälpen.

4. Över 530 000 människor har inte tillräcklig med mat och över 480 000 behöver försörjningsstöd
Den utdragna krisen har tärt på befolkningens resurser och är på gränsen att brista. Ökade priser och minskad matproduktion i kombination med arbetslöshet får allvarliga konsekvenser och gör det svårt att försörja sig och sin familj. Människorna i östra Ukraina är ofta tvingade att göra omöjliga val, som att köpa mat och medicin eller skicka barnen till skolan.
Försvagade sociala trygghetssystem, minskad tillgång till livsmedel och välfärd har allvarligt drabbat de mest utsatta som äldre, ensamstående föräldrar och personer med funktionsnedsättning.

5. Att få sina rättigheter är en utmaning för befolkningen som är berörda av konflikten
Nära 700 000 pensionärer får inte sin pension på grund av den restriktiva politik som är kopplad till utbetalningarna och registreringskravet för internt fördrivna personer.
Över 50 procent av barnen födda efter 2014 i regionen Donetsk och Luhansk, som inte är kontrollerade av myndigheterna i Ukraina, har inte fått sina födelsebevis utfärdade myndigheterna. Det kan därför inte kan få hälsovård eller tillgång till utbildning och riskerar dessutom att bli statslösa.
Det är fortfarande svårt att få formell bekräftelse av dödsfall i dessa områden vilket leder till svårigheter att utreda arv och äganderätt.

6. Den humanitära hjälpen är kraftigt underfinansierad
Trots de stora effekterna av den pågående krisen är den humanitära hjälpinsatsen kraftigt underfinansierad.
Hjälporganisationernas möjlighet att möta de behov som befolkningen har är kopplad till finansieringsnivåerna. Ukraina rankas som nummer fem på NRC’s lista 2019 över de största humanitära kriserna i världen. Under 2018 var endast 37 procent av behoven finansierade vilket gör det till den mest underfinansierade krisen. Trots en liten ökning av finansiering 2019 var det långt ifrån tillräckligt.
Den humanitära hjälpen når bara drygt en miljon människor per år – bara hälften av de nödställda – på grund av begränsade resurser.
***
NRC Flyktinghjälpen har arbetat i Ukraina sen 2014 med att hjälpa konfliktdrabbade människor med att till exempel reparera skadade hus, bli självförsörjande genom affärsbidrag, utbildning och utvecklingsprojekt. Vi ger också juridiskt stöd för att ge drabbade människor sina rättigheter tillbaka.
Sedan vi startade verksamhet i Ukraina har vi lyckats hjälpa över 159 000 personer.