Photo: Racha El Daoi/NRC
Libanon

Hundratusentals blev hemlösa på ett ögonblick

Minst 130 personer har dött, många saknas fortfarande och mer än 5 000 har skadats. Det är enorma skador på byggnader över hela staden.

”Denna katastrof kommer vid värsta möjliga tidpunkt för Libanon. Landet kämpar redan mot en historiskt djup ekonomisk kris och  nu också Corona pandemin” säger Dikomitis. Samhällstjänsterna är på bristningsgränsen och ett mycket stort antal skadade behandlas nu på sjukhus som redan är fulla.

– Vi står på Beiruts invånares sida. Vi kommer att fortsätta att vara där och ge redan utsatta syriska och palestinska flyktingar nödhjälp likväl som till det ökande antalet libaneser i nöd på grund av den ekonomiska kollapsen. Vår viktigaste uppgift på kort sikt är att möta de akuta behoven till familjer som är berörda av denna förfärliga katastrof, säger Jan Egeland generalsekreterare NRC Flyktinghjälpen.

Vi uppmanar det internationella samfundet till att öka stödet till Libanon i denna extremt svåra tid.

Stöd vårt arbete för människorna i Beirut

Photo: Racha El Daoi/NRC
Det råder akut behov av tält och ekonomiskt stöd till familjer över hela Beirut. Foto: Racha El Daoi/NRC Flyktinghjälpen

Vi har anställda på gatorna i Beirut som värderar behoven av hjälp till människorna i de mest berörda områdena. Det mest akuta behoven är att reparerade bostäder och pengar för att hyra bostäder till dem vars hem har förstörts helt. Minst 300 000 människor har blivit hemlösa på ett ögonblick. Vi värdera också andra behov som skador på vattentankar och toaletter för att säkerställa att människor ska bo säkert och tryggt.

Det finns också oro för att livsmedelsbristen kommer att öka då hamnområdet som förstördes var dit spannmål levererades och cirka 85 procent av Libanons spannmålsreserver lagrades där.

– Det är svårt att se hur den här staden kommer att kunna komma tillbaka. Behovet av hjälp är enormt, säger Elena.