Afghanistan

– Bästa gåvan vi kunde få

– Vi har frusit så mycket. Pappa har pratat om att vi snart skulle få en ugn i det nya huset. Detta är den bästa gåvan vi kunde få, säger de två afghanska systrarna Salima (6) och Samira (5) och flyttar sig närmare ugnen.

Vi träffar pappan Ewaz (45) när NRC Flyktninghjälpen delar ut pengar till familjer som flyr i sitt eget land. Varje familj får 15.700 Afgahni motsvarande cirka 1.800 svenska kronor. Vintern har börjat med snö och minusgrader och de första rapporterna om att barn fryser ihjäl har redan kommit.

Ewaz har tagit emot 20.000 Afghani, motsvarande 2.000 svenska kronor, som ska hjälpa till att hålla familjen varm under vintermånaderna.

Familjen är en av många som drivits på flykt från den konfliktdrabbade Balkh-provinsen.

– När väpnade grupper attackerade vår by, tvingades vi snabbt fly och lämna allt vi ägde.

Tillsammans med 570 andra familjer har Ewaz, hans fru och de sex döttrarna bosatt sig fem kilometer norr om byn Mazar-i-Sharif.

– Vi kom hit för ungefär ett år sedan. Första vintern bodde vi i tält, sen fick vi möjlighet att köpa denna tomt på avbetalning och bodde då i en liten jordhydda i ena hörnet av tomten. Där föddes den yngsta dottern.

En enkel ugn i Afghanistan kostar ungefär 200 svenska kronor och håller familjen varm under vintern.

Vi följer med Ewaz till marknaden i byn där han köpt en enkel vedugn för cirka 200 svenska kronor.

Salima och Samira vill gärna hjälpa pappa med att skaffa ved till ugnen.

Hemma sitter alla barnen och väntar på att pappan ska komma hem. När Ewaz närmar sig huset springer döttrarna Salima och Samira ut och möter honom för att hjälpa honom att bära.

De har redan gjort hål i taket till skorstenen och inom en halvtimma är det klart för att tända ugnen. Det tar inte många minuter innan de torra kvistarna börjar brinna.

Salima och Samira kan äntligen njuta av värmen från ugnen som också kan användas som spis.

Lägger sig hungriga

Det som nu bekymrar Ewaz mest är att pengarna ska räcka till mat och döttrarnas utbildning.

– Själv fick jag aldrig mer än några månaders skolgång och kan varken läsa eller skriva. Krigen ledde också till att lärarna flydde och då blev landsbygden utan skolundervisning. Jag önskar att mina döttrar inte ska behöva uppleva det.

Ewaz på väg till marknaden med sin skottkärra. Under en arbetsdag kan han tjäna lite pengar som räcker till bröd och grönsaker. Till vänster i bilden är jordkällaren där de bodde förra vintern.

Varje morgon går Ewaz till marknaden med sin skottkärra. På en dag kan han tjäna ihop 100 Afghani, motsvarande 10 svenska kronor, på att leverera hem varor till andra.

– Det jag tjänar ihop räcker inte till mer än bröd och lite grönsaker. Det händer ofta att vi inte har något att äta och flickorna får lägga sig hungriga på kvällen. Det finns heller inga pengar över till mediciner eller skolskjuts.

Från tält till hus

Salima och Samira och resten av familjen har levt med att frysa under lång tid. Det är först nu med pengar från NRC Flyktinghjälpen som vi kunnat färdigställa taket, satt in en dörr och fönster i den lilla ettan.

– Med ugn och bränsle ska vi kunna klara vintern. Huset har jag byggt själv, med mina egna händer, säger han stolt.

De två systrarna flyttar sig närmare ugnen och sträcker fram sina små kalla händer. Sakta sprider sig värmen i det lilla huset som är byggt av lera och halm och flickorna ser på varandra, fnissar och ler.  

– Barnen har frusit och varit mycket sjuka på grund av kylan. Eftersom vi inte haft pengar till mediciner eller för att ta oss till sjukhus är det extra bra att vi nu har denna värmeugn, säger Ewaz och ler förnöjt.

Läs mer om vårt arbete i Afghanistan.

Köp gåvor med mening