Foto: Elias Marcou/REUTERS/NTB Scanpix

Flyktinglägret på Lesbos är nedbränt till grunden

Rebecca Crombleholme|Publicerat 11. sep 2020
Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos har brunnit till grunden. NRC Flyktinghjälpens globala expertorganisation, NORCAP, förhandlar nu om att få fram tält och lägerexperter till platsen så fort som möjligt.

Branden startade i Greklands största flyktingläger natten till den 8 september när de flesta låg och sov. Lägret är en total förödelse och nedbränt till grunden. Tusentals människor flyr och de grekiska myndigheterna har förklarat undantagstillstånd på ön.

“Lägret Moria är utbränt till grunden och brandmännen jobbar fortfarande med släckningen i delar av lägret” säger NORCAP:s Patric Mansour som tills nyligen arbetade med platstillgången i Grekland.

“All service och faciliteter som vi byggt upp i lägret är borta” fortsätter han. “Tusentals har flytt lägret och befinner sig nu på gatorna och har ingenstans att ta vägen”

NRC Flyktinghjälpens globala beredskapsstyrka, NORCAP, har nu 14 experter på plats och arbetar i Grekland. Vi för nu en dialog med UNHCR, FN:s flyktingorgan, för att få fram tält och lägerexperter till Lesbos så fort som möjligt.

“Moria har varit en tickande bomb länge”

NRC Flyktinghjälpen har varnat om förhållandena i det överfulla lägret i flera år. Branden är konsekvensen av att Europa inte tagit ansvar för att hjälpa Grekland att flytta människor från ön Lesbos.

“Det som hänt är en katastrof och tragedi,” säger Benedicte Giæver, Executive Director NORCAP. “Moria har länge varit en tickande bomb med desperata människor i ett överfullt läger med begränsad service och tillgång till faciliteter.”

“Grekland har försökt att hantera situationen genom att flytta människor till fastlandet. Men kontinuerligt nyanlända till ön, tillsammans med europeiska länder som inte är villiga att dela ansvaret och flytta människor, har dock resulterat i den situation vi har idag.”

Omfattningen av förödelsen är ännu inte klar, men det vi vet är att det inte finns någonstans för lägrets invånare att få skydd ikväll.

Stöd vårt arbete i Moria här.